Objeta Novaković in Brečko po golu prvega. Prizor, ki bi si ga navijači Slovenije želeli videti tudi v reprezentančnem dresu. Foto: EPA
Objeta Novaković in Brečko po golu prvega. Prizor, ki bi si ga navijači Slovenije želeli videti tudi v reprezentančnem dresu. Foto: EPA
Andrea Bertolacci (Lecce)
Vezist Lecceja Andrea Bertolacci je kar dvakrat našel pot mimo Samirja Handanovića. Najprej je po prodoru Di Micheleja izkoristil kaos v Udinesejevem 16-m prostoru, drugič pa je lepo vnovčil podajo Jede. Pri obeh golih je bil "Sarma" brez moči. Foto: EPA
Rene Krhin
Rene Krhin je primer, kako zahtevna je uveljavitev tudi za nadarjenega nogometaša, ki ga hvali in podpira Jose Mourinho. V soboto je 20-letni vezist odigral šele drugo letošnjo tekmo v Serii A, prvo po 14. novembru. Foto: MC NZS.si/Taka
Zlatko Dedič
Od nogometašev, ki so pred polnoletnostjo zapustili Slovenijo in se v njo niso več vračali ter nato v reprezetanci pustili viden pečat, je zares uspelo le Zlatku Dediču (pri 17 v Parmo, zdaj Bochum v 2. nemški ligi). Na drugi strani so zgodbe Boruta Semlerja, Sandra Bloudka, Roka Štrausa, Gorazda Zajca, Aneja Lovrečiča ... Foto: Reuters
Igor De Camargo in  Mitja Morec (Belgija - Slovenija)
Od desetine mladoletnih upov v preteklih letih so do reprezentančnih nastopov ob Dediću prišli le še Semler, Mitja Mörec in Rene Krhin. Trenutno v reprezentanci na prvi nastop čaka še tretji vratar Vid Belec. Foto: Reuters

No, slovenski prvi vratar Samir Handanović je bil razočaran tudi ob vrnitvi v Udinese, saj se je končal izjemen niz uspehov Furlanov, pri čemer je "Sarma" prejel gol po 649 minutah igre v Serii A! Četrti Udinese je presenetljivo klonil pred do tega kroga predzadnjim Leccejem (2:0).

"Sarma" do tekme z Leccejem v italijanskem prvenstvu ni prejel gola že 570 uradnih minut. Za 29 minut je bilo uradnih sodnikovih podaljškov, na tekmi z Juventusom pa je sodnik namesto v 94. konec odpiskal v 95. minuti, kar skupaj znese točno 600 minut nepremagljivosti 26-letnega Ljubljančana.

Bertolacci razblinil furlanske sanje
Izjemnega niza je bilo konec v 3. minuti drugega polčasa, ko je obrambo Udineseja matiral Andrea Bertolacci. Če prištejemo še minuti sodnikovega podaljška ob koncu 1. polčasa v Lecceju, je bil Udinesejeva št. 1 nepremagan kar 649 minut. Nazadnje je slovenski reprezentant klonil v 22. krogu, ko ga je 30. januarja v Torinu v 60. minuti tekme Juventus - Udinese ukanil Claudio Marchisio. Bertolacci je s strelom pod prečko udaril še 17 minut pozneje, s čimer se Furlani najverjetneje poslavljajo od nepričakovanega boja za naslov prvaka.

"Nova" v tretje le izkoristil izjemno priložnost
V nasprotju z reprezentančnima tekmama je Milivoje Novaković zadel že na prvi klubski tekmi, pri čemer pa je tudi njemu izredno odleglo, ko je v zadnih sekundah tekme Köln - Nürnbeg (1:0) le dosegel edini in odločilni gol. "Nova" je imel med tekmo dve izredni priložnosti, ki pa ju ni izkoristil, nato pa je v 92. minuti izkoristil lepo akcijo Lukasa Podolskega in Slawomirja Peszke. "Pravi" Poljak je pred vrata poslal nevarno podajo po tleh. Na rob petmetrskega prostora je že vtekel Novaković, ki je podstavil nogo in preusmeril v mrežo, ravno ko se je iztekel sodnikov podaljšek.

