Na nogomet je padel velik črn madež. Foto: EPA
Na nogomet je padel velik črn madež. Foto: EPA
V novo stavniško afero vpletena tudi Slovenija

Prvi mož Europola Rob Wainright je na novinarski konferenci povedal, da je v prirejanju izidov sodelovalo 425 uradnih oseb, igralcev in kriminalcev iz 15 držav. Vrh stavniške hobotnice je deloval v Aziji. Med voditeljicami operacije je bila tudi slovenska policija. Italijanski novinar Gazzette in CNN-a Tancredi Palmeri je na twitterju zapisal, da naj bi v Sloveniji bilo prirejenih sedem tekem.

Katere tekme so bile prirejene, še ni znano. Med prirejenimi izidi so tudi kvalifikacijski obračuni reprezentanc za evropsko in svetovno prvenstvo, te tekmi sta bili v Srednji Ameriki in Afriki, ter prvoligaške tekme v nekaterih evropskih državah.
Izida dveh tekem naj bi bila prirejena tudi v Ligi prvakov. Ena izmed teh tekem je bila odigrana v Angliji pred tremi ali štirimi leti. Na prirejenih tekmah, odigranih v Nemčiji, so bila vplačila 16 milijonov evrov, zaslužek pa osem milijonov evrov. Dva milijona so porabili za podkupnine.

Pri Europolu, ki je zadevo preiskoval 18 mesecev, se bojijo, da je to le vrh ledene gore. "Gre za največjo preiskavo prirejanja tekem v Evropi," je povedal Wainwright.
Preiskavo so vodili predstavniki Europola iz Nemčije, Finske, Madžarske, Avstrije in Slovenije, pri delu pa so jim pomagali tudi Eurojust, Interpol ter preiskovalci osmih drugih evropskih držav. V akciji je sodelovala tudi slovenska kriminalistična policija in državno tožilstvo. Med drugim so preučili 13.000 sporočil elektronske pošte in drugega materiala, ki so bili neposredno povezani z osumljenci in različnimi tekmami.

V novo stavniško afero vpletena tudi Slovenija