Radamel Falcao je na 29 tekmah v Evropski ligi zadel prav toliko golov. Foto: EPA
Radamel Falcao je na 29 tekmah v Evropski ligi zadel prav toliko golov. Foto: EPA

Ključ do zmage je bila naša mirnost. Bili smo povsem sproščeni in zaradi tega smo tudi lažje igrali. Imamo zelo izkušeno ekipo, ki pa je morala pozabiti na prejšnje uspehe in se osredotočiti na prihodnost.

Diego Simeone, trener Atletica
Marcelo Bielsa
Trener Athletica iz Bilbaa Marcelo Bielsa je vso odgovornost za poraz prevzel na svoja pleča. Foto: Reuters

Oče mi je vedno dejal, da moram meriti v daljši vratarjev kot. Mislim, da sem njegov nasvet tokrat prvič uporabil in izšlo se je.

Radamel Falcao, napadalec Atletica
Muniain
Nogometaši iz Bilbaa so v finale vložili veliko čustev, zato ne preseneča dejstvo, da so bili nekateri po zadnjem sodnikovem žvižgu neutolažljivi - mednje sodi tudi bočni napadalec Iker Muniain (na fotografiji), ki se je zelo težko sprijaznil s porazom. Foto: Reuters
Atletico Madrid do druge zmage v Evropski ligi
Falcao junak finala v Bukarešti

Atletico Madrid je še drugič v zadnjih treh letih osvojil Evropsko ligo. Pred dvema letoma je v finalu odpravil Fulham (2:1), tokrat pa je bil boljši od Athletica iz Bilbaa. Tako kot lani, ko je Porto z 1:0 ugnal Brago, je tudi tokrat v finalu v polnem sijaju zasijal napadalec Radamel Falcao, ki je z dvema izjemnima zadetkoma Bilbao zavil v črno.

Atletico je tako po Sevilli in madridskemu Realu postal še tretja ekipa, ki ji je uspelo osvojiti Pokal Uefa/Evropsko ligo dvakrat v treh letih, prav tako pa je podrl tudi rekord po zaporednih evropskih zmagah (12), ki ga je v sezoni 2002/03 postavila Barcelona.

Simeone hvaležen vsem, ki so zaupali vanj
Nekdanji kapetan argentinske izbrane vrste in zdajšnji trener Atletica Diego Simeone je bil nad razpletom več kot navdušen. "Zmaga je fantastična, a najbrž je veličastnejša za nogometaše. Ko si na igrišču, lahko tečeš, se dereš. Kot trener moraš ohraniti mirno kri in razmišljati trezno," je priznal Simeone in dodal: "Ponosen sem na svoje varovance, še posebej pa sem vesel za navijače Atletica. Hvaležen sem vsem, ki so zaupali vame, ko sem v klub prišel decembra." Argentinec je postal šele tretja oseba, ki ji je uspelo Pokal Uefa oziroma Evropsko ligo osvojiti kot igralec in kot trener. Predtem je to uspelo Dinu Zoffu (Juventus) in Huubu Stevensu (PSV, Schalke). Simeone je kot igralec Pokal Uefa osvojil leta 1998, ko je z Interjem v finalu odpravil Lazio (3:0).

Falcao moral pozabiti na lanski uspeh
42-letni trener je zaupal recept za uspeh: "Ključ do zmage je bila naša mirnost. Bili smo povsem sproščeni in zaradi tega smo tudi lažje igrali. Imamo zelo izkušeno ekipo, ki pa je morala pozabiti na prejšnje uspehe in se osredotočiti na prihodnost. Eden lepih primerov je Falcao, ki je odmislil uspeh iz lanske sezone in se osredotočil na letošnjega. Zato je tudi uspel." O Kolumbijcu je Simeone še povedal: "Radamela dobro poznam, z Riverplatejem sva postala argentinska prvaka leta 2008. V sebi nosi talent, ki ne pozna meja. Zelo mi je pri srcu."

