Miloš Šoškić je nekdanji nogometaš in trener Olimpije ter še nekaterih slovenskih klubov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Miloš Šoškić je nekdanji nogometaš in trener Olimpije ter še nekaterih slovenskih klubov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ante Šimundža
Ante Šimundža je po stečaju GAK-a trenutno brez službe. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Bojan Prašnikar
Bojan Prašnikar je bil slovenski selektor kar trikrat, nazadnje med letoma 2002 in 2004. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sandi Kranjec in Dušan Kosić
Dušan Kosić je decembra lani zapustil Olimpijo, od tedaj pa ni vodil nobene ekipe več. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Čeferin: Leto je bilo uspešno, a lahko bi bilo še boljše
Na NZS-ju potegnili črto pod leto 2012

Kot je znano, je Katanec po sporazumni prekinitvi pogodbe s Slavišo Stojanovićem prvi izbor predsednika Nogometne zveze Slovenije Aleksandra Čeferina.



Miloš Šoškić: "
Katanec je profesionalec, s svojim odnosom in znanjem bi v reprezentanco vnesel red, da bi dres igralcem pomenil več. Verjetno bi spremenil miselnost nogometašev. V zadnjem obdobju igralci niso imeli pravega odnosa do tega dresa. Niso dali vsega. Le ko je bilo tako, je Slovenija imela izide. Kakovost nogometašev ni sporna, težava je odnos. Mislim pa, da je napaka, da so Stojanovića zamenjali v tem trenutku, zdaj bi ga morali pustiti, da konča svoje delo, in nato potegniti črto pod opravljenim. Če so bili nezadovoljni z njim, bi se morali za zamenjavo odločiti že prej - takrat, ko so bile možnosti, da se še kaj spremeni. Zdaj samo še čudež oziroma sreča Slovenijo lahko popelje na svetovno prvenstvo. Ne bi se rad vmešaval v strategijo in razmišljanja trenerja, a z eksperimentiranjem je vnesel nemir med igralce. To je bil eden od razlogov za neuspeh."

Ante Šimundža: "Katanec je trener, ki je naredil zgodovinski uspeh s fantastično generacijo, ki jo je imel. Če bi se odločil za ponoven prevzem te vloge, bi bilo njegovo tveganje ogromno. Je pa ime, ki bi nam ponudilo začetno evforijo. Obisk na stadionu bi bil zagotovljen, pričakovanja in želje gledalcev bi bile ogromne. Mislim, da je človek, ki bi bil v tem trenutku na pravem mestu. Alternativ je več, v vsakem primeru pa jih izbira predsednik nogometne zveze. Sam nisem bil v stiku s predsednikom."

Ivan Marjon: "Katanec je osebnost, ki se je dokazal kot igralec in trener. Mislim, da se je dobro spočil in bi bil prava izbira, saj ima veliko izkušenj. To bi mladi igralci zdaj potrebovali. Srečko ima najbrž tudi druge ponudbe in tehta med njimi. Sam bi bil zadovoljen, če bi rekel da. Želel bi si, da začnemo delati na daljši rok, ne pa iskati zdrahe in težave. Kot podpredsednik trenerske organizacije bi si želel, da bi bil selektor iz našega prostora. V mladinskih selekcijah vidimo, da se dela izjemno dobro, rastejo tudi mlade reprezentance. To je treba nadgraditi v članski izbrani vrsti in si pomagati. Edy Reja? Verjetno ne pozna preveč dobro našega prostora, gotovo pa ima izkušnje, da je lahko tudi selektor. Prednost pa bi vseeno dal Katancu, da bi nadaljeval delo, kjer ga je nekoč končal in gradil na izkušnjah, tudi grenkih, ki jih je pridobil v tej vlogi. Največjo težavo vidim v tem, da zdajšnji reprezentanti premalo igrajo v svojih klubih, to pa se verjetno odrazi tudi v reprezentanci."

Sašo Udovič: "Če se bo Katanec odločil, da bo selektor, bi bila to po mojem mnenju dobra poteza. Iz izkušenj vem, kaj je potegnil iz nas. Gotovo je bil eden izmed ključnih dejavnikov, da smo Slovenci dokazali, da znamo igrati nogomet, kar mnogi niso verjeli. Reprezentanca je zdaj nekoliko padla, a to je nekaj normalnega in ni nič tragičnega. Ekipa potrebuje red, disciplino in predvsem skupni cilj. In še nekaj, kar je Srečko znal povleči iz nas - da smo lastne ege spravili v ekipno zgodbo. To je ključno pri tem projektu. Treba je najti rdečo nit, ki bo združila fante, da bodo dajali na igrišču tisto, kar znajo. Sposobni so več, kot so kazali v zadnjem času. To so dokazali pred dvema letoma."

Bojan Prašnikar: "Srečko je že dolgo v nogometu in dela razumsko. Ne upam si napovedati, kako se bo odločil. Glede na to, da vse skupaj že nekaj časa traja, pomeni, da Srečko zelo razmišlja o tej situaciji. Zaveda se, da je pred njim, če bo želel ostati junak slovenske javnosti, zelo zahtevna naloga. Pod Stojanovićem je bilo preveč izgubljenega časa, je pa res, da je imel težave tudi zaradi tega, ker veliko igralcev ni bilo aktivnih oziroma ni igralo. Osnove naše reprezentance morajo biti borbenost, disciplina, pripadnost in želja po uspehu. Igrati moramo z najboljšimi in ne razmišljati o starih in mladih. Z 18-letniki ali 20-letniki se nikoli ne moremo uvrstiti na veliko tekmovanje. Na slabše vzdušje vplivajo tudi zgodbe iz preteklosti. Takrat marsikaj ni bilo razčiščeno in postavljeno na pravo mesto. Ko pridejo slabi izidi, pa vse te zadeve priplavajo na površje."

Dušan Kosić: "Težko rečem, kdo bi bil v tem trenutku najprimernejši za mesto selektorja. Dogajanja spremljam prek medijev, ozadja ne poznam. Zavedam se, da predsednika čaka težka naloga izbrati nekoga, ki bi na hiter način povrnil fantom samozavest. Pričakovanja so velika, navijači so navajeni gledati slovenske zmage, reprezentanca se je že uvrščala na velika tekmovanja. V slovenskem prostoru je veliko kakovostnih nogometašev. Ostajam optimist, čeprav trenutno ni veliko zaupanja v reprezentanco. Mislim, da ima naslednji selektor lepe možnosti za uspeh. Slaviša Stojanović je plačal davek za neko prehodno obdobje. Po svetovnem prvenstvu se je ustvarila neka negativna energija. Reprezentanca je že doživela padec in zdaj gre lahko samo še gor. Težko se je obdržati na vrhu, lahko pa se je dvigniti s čistega dna. Javnost je bila zelo razočarana. Vse okoliščine so se obrnile proti nam, razpored tekem na začetku kvalifikacij ni bil ugoden. Zdaj bomo imeli malce lažje tekmece. Vse se še lahko nadoknadi. Novi selektor potrebuje čas, da razvije svojo vizijo na dolgi rok. Želel bi si selektorja, ki bi gojil agresiven nogomet in s tem privabil gledalce na stadion, tudi v primeru, da zmage ne bi prišle takoj."

Čeferin: Leto je bilo uspešno, a lahko bi bilo še boljše
Na NZS-ju potegnili črto pod leto 2012