Zlatan Ljubijankič (številka 9) je takole matiral Roberta Greena. Foto: Reuters
Zlatan Ljubijankič (številka 9) je takole matiral Roberta Greena. Foto: Reuters
Andraž Kirm
Andraž Kirm v boju za žogo s Shaunom Wrightom Phillipsom. Foto: Reuters
Švedski sodnik pomagal Angležem
Zadetek Ljubijankiča na Wembleyju
Drugi gol Defoeja
Lampard izkoristil darilo sodnika

Jonas Eriksson je namreč v 30. minuti nasedel teatralnemu padcu Wayna Rooneyja in pokazal na belo točko, s katere je zadel Frank Lampard. Angleži so sicer imeli vseskozi terensko premoč, ki so jo kronali še z zadetkom Jermaina Defoa, predtem pa stresli še vratnico in prečko. Slovenci so pustili dober vtis, do zasluženega zadetka pa prišli pet minut pred koncem po akciji rezervistov, podajalca Nejca Pečnika in strelca Zlatana Ljubijankiča - tudi na veliko veselje več kot 2.000 slovenskih navijačev na Wembleyju.

Novakovič meril previsoko
Po začetnem pritisku Angležev je imela prvo priložnost Slovenija. Zlatko Dedič je v kazenskem prostoru lepo našel Milivoja Novakoviča, ki je ušel obrambi, preigral Roberta Greena, a nato streljal čez gol. Slovenija je igrala pogumno. Novo obetavno akcijo so izpeljali v 17. minuti, ko je Bojan Jokič po dvojni podaji potegnil po levem boku, a mu nato ni uspelo podati do Valterja Birse, ki je sam čakal na drugi vratnici.

Terry stresel prečko
V 21. minuti pa je bilo prvič zelo vroče pred slovenskimi vrati. Najprej je Rooney dobil dvoboj z Mišem Brečkom in streljal z okoli 7 metrov, a se je Trboveljčan še pravočasno vrnil, tako da je delno blokiral strel. Sledil je kot, iz katerega je John Terry zadel prečko.

Lampard darilo spremenil v zadetek
V 29. minuti so do takrat dokaj nemočni Angleži prejeli darilo švedskega sodnika Erikssona. Ta je po hitrem padcu Rooneyja pokazal na belo točko, čeprav je posnetek jasno pokazal, da je Anglež vlekel za dres Boštjana Cesarja, ki se je za nameček pri tem še poškodoval, tako da ga je moral zamenjati Matej Mavrič. Enajstmetrovko je uspešno izvedel Frank Lampard, a je bil Samir Handanovič zelo blizu. Gol je dal krila Angležem. Malo pozneje je Rooney po akciji iz kota zadel vratnico, Steven Gerrard pa je s 25 metrov za las zgrešil okvir vrat. Kljub terenski premoči Otočanov so se Slovenci v 1. polčasu dobro držali. Ko le ne bi bilo napake švedskega sodnika ...

Defoe našel luknjo v slovenski obrambi
V nadaljevanju je v 58. minuti Robert Koren s prostega strela dobro ogrel dlani Greena. Pet minut pozneje so Angleži prišli do drugega gola. Rezervist Defoe je z roba kazenskega prostora ustrelil med Aleksandrom Radosavljevičem in Marko Šulerjem ter zadel desni spodnji kot Handanoviča.

Mavrič preprečil gol, Ljubijankič ga je dosegel
Tempo v drugem polčasu je sicer precej padel. Prevladovali so Angleži, ki so v 71. minuti izpeljali še eno nevarno akcijo, po kateri je Rooney ustrelil z nekaj metrov, a je žogo z golove črte izbil Mavrič. Takoj zatem pa druga nevarna akcija Slovencev. Na desni strani sta kombinirala Kirm in Pečnik, ki je z glavo za kakšen meter zgrešil vrata. Zato pa se je Pečnik odkupil v 85. minuti, ko je na levi strani kazenskega prostora preigral Glena Johnsona, nato podal v sredino, kjer je Ljubijankič žogo z nekaj metrov z glavo poslal v mrežo. Varovanci Matjaža Keka so do konca poskušali izenačiti, toda domača obramba je ustavila vse poskuse.

Kljub temu Slovenija lahko z optimizmom pričakuje sredino kvalifikacijsko tekmo za svetovno prvenstvo proti Poljski. Nekoliko grenčice je nalila le poškodba Cesarja, čigar nastop v Ljudskem vrtu je zaradi oteklega gležnja pod velikim vprašajem.

Kek: Igrali smo hrabro
"Tekmo sem jemal kot pripravo za sredo. Nisem toliko jezen zaradi poraza kot zaradi dejstva, da smo poleg gola izgubili še igralca. Rentgen je pokazal, da ni nič zlomljeno, a gleženj je zelo otekel. Zadetek nas je presekal. Sicer pa mislim, da smo igrali hrabro. Zdaj je na nas, da poskušamo narediti vse, da se fantje dobro regenerirajo. Krog kandidatov za začetno enajsterico proti Poljakom se je razširil," je po tekmi dejal selektor Matjaž Kek.

Capello: Slovenija igra podobno kot Hrvaška
Njegov kolega Fabio Capello pa je obračun komentiral: "Z izjemo zadnjih 5 minut, ko nam je popustila koncentracija, sem zadovoljen. Slovenija je dobra ekipa s hitrimi napadalci. Igra podobno kot Hrvaška. S tega srečanja sem se veliko naučil." Anglija se bo v sredo v kvalifikacijah za SP pomerila prav s slovenskimi južnimi sosedi.

ANGLIJA - SLOVENIJA 2:1 (1:0)
67.232; Lampard 31./11-m, Defoe 63.; Ljubijankič 85.

Anglija: Green, Johnson, Terry, Upson (63./Lescott), A. Cole, Wright-Phillips (46./Lennon), Barry, Lampard (46./Carrick), Gerrard (46./Milner), Rooney (80./C. Cole), Heskey (46./Defoe).

Slovenija: Handanovič, Brečko, Cesar (34./Mavrič), Šuler, Jokič, Birsa (65./Komac), Koren, Radosavljevič (77./Krhin), Kirm (77./Stevanovič), Dedič (71./Pečnik), Novakovič (55./Ljubijankič).

Švedski sodnik pomagal Angležem
Zadetek Ljubijankiča na Wembleyju
Drugi gol Defoeja
Lampard izkoristil darilo sodnika