Kirm četrtič zapored med strelci Wisle
Odlično tekmo sta konec tedna odigrala tudi dva reprezentanta, od katerih je slovenska javnost več pričakovala v kvalifikacijskih obračunih. Andraž Kirm je za Wislo zadel že na četrti tekmi zapored in je bil med najbolj vidnimi igralci derbija poljskega prvenstva med njegovo vodilno "belo zvezdo" in Jagiellonio Bialystok, ki zaseda drugo mesto na lestvici. Wisla, ki je zmagala z 2:0, ima zdaj že osem točk prednosti in je na dobri poti k novemu naslovu prvaka.

Tretji gol "Radeta", vrnitev Matavža
Na Nizozemskem je svoj tretji prvenstveni gol zabil Aleksander Radosavljević, ki je s tem pripomogel k zmagi ADO den Haaga proti Utrechtu (2:3), s čimer se je haaški klub utrdil na 5. mestu Eredivisie. Točko za njim je Groningen, ki je tokrat le zmagal nad Venlojem, v 77. minuti pa je pri končnem izidu 3:2 v igro vstopil pozdravljeni Tim Matavž.

Cesar zamenjal Jokića na tekmi, polni vprašanj
A brez poškodb tokrat ni šlo: Valter Birsa je odigral le 1. polčas tekme Rennes - Auxerre (0:0), saj je med igro staknil poškodbo gležnja, zaradi česar je ob odmoru ostal v slačilnici. Podobno se je pripetilo tudi Bojanu Jokiću, ki je svoje mesto na obračunu Chieva s Sampdorio (0:0) prepustil kar reprezentančnemu kolegu Boštjanu Cesarju, ki je odigral 2. polčas kar na njegovem položaju. Bo pa tekma v Veroni še nekaj časa vzdigovala prah, saj jo je zaradi nepravilnega stavnega vzorca večina stavnic umaknilo iz ponudbe. Kvota na remi je zaradi ogromnih vplačil iz običajnega koeficienta 3 padla na 1,5. Na celotni tekmi je v okvir vrat poletel le en sam strel, in še to v 78. minuti!

Vrnitev Slovencem naklonjenega Rossija
"Slovenski" Palermo, za katerega pa je igral le Armin Bačinović, je visoko izgubil siciljanski derbi v Catanii, kar je prineslo skorajda pričakovani razplet: sveži trener Serse Cosmi je bil odpuščen, na klop pa se vrača Delio Rossi, ki je prvemu prepustil mesto pred dobrim mesecem dni. Običajna stvar za nogometni svet Maurizia Zamparinija.

Genoa tako kot Palermo s štirimi Slovenci
Palermo je medtem dobil konkurenco v "slovenskosti" kluba: Genoa je z zasebnim letalom v Maribor poslalal ustrezno pogajalno ekipo, ki je s slabim milijonom evrov prepričala "vijoličaste" in Zlatka Zahovića, da jim prodajo nezadovoljnega in ambicioznega branilca Luka Krajnca. Gre za komaj 16-letnega branilca, otroka Maribora, ki že redno vadi s članskim moštvom in velja za izrednega talenta, za katerega so se zanimali tudi takšni klubi, kot so Barcelona in Chelsea.

Genovčani se bodo poleti tako okrepili z Krajncem, ki bo najprej igral za "primavero", in Birso. Trenutno je že v klubu Enej Jelenič, po koncu sezone pa se bo v Ligurijo s posoje vrnil tudi Dejan Lazarević, ki igra za Torino v Serii B. Predsednik Enrico Preziosi zagotavlja, da so Slovenci del načrta, s katerim bi se Genoa približala vrhu prve italijanske lige, ki ji je vladala pred stoletjem.

