Jan Oblak letos blesti med vratnicama v dresu madridskega Atletica. Foto: EPA
Jan Oblak letos blesti med vratnicama v dresu madridskega Atletica. Foto: EPA

Miselnost vsakega profesionalnega športnika, ki želi biti na vrhunski ravni, poraz ni beseda, ki jo rad sliši. S porazom je treba živeti, treba ga je sprejeti. A manjkrat kot se zgodi, bolj si vesel. To je nekaj čisto normalnega.

Jan Oblak
Jan Oblak
Oblak proti angleški reprezentanci ne bo imel dodatnega motiva. Foto: Reuters
Oblak že ohranil mrežo nedotaknjeno proti Angležem

Oblak v letošnji sezoni za Atletico brani odlično, nazadnje je navdušil v soboto na tekmi španskega prvenstva, ko je svojo mrežo proti Leganesu po zaslugi nekaj zares izjemnih obramb ohranil nedotaknjeno. Žal pa njegovi ekipi ni uspelo zmagati (0:0).

S slovensko reprezentanco trenutno v kvalifikacijski skupini F zaseda tretje mesto, za drugouvrščeno Slovaško zaostaja za točko. Uvrstitev v dodatne kvalifikacije je še mogoča, a naloga na naslednjih dveh tekmah proti Angliji in Škotski vsekakor ne bo lahka. Tega se zaveda tudi Oblak, ki pa bo tekmo na Wembleyju vzel kot vsako drugo.


V Španiji ste bili v soboto, v nedeljo je bil katalonski referendum in dogajanje okoli njega. Kako ste vse to doživeli? Verjetno imate tudi kakšne prijatelje v Barceloni.
V Madridu se ni opazilo, da bi se kar koli dogajalo. Večje napetosti so bile v Barceloni, v Madridu pa res nisem videl nobene napetosti ali neobičajnosti.

Ste se o tem morda pogovarjali v klubu? Morda tudi o možnosti, da Katalonci potem ne bi igrali za špansko reprezentanco?
Ne, v klubu nismo prav veliko o tem govorili. V soboto smo imeli tekmo, v nedeljo pa že nismo bili več skupaj.

Je bila pa sobota nekaj posebnega. Znova ste blesteli, znova je Evropa videla vaše znanje. Torej ste še vedno v izjemni formi. Kako gledate na svojo trenutno pripravljenost?
Sobota na žalost ni bila prav posebna, ker nismo zmagali. Sam pa se počutim v redu. Že nekaj časa se počutim dobro. Vedno pravim, da sem lahko še boljši. Nisem še na najvišji točki, vedno se da kaj izboljšati. Zdaj sem zadovoljen in upam, da bo sezona potekala naprej, tako kot do zdaj.

Menite, da bo šlo v klubu še malce navzgor? Ne poteka vse verjetno tako, kot ste si želeli. Pred sezono so vsi govorili, da je zdaj prišel čas Atletica.
Ja, normalno, da si v klubu vsi želimo čim boljše rezultate. Do prejšnjega tedna so bili rezultati odlični, a vse se lahko zelo hitro obrne. Ena izgubljena tekma v Ligi prvakov in remi v prvenstvu, vse se obrne. Težko je govoriti. Za zdaj menim, da je sezona dokaj solidna. V prvenstvu smo visoko, v Ligi prvakov smo si s porazom proti Chelseaju malce otežili delo, a do konca je še veliko tekem. Vsi verjamemo v to, da se bomo uvrstili v osmino finala.

Odhajate na Wembley. Koliko ste razmišljali o tem, da boste branili proti angleški reprezentanci? Za igralce bo to dodaten motiv. Kakšna so razmišljanja pred to tekmo?
Mislim, da tu ne bo nobenega dodatnega motiva za to tekmo. To bo tekma, kot vsaka druga. Če se hočemo uvrstiti v dodatne kvalifikacije, bo treba obe tekmi proti Angliji in Škotski dobiti, kar bo zelo težko, a sem optimist. Vedno sem bil optimist in vedno bom. Dokler so kakršne koli možnosti za uvrstitev v dodatne kvalifikacije, bom verjel v to. V Anglijo gremo brez dodatnega pritiska. Znamo igrati in upam, da bomo znali prikazati, kaj vse znamo na igrišču. Upam tudi na tri točke in nadaljnje upanje na dodatne kvalifikacije.

Če česa ne marate - to sem opazil na tekmi s Slovaško -, je to, da izgubite. Poraz nekako ni tisto, kar radi slišite.
V miselnosti vsakega profesionalnega športnika, ki hoče biti na vrhunski ravni, poraz ni beseda, ki jo rad sliši. S porazom je treba živeti, treba ga je sprejeti. A manjkrat kot se zgodi, bolj si vesel. To je nekaj čisto normalnega. V Angliji ne bi rad izgubil, v Angliji bi rad zmagal. Zavedamo se, da bo to zelo težko, ampak v nogometu ni nič nemogočega. Seveda upamo na najboljše.

Miselnost vsakega profesionalnega športnika, ki želi biti na vrhunski ravni, poraz ni beseda, ki jo rad sliši. S porazom je treba živeti, treba ga je sprejeti. A manjkrat kot se zgodi, bolj si vesel. To je nekaj čisto normalnega.

Jan Oblak
Oblak že ohranil mrežo nedotaknjeno proti Angležem