Takole izgledajo štiri skupine. Petkov žreb bo določil osem skupin s po 4 reprezentancami. Foto: EPA
Takole izgledajo štiri skupine. Petkov žreb bo določil osem skupin s po 4 reprezentancami. Foto: EPA
Matjaž Kek
Kaj bo petkov žreb prinesel Kekovim fantom? Foto: MMC RTV SLO
Robert Koren
Robert Koren: Brazilija ali Argentina bi bili nagrada za uvrstitev na SP. Foto: MMC RTV SLO
Slovenci v zadnjem bobnu s Francozi

Fifa je izbrala sedem nosilcev, med katerimi so gostiteljica turnirja (Južnoafriška republika) in prvih sedem držav z oktobrske Fifine lestvice - to so Italija, Argentina, Brazilija, Anglija, Nemčija, Nizozemska, Španija.

Žreb bo v petek ob 18.00. Že pol ure prej si boste lahko prenos ogledali na TVS in MMC-kanalu.

Kek: Raje proti evropski ekipi
"Priprava za južnoameriške reprezentance je precej specifična. Evropski tekmec iz prvega bobna bi bil ugodnejši. Na drugi strani pa je vseeno, koga dobiš. Izhajam iz tega: če bomo mi pravi, če bomo pripravljeni tako, kot moramo biti za takšno tekmovanje, potem se lahko kosamo z vsemi. Če pa ne bomo, potem lahko imamo težave prav z vsakim. Treba je narediti vse za čim boljše priprave in nato odigrati tri tekme po najboljših močeh. Cilj pa si moraš postaviti in to je uvrstitev v drugi krog. Ne glede na to, kakšen bo žreb. Bo pa bržčas že precej bolj jasno, kakšne so naše možnosti, ko bomo videli, katere tri tekmece nam je žreb namenil," je razdelitev komentiral selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek.
Koren: Brazilija/Argentina, N. Zelandija in Gana

"Najraje bi Brazilce ali Argentince. To bi bila res prava tekma, vsi vemo, kaj pomeni igrati proti takšnim reprezentancam. Fantje bi si to res zaslužili, že zaradi same uvrstitve na svetovno prvenstvo. Poleg omenjenega nosilca bi si želel še dve reprezentanci, ki bosta premagljivi. Iz drugega bobna bi mi bila najbolj pri srcu Nova Zelandija, iz tretjega pa Gana," pa je za spletno stran Nogometne zveze Slovenije povedal kapetan slovenske izbrane vrste Robert Koren.

29-letnemu Korošcu je pred dnevi Vasja Kruh operiral kilo, Koren pa je razkril, da je imel težave že pred obema tekmama dodatnih kvalifikacij proti Rusiji: "Kakšnih deset dni pred zborom sem začutil, da ni vse v redu. Od takrat me je neprestano spremljala bolečina, vendar tega nisem želel obešati na veliki zvon, saj bi lahko kdo pomislil, da iščem alibije za morebiten neuspeh. Zaupal sem reprezentančnemu doktorju, vendar sem dal jasno vedeti, da teh dveh tekem ne nameravam izpustiti. Tako sem pred tekmama vzel tableto proti bolečinam in stisnil zobe. Na koncu se je izplačalo."

Fifi bolj ustrezala oktobrska lestvica
Če bi Fifa upoštevala novembrsko lestvico, bi Argentino in Anglijo zamenjala Portugalska in Francija. Tako pa sta ti reprezentanci v "evropskem" bobnu 4. Fifi je najbrž veliko bolj ustrezala oktobrska lestvica, saj so tako lažje sestavili preostale bobne. Če Argentine ne bi bilo med nosilci, bi tako ostale še štiri južnoameriške reprezentance, te pa ne bi mogli združiti s petimi afriškimi v isti boben (kot so zdaj storili pri tvorjenju bobna 3).

Celinski ključ za polnjenje bobnov
Preostali bobni so sestavljeni po celinskem ključu. V bobnu 2 so tako reprezentance, ki so se na SP prebile iz azijskih, severno in srednjeamerških ter oceanskih kvalifikacij, v bobnu 3 so afriške in preostale južnoameriške reprezentance, v bobnu 4 pa vse preostale evropske.

Gostiteljem mesto A1
Za zdaj je jasno le, da bo JAR samodejno dobil mesto A1, saj bo 11. junija v Johannesburgu igral uvodno tekmo prvenstva.

Boben 1: Južnoafriška republika, Italija, Argentina, Brazilija, Anglija, Nemčija, Nizozemska, Španija.
Boben 2: Avstralija, Japonska, Južna Koreja, Severna Koreja, Honduras, Mehika, ZDA, Nova Zelandija.
Boben 3: Alžirija, Kamerun, Slonokoščena obala, Gana, Nigerija, Čile, Paragvaj, Urugvaj.
Boben 4: Danska, Francija, Grčija, Portugalska, Srbija, Slovaška, Slovenija, Švica.

Slovenci v zadnjem bobnu s Francozi