Bartolacci dvakrat ukanil S. Handanovića (od 1:20 in od 2:22)


"Nova" prehitel uro in sodnikovo piščalko za 12. prvenstveni gol


Nov gol Andraža Kirma za vodilno Wislo

Zadetek "Radeta" za pomembno zmago Haaga (od 3:55)


SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka (24 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Pescara - Crotone 1:0vso tekmo/
Jasmin HandanovićEmpoli (ITA II)Empoli - Padova 2:2/na klopi
Samir HandanovićUdinese (ITA)Lecce - Udinese 2:0vso tekmogol prejel po 649 minutah!
BRANILCI (8)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Catania - Palermo 4:0/na klopi
Mišo BrečkoKöln (NEM)Köln - Nürnberg 1:0vso tekmo v 56'

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Chievo - Sampdoria 0:0 od 46' (0:0)menjal Jokića
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)Lokomotiva - Rostov 1:1/izven postave
Bojan JokićChievo (ITA)Chievo - Sampdoria 0:0do 46' (0:0)poškodba
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Austria D. - Kapfenberg 2:0vso tekmo v 22'
Marko ŠulerGent (BEL)Gent - Club Brugge 1:1vso tekmo/
Mitja VilerMaribor Koper - Maribor 3:0vso tekmo/
VEZISTI (9)
Armin BačinovićPalermo (ITA)Catania - Palermo 4:0do 52' (1:0)/

Valter Birsa

Auxerre (FRA)Rennes - Auxerre 0:0do 45' (0:0)poškodba gležnja
Josip IličićPalermo (ITA)Catania - Palermo 4:0/poškodovan
Andraž KirmWisla Krakow (POL)Wisla - Jagiellonia Bialystok 2:0vso tekmo v 26' za 1:0 - 7. gol sezone
Robert Koren (c)Hull City (ANG II)Hull - Milwall 0:1vso tekmo/
Nejc Pečnik Krilja Sovjetov (RUS)Amkar - Krilja Sov. 1:1od 63' (1:0)/
Aleksander RadosavljevićADO den Haag (NIZ)Utrecht - Den Haag 2:3vso tekmo v 63' za 1:2
Goran ŠukaloDuisburg (NEM II)Greuther Fürth - Duisburg 2:1vso tekmo/
Dare VršičOlimpija LjubljanaPrimorje - Olimpija 2:2vso tekmo v 33' za 1:2, v 81'
NAPADALCI (4)
Zlatko DedićBochum (NEM II)4. 4.: Frankfurt - Bochum ?tekma v ponedeljek
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Gent - Club Brugge 1:1do 81' (1:1)/
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Köln - Nürnberg 1:0vso tekmo v 92' za 0:1 - 12. gol sezone
Tim MatavžGroningen (NIZ)Groningen - Venlo 3:2od 77' (3:2)vrnitev po poškodbi
"Ladje na obzorju"
Miran BurgičWacker Tirol (AVT)Dunajsko NM - Wacker 2:2vso tekmo/
Elvedin DžinićCharleroi (BEL)Eupen - Charleroi 3:2vso tekmo v 33' za 1:2 - 1. gol v Belgiji
Dejan KelharLegia Varšava (POL)Legia Varšava - Ruch 2:3vso tekmo/
Andrej KomacRuch Chorzow (POL)Legia Varšava - Ruch 2:3vso tekmo/
Rene KrhinBologna (ITA)Brescia - Bologna 3:1do 79' (3:1)prvič zaigral po 14. novembru
Rok KronaveterEnergie Cottbus (NEM II)Energie - Ingolstadt 1:2do 46' (0:2)/
Jasmin KurtićPalermo (ITA)Catania - Palermo 4:0/na klopi
Dejan LazarevićTorino (ITA II)Torino - Grosseto 1:0vso tekmo/
Rene MiheličNacional (POR)4. 4.: Nacional - Pacos Fer.?tekma v ponedeljek
Miral SamardžićŠerif Tiraspol (MLD)Šerif - Milsami Orhei 2:1vso tekmo/
Dalibor StevanovićVitesse (NIZ)Vitesse - NEC Njimiegen 2:1do 71' (1:1)/
Dalibor VolašŠerif Tiraspol (MLD)Šerif - Milsami Orhei 2:1od 79' (2:1)/