Vendarle je slišal očetov nasvet
"Ko sem prišel k Atleticu je bil marsikdo mnenja, da sem storil napako. Komaj sem čakal na takšen trenutek, da jim dokažem nasprotno," je bil po tekmi navdušen junak srečanja Falcao. Prvi zadetek je bil izveden vrhunsko, pripravil si je prostor za strel in z levico snel pajčevino z gola Gorke Iraizoza. "Oče mi je vedno dejal, da moram meriti v daljši vratarjev kot. Mislim, da sem njegov nasvet tokrat prvič uporabil in izšlo se je," se je še namuznil Kolumbijec, ki je z dvema novima zadetkoma v finalu postal sedmi najboljši južnoameriški strelec v evropskih tekmovanjih. "V prvenstvu nismo igrali najbolje, zato je bilo pomembno, da sezono končamo z zmago v Evropski ligi. K Atleticu sem prišel osvajat lovorike in veseli me, da sem jo osvojil že v prvi sezoni na Calderonu. Za svoja zadetka pa se lahko zahvalim le Bogu, ki me je blagoslovil s talentom. Nocoj se je odločil, da bom zadetka dosegel z levico," je na novinarski konferenci še dejal 26-letni igralec.

Strelec tretjega zadetka Diego je dodal: "Tekma je bila zelo težka, a igrali smo zelo dobro. Večer je bil pravzaprav perfekten. To so sanje, vse skupaj je neverjetno!"

Bielsa: Kriv sem samo jaz
V taboru Athletica so bili nekateri neutolažljivi, že med tekmo je na tla zgrmel Iker Muniain in histerično zajokal, razočarani in obupani pogledi pa so se nadaljevali tudi po tekmi. "Nismo dosegli zadanega cilja in za to sem kriv izključno jaz! Zelo sem razočaran," je na novinarski konferenci dejal trener Athletica Marcelo Bielsa. Dodal je: "Borili smo se, iskali priložnosti, a na koncu se ni izšlo. V prihodnjih dneh nam bodo postavljali veliko neprijetnih vprašanj in jaz bom prvi, ki bom odgovarjal. Dejstvo pa je, da je Atletico na gol sprožil osem strelov in zadel trikrat, mi smo ustrelili devetkrat in nismo zatresli mreže. Preprosto. Atletico je zmagal zasluženo, razlika treh zadetkov pa je nepravična in ne odraža prave slike tekme."

Iraizoz: Ne smemo obžalovati ničesar
Vratar Iraizoz je bil pri vseh zadetkih povsem nemočen in je v slačilnici od soigralcev zahteval, da hitro pozabijo na poraz in se osredotočijo na finale španskega kraljevega pokala, kjer jih na stadionu Atletica čaka obračun z Barcelono. "Čez dobra dva tedna nas čaka nov finalni obračun. Možnosti nastopa v dveh finalih nima vsaka ekipa, pot do tega pa je zelo težka. Težko je zdaj analizirati to tekmo, a poraz je del nogometa. Zdaj ga moramo pozabiti in se osredotočiti na prihodnost. Ne smemo obžalovati ničesar, letos smo dokazali, da smo zmožni premagati tudi največje evropske nogometne ekipe. Ponosni moramo biti na našo evropsko pot v letošnji sezoni," je novinarsko konferenco sklenil 31-letnik iz Pamplone.

Ključ do zmage je bila naša mirnost. Bili smo povsem sproščeni in zaradi tega smo tudi lažje igrali. Imamo zelo izkušeno ekipo, ki pa je morala pozabiti na prejšnje uspehe in se osredotočiti na prihodnost.

Diego Simeone, trener Atletica

Oče mi je vedno dejal, da moram meriti v daljši vratarjev kot. Mislim, da sem njegov nasvet tokrat prvič uporabil in izšlo se je.

Radamel Falcao, napadalec Atletica
Atletico Madrid do druge zmage v Evropski ligi
Falcao junak finala v Bukarešti