Nogometaši Athletica so osvojili prvo lovoriko po 31 letih. Foto: Reuters
Nogometaši Athletica so osvojili prvo lovoriko po 31 letih. Foto: Reuters
Aritz Aduriz
Aritz Aduriz je na dveh tekmah Barceloni zabil kar štiri gole. V nedeljo se bosta ekipi srečali v uvodnem krogu španskega prvenstva na San Mamesu. Foto: EPA
Lionel Messi
Lionel Messi je tik pred odmorom matiral Gorko Iraizoza. Foto: Reuters
Carlos Velasco Carballo in Luis Enrique
Luis Enrique je bil večkrat jezen na sodnika Carlosa Velasca Carballa. Foto: EPA

Katalonci, ki so še prejšnji torek osvojili evropski superpokal, so bili neprepoznavni na San Mamesu v petek. Blestel je Aritz Aduriz, ki je s hat-trickom v četrt ure potopil Barco. Prvi gol je zakrivil vratar Marc Andre ter Stegen, tokrat je Luis Enrique zaupal Claudiu Bravu.
Pique stresel prečko
Gostitelji so od prve minute močno pritisnili. V 7. minuti je Gerard Pique stresel prečko. Napadi Barce so si sledili, imeli so kar 75-odstotno posest v prve pol ure.
Messi edini strelec v prvem polčasu
V 37. minuti so imeli gostje lepo priložnost. Javier Eraso je po prodoru streljal v zunanji del mreže. Minuto pred odmorom je Barcelona povedla, ko je Luis Suarez našel Lionela Messija, ki si je žogo ustavil s prsmi in jo z bližine brez težav poslal v mrežo.
Carballo zelo strogo izključil Piqueja
V 56. minuti stranski sodnik ni dvignil zastavice, ko je Aduriz stekel sam proti vratom. Strel napadalca z desne strani je obranil Claudio Bravo. Pique se je pritožil pri glavnem sodniku, Carlos Velasco Carballo pa mu je na presenečenje vseh na Camp Nouu pokazal kar rdeči karton.
Rakitić nespreten pred vrati
Tudi z igralcem manj je bila Barcelona precej bolj nevarna. Po dolgi podaji v kazenski prostor je Suarez že spravil žogo mimo Iraizoza, a se je vratar na koncu izkazal s posredovanjem. V 59. minuti je Ivan Rakitić zapravil veliko priložnost, potem ko je Jeremy Mathieu z leve strani podal na daljšo vratnico, Hrvat je pritekel in s kolenom streljal mimo vrat. V 73. minuti je z leve strani poskušal Suarez, a je meril mimo leve vratnice.
Aduriz postavil piko na i
Gostitelji so mislili le še na napad. Aduriz se je v 74. minuti znašel sam pred Bravom, ki je njegov strel odlično obranil. Javier Mascherano je dvigoval roko in ni stekel na odbito žogo, ki jo je sijajni Aduriz poslal v prazno mrežo. V 86. minuti je Kike Sola po grobem štartu nad Mascheranom prejel rdeči karton. V igri je bil le pet minut. To ni pokvarilo velikega slavja Baskov, ki se je začelo takoj po zadnjem žvižgu Carballa.
Konec sanj o šestih naslovih
Barcelona tako ne bo ponovila sanjskega leta 2009, ko je osvojila vseh šest možnih lovorik. Letos so Katalonci že zmagali v Ligi prvakov, v španskem prvenstvu, v španskem kraljevem pokalu in tudi v evropskem superpokalu. Pozimi jih čaka še svetovno klubsko prvenstvo.
Prva lovorika po nepozabnem letu 1984
Athletic iz Bilbaa je imel sanjsko sezono 1983/84, ko je osvojil špansko prvenstvo, kraljevi pokal in še superpokal. Trener je bil Javier Clemente. V zadnjih treh desetletjih je bila vitrina prazna. Klub stavi le na Baske in ne kupuje drugih igralcev. V konkurenci Barcelone in madridskega Reala je zelo težko osvajati lovorike, zato je ta uspeh še toliko večji.

Španski superpokal, povratna tekma:
Barcelona - ATHLETIC BILBAO 1:1 (1:0) 0:4
Messi 44.; Aduriz 74.
RK: Pique 57.; Sola 86.

Barcelona: Bravo, Mathieu, Mascherano, Pique , Dani Alves, Iniesta, Busquets, Rakitić ( 68./Ramirez), Pedro ( 68./El Haddadi), Messi, Suarez.

Athletic Bilbao: Iraizoz, Balenziaga, Laporte, Etxeita ( 68./Elustondo), Boveda , Gurpegui, Susaeta, Eraso , Benat ( 84./Mikel Rico), De Marcos, Aduriz ( 81./Sola ).

Sodnik: Carlos Velasco Carballo

Izid prve tekme je v krepkem tisku.