Hrvaški nogometaši na štirih uradnih tekmah proti Portugalski še niso dali gola. Foto: Reuters
Hrvaški nogometaši na štirih uradnih tekmah proti Portugalski še niso dali gola. Foto: Reuters
Fernando Santos in Cristiano Ronaldo
Fernando Santos je bil po tekmi opevan od strokovnjakov. Foto: Reuters

Hrvati so v predtekmovanju po skalpu dvakratnih zaporednih prvakov Špancev (2:1), všečni igri in razmeroma ugodni tabeli izločilnih bojev res gledali daleč, v smeri Pariza, ki bo čez natanko dva tedna gostil največjo reprezentančno tekmo leta, a to je bil račun brez krčmarja.

Kar nekaj strelov, a malo v okvir vrat
Statistika strelov sicer kaže na absolutno premoč Hrvaške (17:5), a na prvi sproženi strel je bilo treba čakati precej dolgo (24 minut in 40 sekund), edina strela v okvir vrat pa sta bila sprožena šele v 117. minuti, ko je najprej udaril Cristiano Ronaldo, njegov odbitek pa je v mrežo spravil Ricardo Quaresma.

Quaresma: Ves čas smo verjeli v gol
"Počutim se, kot da bi zmagali v finalu. Igrali smo proti res dobri ekipi, v pravem trenutku smo dali gol. Pomembno je bilo, da smo ves čas verjeli, da lahko dosežemo gol. Zdaj se moramo spet zbrati in razmišljati o Poljski," je bil navdušen strelec edinega zadetka.

Santos: Treba je bilo biti pragmatičen
Tekma je bila za nevtralne spremljevalce precej pusta, v kateri je svoj pečat morda še najbolj pustil portugalski selektor Fernando Santos. Številni strokovnjaki so ga med tekmo in po njej hvalili, da je mojstrsko omrtvil hrvaško igro. "Moramo priznati, da smo imeli ob koncu tekme precej sreče, a zasluženo se veselimo napredovanja. Odločil sem se osvežiti ekipo, saj smo imeli v skupinskem delu tri težke tekme. Ves čas sem govoril, da imam 23 igralcev in da računam na vse, vsak lahko vstopi kadar koli. Moral sem menjati na bokih, saj ima Hrvaška odlična krila. Treba je bilo biti pragmatičen, to je bila res taktična tekma. Nekako je bilo treba ustaviti ekipo, ki skoraj nima slabih točk. Glavni cilj je bil preprečiti njihove hitre protinapade," je po koncu kar vrelo iz njega.

Modrić: Zaslužili smo si več
Portugalci so tako povsem odrezali Luko Modrića, ki resnici na ljubo tudi ni bil optimalno zdravstveno pripravljen. Vezist Reala je bil skrušen: "Žalostni in razočarani smo. Zaslužili smo si precej več, saj smo bili boljši. Imeli smo pobudo in več priložnosti, ampak oni so dosegli zadetek iz enega srečnega protinapada. Res si nismo zaslužili, da se poslavljamo na tak način."

Vida: Kot bi me nekdo uročil
Hrvaška je bila nekajkrat blizu gola, Ivan Perišić je zadel vratnico, branilec Domagoj Vida pa je bil kar trikrat blizu gola. "Kot da bi me nekdo uročil, le milimetri so me ločili od gola, a očitno mi ni bilo usojeno. Vsi smo razočarani, slačilnica je polna solz. Hvala navijačem, da so nas spremljali," je bil po tekmi kratek Vida.

Rakitić: Boljša ekipa gre domov
Po tekmi je bilo zelo čustveno, razočaranja ni skrival niti Ivan Rakitić: "Nikoli še nisem videl toliko žalosti in solz, boljša ekipa gre domov. Niti Portugalcem ni jasno, kako so napredovali. Dokazali smo, da sodimo med najboljše."

V lov na SP 2018 brez kapetana
Hrvaška javnost je bila po tekmi zelo nezadovoljna s potezami selektorja Anteja Čačića in pisala o "izgubljeni priložnosti najboljše hrvaške generacije do zdaj". Ta se zdaj podaja v kvalifikacijski lov za svetovno prvenstvo 2018, kjer pa zagotovo ne bo Darija Srne. Kapetan kockastih je namreč končal reprezentančno kariero. S 134 nastopi je tudi igralec z daleč največ nastopi v zgodovini hrvaške izbrane vrste.