Sebastian Abreu je takole hladnokrvno zadel žogo. Foto: Reuters
Sebastian Abreu je takole hladnokrvno zadel žogo. Foto: Reuters

Star pregovor pravi, da je "po končani bitki lahko biti general". A ta misel ne more potolažiti nogometašev Gane, ki so po streljanju enajstmetrovk proti Urugvaju izgubili tekmo četrtfinala svetovnega prvenstva.

Letos zadel v brazilskem prvenstvu
Zgodovina kaže, da je Abreu že nekajkrat uporabil ta trik. V 14-letni poklicni karieri je kar 20-krat zamenjal klub. Letos igra za brazilsko Botafogo. Tako je v državnem prvenstvu s "panenko" zadel za ligaško zmago nad Cruzeirom.

Hladnokrvno tudi proti Braziliji
Isti trik je že uporabil tudi v reprezentančnem dresu - pred tremi leti proti Braziliji v polfinalu Copa Americe. Abreu je v peti seriji hladnokrvno zadel, Brazilija je sicer slavila po sedmih serijah in kasneje v finalu s 3:0 premagala Argentino.

Panenka zadel pred 34 leti
Prvič smo ta strel videli na Euru 1976, ko je Čeh Antonin Panenka v zadnji seriji finala proti Zahodni Nemčiji poslal vratarja Seppa Maierja v eno smer, sam pa je hladnokrvno žogo spodkopal. Trik je kasneje dobil mnogo ponovitev, na svetovnem prvenstvu ga je nazadnje uspešno izvedel Zinedine Zidane v finalu pred štirimi leti proti Italiji.

Zadetek v dresu Botafoga:

Zadetek v dresu Urugvaja proti Braziliji: