Argentinci so znova med štirimi najboljšimi na svetu, kar jim je nazadnje uspelo v Italiji leta 1990. Naskakujejo svoj tretji naslov svetovnega prvaka. Najboljši so bili v letih 1978 in 1986. Foto: Reuters
Argentinci so znova med štirimi najboljšimi na svetu, kar jim je nazadnje uspelo v Italiji leta 1990. Naskakujejo svoj tretji naslov svetovnega prvaka. Najboljši so bili v letih 1978 in 1986. Foto: Reuters
Argentinci v četrtfinalu izločili Belgijce
Higuain z roba kazenskega prostora zadel za 1:0

Nekdanji odlični vezist je po tekmi izjavil, da je prepričan, da so bili rdeči vragi celo boljši od dvakratnih svetovnih prvakov, izpostavil pa je Lionela Messija: "Veste, kako je, če dobite zadetek po 15 minutah. Argentinci se pozneje niso več približali našim vratom, razen ob protinapadu Messija. Trudili smo se. Argentinci so spretni in znajo zavlačevati igro. Ne morem reči, da so igrali dobro. Imajo najboljšega igralca na svetu, a mi smo bili boljši."

"Argentinci nas niso navdušili, prav nič. So povsem navadna ekipa. Nekateri v našem moštvu so jokali po tekmi. Imeli smo dve ali tri velike priložnosti in to moraš na tej ravni izkoristiti. Veliko smo se naučili. Žal nam je za ta poraz, a sem zelo ponosen na svoje fante. Za nič jim ne sme biti žal. Smo najmlajša ekipa med najboljšimi osmimi," je dodal 45-letni strokovnjak.

Čez štiri leta z več sreče in izkušnjami
Belgija ima izvrstno generacijo nadarjenih nogometašev, ki že igrajo pomembne vloge v najmočnejših evropskih klubih. Pred prvenstvom so jo številni označevali za tihega favorita in s predstavami je upravičila vlogo. Belgijci imajo še zelo mlado ekipo, ki bo v prihodnje lahko kandidirala tudi za sam vrh na kakšnem velikem tekmovanju. Eden najizkušenejših je kapetan Vincent Kompany: "Dali smo vse od sebe. Za nami je izjemna in nepozabna izkušnja. Najpomembneje je, da si nimamo česa očitati, kajti naredili smo vse, kar je v naši moči. Morda bomo čez štiri leta v Rusiji imeli novo priložnost. Imamo zelo mlado ekipo. Tega ne smemo pozabiti. Morda bomo imeli na naslednjem svetovnem prvenstvu več sreče, zagotovo pa bomo bolj izkušeni."

Argentina še naprej sanja tretji naslov svetovnega prvaka. Selektor Alejandro Sabella je prepričan, da gavči stopnjujejo svoje predstave in so proti Belgiji pokazali najboljšo predstavo na SP-ju, prispodobo za uspeh pa je našel kar v Juliju Cezarju: "Vesel sem zaradi mojih varovancev, zaradi strokovnega štaba in vseh drugih ljudi v reprezentanci, za mojo družino in vse Argentince, ki so 24 let čakali, da smo znova med najboljšimi štirimi na svetu. Skupaj smo prečkali Rubikon."

"Messi je kot voda v puščavi"
Sabella je znova hvalil Messija, saj je Argentina že 26. tekmo zapored z izvrstnim napadalcem v ekipi ostala neporažena: "Messi je bil znova odličen. Ne štejejo samo goli, nase je navlekel številne nasprotne igralce in s tem odpiral prostor soigralcem. Veliko je imel žogo v posesti. Vsakič, ko ima žogo, nam vliva upanje. Ko ima žogo, daje kisik drugim. Je kot voda v puščavi." Sabella je dodal, da upa, da poškodba Angela di Marie, ki je igro zapustil že v prvem delu, ni hujša, kajti brez njega bi se možnosti gavčev bistveno zmanjšale.

"Smo v finalu, kar smo si povsem zaslužili, a zdaj želimo še več. Pripravljeni smo. Zahvalili bi se radi vsem navijačem na tekmah in v domovini, ki jih pozdravljamo. Smo na pravi poti," je bil po tekmi zadovoljen kapetan Argentine Messi, ki je bil znova med najboljšimi na zelenici. Srečanje je sicer odločil Gonzalo Higuain, ki do zdaj v Braziliji ni navdušil in je bil tarča številnih kritik, vendar je zadel v pravem trenutku: "Vedel sem, da bo gol prišel in prišel je v zelo pomembnem času. Zdaj smo v polfinalu, kar nam ni uspelo že vrsto let. Zdaj moramo nadaljevati v takem ritmu in priti v finale. Zmago smo si zaslužili. Dali smo vse od sebe. To je svetovno prvenstvo, ki se ne dogaja vsak dan. Pred nami sta še dve tekmi in lahko uresničimo te čudovite sanje."

Argentinci v četrtfinalu izločili Belgijce
Higuain z roba kazenskega prostora zadel za 1:0