Sevilla je odločena, da tako kot v letih 2006 in 2007 tudi zdaj zaporedoma osvoji Evropsko ligo. Foto: EPA
Sevilla je odločena, da tako kot v letih 2006 in 2007 tudi zdaj zaporedoma osvoji Evropsko ligo. Foto: EPA
Josip Iličić (Fiorentina)
Josip Iličić je letos na petih tekmah v Evropski ligi dosegel dva gola in prispeval podajo, a sodeč po zadnjih treh tekmah bo v polfinalu čakal na priložnost na klopi Fiorentine. Foto: EPA

Andaluzijski klub kot trikratni prvak drugorazrednega evropskega klubskega tekmovanja uživa vlogo favorita že zaradi izkušenj in uspeha v zadnjih sezonah, saj je Sevilla vse tri naslove osvojila v zadnjih osmih letih.

Bo "Jojo" dočakal priložnost v polfinalu?
Za Fiorentino je Evropska liga odlična druga možnost za preboj v Ligo prvakov, kar je po novem privlačna nagrada za zmagovalca druge lige. V vrstah Toskancev je tudi edini Slovenec v sklepnih bojih evropskih tekmovanj - Josip Iličić, ki pa na zadnjih treh izločilnih tekmah ni zaigral, čeprav je predtem dosegel pomemben gol proti Romi.

Drugi Slovenec pri Violi Jasmin Kurtić namreč nima pravice nastopanja v Evropi. Velik motiv Fiorentine bo sicer prva mednarodna lovorika po 54 letih, pri čemer so ob zmagi v Pokalu pokalnih zmagovalcev doživeli kar tri poraze v evropskih finalih, tudi leta 1990 v finalu takratnega Pokala Uefe, predhodnika Evropske lige.

Ponoviti dosežek iz obdobja Maradone
Drugi polfinalni par postavlja Napoli v vlogo izrazitega favorita, saj bo nasproti stal Dnipro Dnipropetrovski, ki je s prebojem med zadnjo četverico dosegel zgodovinski klubski uspeh. Italijanski klub, ki se za Ligo prvakov uspešno bori tudi v Serii A, je svoj edini evropski naslov osvojil še v časih Diega Maradone, ki je leta 1989 popeljal Neapeljčane do osvojitev Pokala Uefe.

Senzacija iz nemirne države
Ukrajinski bojevniki luči so veliki obstranci, saj so vse klubske lovorike osvojili v 80. letih še v Sovjetski zvezi. V samostojni Ukrajini tako še čakajo na prvi naslov, lani so bili podprvaki. Edini omembe vreden evropski podvig na papirju pred letošnjo sezono je Dnipru uspel leta 2006, ko bil podprvak Pokala Intertoto. A tukaj je več kot treba opozoriti, da je bilo takrat kar 11 prvakov tega propadlega pokala in med njimi je bil tisto leto tudi Maribor.

EVROPSKA LIGA, žreb

Četrtek, 7. maja, ob 21.05:
NAPOLI - DNIPRO DNIPROPETROVSK

SEVILLA - FIORENTINA (Iličić)

Povratni tekmi bosta teden dni kasneje. Finale bo v sredo, 27. maja, v Varšavi.