Madžari upajo, da se jim bo prvič po letu 1986 uspelo prebiti na veliko tekmovanje. Foto: Reuters
Madžari upajo, da se jim bo prvič po letu 1986 uspelo prebiti na veliko tekmovanje. Foto: Reuters

Zaslužili smo si biti tukaj, predvsem zaradi izidov na tekmah proti svetovnim prvakom Nemcem. Pridno smo zbirali točke in smo veseli, da smo tu.

Martin O'Neill, selektor Irske
Zlatan Ibrahimovič
Zlatan Ibrahimović bo glavno švedsko orožje proti Danski. Foto: Reuters
Edin Džeko in Miralem Pjanić
Bosanski nogometni navdušenci upajo na odlično predstavo napadalcev Edina Džeka in Miralema Pjanića. Foto: Reuters

V petek sledi obračun med BiH-om in Irsko, v soboto pa ob tekmi v Lvovu še srečanje med Švedsko in Dansko.

O'Neill: Zaslužili smo si biti tukaj
Irce v boju z BiH-om čaka težko delo, tudi zaradi težav s kaznimi in poškodbami. Tako selektor Martin O'Neill ne bo mogel računati na kaznovana Jonathana Waltersa in Johna O'Sheaja ter poškodovanega vratarja Shaya Givena. Newcastlov vratar Rob Eliott in Southamptonov napadalec Shane Long imata prav tako nekaj težav z zdravjem. "To, da se vse nagiba v korist BiH-a, me ne obremenjuje. Prav res ne. Sami smo prišli do položaja, v katerem smo, in te priložnosti nočemo zlahka zapraviti," pravi O'Neill in dodaja: "Zaslužili smo si biti tukaj, predvsem zaradi izidov na tekmah proti svetovnim prvakom Nemcem. Pridno smo zbirali točke in smo veseli, da smo tu."

Irska je kvalifikacije končala za Nemčijo in Poljsko, BiH pa za Walesom in Belgijo. Vrsta Mehmeda Baždarevića vključuje nekatera velika imena svetovnega nogometa, med njimi vratarja Chelseaja Asmirja Begovića in Romin dvojec Miralem Pjanić-Edin Džeko. Tudi z njimi bo poskusila popraviti grenak okus po izpadu v dodatnih kvalifikacijah za SP 2010 in EP 2012 proti Portugalski.

"Ibra" prvo orožje Hamrenovih varovancev
Skandinavski derbi med Švedsko in Dansko bo v soboto v Solni. Državi, ki ju povezuje most Oresund, imata kar nekaj povezav tudi v zgodovini EP-ja. Leta 1992 je Danska osvojila naslov prvaka na Švedskem, a v skupinskem delu izgubila prav proti gostiteljici, leta 2004 sta z izidom 2:2 obe ekipi poskrbeli, da sta se na EP-ju prebili v četrtfinale, leta 2007 pa je bila kvalifikacijska tekma v Köbenhavnu prekinjena, saj je danski navijač pritekel na igrišče in napadel sodnika, ki je dosodil enajstmetrovko za Švede in izključil Christiana Poulsena, ker je udaril Markusa Rosenberga.

Prvi zvezdnik Švedske Zlatan Ibrahimović bo glavno orožje ekipe Erika Hamrena, ki upa, da bodo na povratno tekmo na Dansko potovali s prednostjo. Na drugi strani bodo Danci igrali brez vezista Leona Andreasena.

Madžari želijo na zaključni turnir prvič po l. 1986
Madžarska pa je bila tik pred neposredno uvrstitvijo na EP, a ji je s poznim zadetkom v zadnjem krogu to preprečila Turčija. Madžari, ki so nekdaj veljali za nogometno velesilo, imajo zdaj priložnost, da se prvič po letu 1986 prebijejo na veliko tekmovanje. Reprezentanco vodi Nemec Bernd Storck, majhna prednost zanje pa je dejstvo, da bodo povratno tekmo igrali doma. Toda to ne skrbi norveškega selektorja Per-Mathiasa Hogma, ki je zelo samozavesten: "Zelo dobro poznamo Madžarsko in točno vemo, kaj lahko pričakujemo."

Štirje zmagovalci dodatnih kvalifikacij se bodo pridružili 19 že kvalificiranim ekipam in gostiteljici Franciji. Žreb skupin bo 12. decembra v Parizu.

Dodatne kvalifikacije, prve tekme, četrtek ob 20.45:
NORVEŠKA - MADŽARSKA (TVS 2/MMC)
Povratna tekma bo 15. novembra.

Petek ob 20.45:
BOSNA IN HERCEGOVINA - IRSKA (TVS 2/MMC):
Povratna tekma bo 16. novembra.

Sobota ob 18.00, Lvov:
UKRAJINA - SLOVENIJA (TVS 2/MMC)
Povratna tekma bo v torek, 17. novembra, ob 20.45 v Mariboru.

Ob 20.45:
ŠVEDSKA - DANSKA
Povratna tekma bo 17. novembra.

Zaslužili smo si biti tukaj, predvsem zaradi izidov na tekmah proti svetovnim prvakom Nemcem. Pridno smo zbirali točke in smo veseli, da smo tu.

Martin O'Neill, selektor Irske