Zmaga v Bielefeldu je Katančevim varovancem vlila dodatno samozavest. Foto: Aleš Fevžer
Zmaga v Bielefeldu je Katančevim varovancem vlila dodatno samozavest. Foto: Aleš Fevžer
Milivoje Novaković in Rene Krhin
Milivoje Novaković (desno) iz tekme v tekmo dokazuje, da je bila njegova vrnitev v reprezentanco prava poteza. Foto: Aleš Fevžer
Nogometaši pilijo še zadnje podrobnosti za Islandijo
Katanec o načrtih za tekmo z Islandijo

Slovencem se je po petkovi zmagi (2:0) nad Turčijo dvignila samozavest. Pred povratnim obračunom z Islandci jim gre na roko tudi dejstvo, da bodo severnjaki igrali brez prvega zvezdnika Gylfija Sigurdssona, ki je 22. marca v Stožicah zabil oba gola za zmago gostov z 2:1.

Neodločen izid ne pomeni nič, moramo zmagati
"To, da manjka Sigurdsson, je za Islandijo zanesljivo problem. A ne glede na to, ali je ali ne, moramo mi ponoviti svojo kompaktno igro. Moramo igrati pametno, seveda do določene meje. Nam neodločen izid ne pomeni nič, moramo zmagati. Če nam izid ne bo pogodu, bomo morali pokazati vse svoje karte, morali bomo tvegati. Neodločen izid nam bi prinesel le kakšno Fifa točko, a to me ne zanima. Če bo 20 minut pred koncem neodločeno, bomo morali tvegati, potem pa bomo videli, kaj se bo zgodilo, in po tej tekmi bo jasno, kako naprej," je povedal slovenski strateg Srečko Katanec.

Katanec: 'Avt mečejo na penal'
Za Slovenijo bi bilo zelo pomembno, da bi proti Islandiji povedla. "Vsak bo skušal dati gol čim prej, če nam uspe, bo tudi priložnosti še kar nekaj, ki jih bo potem treba zaključiti," še pravi Katanec. Pomembna pa bo predvsem obramba ob prekinitvah, iz katerih so Islandci izredno nevarni: "Vseh devet točk so naredili iz avtov in prostih strelov, kar je njihova kvaliteta, dodana vrednost, ki je druge ekipe nimajo. 'Avt mečejo praktično na penal', zato bo potrebne veliko koncentracije in tudi nekaj sreče, da se žoga ne odbije narobe, v gneči pa jo je potem možno potisniti v mrežo. Upam, da bomo srečnejši od njih. Mi moramo pokazati voljo, željo, agresivnost, znanja pa imamo zanesljivo toliko kot oni. A seveda je na tekmi možen rdeč karton, pa vratnica, ko gre nekomu žoga noter, drugemu ven. Jaz si želim, da bo šlo, a tudi če ne, je važno, da bo pristop pravi."

Boštjan Cesar staknil lažji prehlad
Katanec ne želi razkriti začetne postave za Islandijo, saj pravi, da so na voljo še trije treningi. Na torkovem treningu v Šenčurju je Slovenija vadila standardne situacije. Dopoldne je manjkal Boštjan Cesar, ki je staknil lažji prehlad, a že popoldne je kapetan vadil skupaj s soigralci.

NOGOMET
KVALIFIKACIJE ZA SP 2014
SKUPINA E

Petek ob 21.00 (Reykjavik):
ISLANDIJA - SLOVENIJA
Prenos tekme na TVS 2 in na MMC-ju.

Ob 20.30:
ALBANIJA - NORVEŠKA

Sobota ob 17.30:
ŠVICA - CIPER

Lestvica:                         
ŠVICA             5  3 2 0  7:1 11
ALBANIJA          5  3 0 2  6:5  9
ISLANDIJA         5  3 0 2  6:5  9
NORVEŠKA          5  2 1 2  6:6  7
CIPER             5  1 1 3  4:8  4
SLOVENIJA         5  1 0 4  4:8  3
Nogometaši pilijo še zadnje podrobnosti za Islandijo
Katanec o načrtih za tekmo z Islandijo