Južnoafriška republika bo 19. svetovno prvenstvo v nogometu gostila od 11. junija do 11. julija 2010. Foto: EPA
Južnoafriška republika bo 19. svetovno prvenstvo v nogometu gostila od 11. junija do 11. julija 2010. Foto: EPA
Zakumi
Zakumi je uradna maskota SP-ja 2010. ZA je mednarodna oznaka za Južno Afriko, kumi pa v več jezkih pomeni deset. Foto: Reuters
Charlize Theron
Južnoafriška filmska diva Charlize Theron bo povezovala prireditev. Foto: EPA


Organizatorji obljubljajo gala prireditev, ki jo bo ob pomoči generalnega sekretarja FIFA Jeroma Valckeja, povezovala filmska zvezdnica Charlize Theron. Kdo in kje bo torej na svetovnem prvenstvu stal nasprotni varovancem Matjaža Keka, bo jasno danes.

Prenos iz Cape Towna si boste lahko že od 17.30 naprej ogledali na TV Slovenija 2 in spletnem kanalu TVS 2.

Selektor želi Evropejce
"Priprava za južnoameriške reprezentance je precej specifična. Evropski tekmec iz prvega bobna bi bil ugodnejši. Na drugi strani pa je vseeno, koga dobiš. Izhajam iz tega: če bomo mi pravi, če bomo pripravljeni tako, kot moramo biti za takšno tekmovanje, potem se lahko kosamo z vsemi. Če pa ne bomo, potem lahko imamo težave prav z vsakim. Treba je narediti vse za čim boljše priprave in nato odigrati tri tekme po najboljših močeh. Cilj pa si moraš postaviti in to je uvrstitev v drugi krog. Ne glede na to, kakšen bo žreb. Bo pa bržčas že precej bolj jasno, kakšne so naše možnosti, ko bomo videli, katere tri tekmece nam je žreb namenil," je pred žrebom dejal Kek.

Kapetan reprezentance Robert Koren pa bi se raje pomeril s katero izmed južnoameriških velesil: "Najraje bi Brazilce ali Argentince. To bi bila res prava tekma, vsi vemo, kaj pomeni igrati proti takšnim reprezentancam. Fantje bi si to res zaslužili, že zaradi same uvrstitve na svetovno prvenstvo."

Bralci si želijo JAR ali Italijo
V MMC-jevi anketi, v kateri je sodelovalo več kot dva tisoč bralcev, vas je največ, 28 %, dejalo, da si od nosilcev skupin želi v predtekmovanju za nasprotnika Slovenije gostiteljico turnirja, s katero imamo še neporavnane račune iz svetovnega prvenstva leta 2002. Spomnimo, v korejskem Daeguju so Južnoafričani zmagali z 1:0.

Nekaj manj, 26 %, bi bilo najbolj zadovoljnih, če bi Kekova vrsta moči merila z našimi zahodnimi sosedi in branilci naslova Italijani, ki so jih naši pred leti že premagali v Celju in Trstu. Tretje mesto v anketi so zasedli petkratni svetovni prvaki Brazilci (17 %).

Razdelitev bobnov
Boben 1: Južnoafriška republika, Italija, Argentina, Brazilija, Anglija, Nemčija, Nizozemska, Španija.

Boben 2: Avstralija, Japonska, Južna Koreja, Severna Koreja, Honduras, Mehika, ZDA, Nova Zelandija.

Boben 3: Alžirija, Kamerun, Slonokoščena obala, Gana, Nigerija, Čile, Paragvaj, Urugvaj.

Boben 4: Danska, Francija, Grčija, Portugalska, Srbija, Slovaška, Slovenija, Švica.

V isti skupini ne moreta igrati dve reprezentacni iz iste celine (izjema je seveda Evropa)