Dunga se med svojim prvim mandatom ni priljubil rojakom zaradi preveč defenzivnega nogometa, ki je spominjal na leto 1994, ko je Brazilija četrtič osvojila naslov svetovnih prvakov. Foto: Reuters
Dunga se med svojim prvim mandatom ni priljubil rojakom zaradi preveč defenzivnega nogometa, ki je spominjal na leto 1994, ko je Brazilija četrtič osvojila naslov svetovnih prvakov. Foto: Reuters

Po neuradnih podatkih iz brazilske nogometne zveze (CBF) med kandidati trenutno najbolje kaže nekdanjemu reprezentantu in selektorju - 50-letnemu Dungi, ki je Brazilijo vodil na SP-ju 2010.

CBF je v tem tednu že naredila prvo čistko in se vsem sodelavcem zdaj že nekdanjega selektorja Luiza Felipeja Scolarija zahvalila za sodelovanje, odločitev o novem prvem strokovnem možu pa prestavila na naslednji teden.

Odločilen vpliv novega koordinatorja?
Predsednik CBF Jose Maria Marin je priznal, da potekajo intenzivni pogovori z več kandidati. O imenih ni želel govoriti, je pa brazilska zveza že sprejela prvo pomembno kadrovsko potezo, saj je skrb za koordinacijo nogometnih selekcij prevzel Gilmar Rinaldi. Brazilski mediji so zapisali, da je nekdanji vratar in član izbrane vrste iz leta 1994, ki je v ZDA osvojila naslov svetovnih prvakov, dober prijatelj Dunge, ki je bil tedaj kapetan selecaa.

Slavil na Copi in Pokalu konfederacij
Dunga je med letoma 2006 in 2010 že vodil brazilsko izbrano vrsto, po porazu v četrtfinalu svetovnega prvenstva pred štirimi leti v Južni Afriki proti Nizozemski pa je ostal brez dela. Med njegovim selektorskim mandatom je Brazilija leta 2007 osvojila južnoameriško prvenstvo in pokal konfederacij leta 2009 ter skupno dosegla 42 zmag in 12 neodločenih izidov ter doživela šest porazov.

Brazilija je na letošnjem svetovnem prvenstvu na domačih tleh pogrnila na celi črti. Selecao je osvojil četrto mesto, a polfinalno tekmo proti Nemčiji izgubil kar z 1:7, tekmo za tretje mesto proti Nizozemski pa z 0:3.

Sabelli teden dni za razmislek
Argentinski selektor Alejandro Sabella je medijem v domovini razkril, da ima teden dni časa, da se odloči, ali bo vseeno še naprej vodil izbrano vrsto la albicelesta. Svetovne podprvake že septembra čaka ponovitev velikega finala z Nemčijo, kratkoročni cilj je Copa America 2015, ki bo v Čilu, Argentina pa na južnoameriškem prvenstvu ni slavila že od leta 1993.