Nogomet
Težki dnevi za Giannija Infantina. Na zadnjem svetu Fife je moral zaradi Uefinega nasprotovanja že drugič v pol leta umakniti kontroverzni predlog o oddaji dveh Fifinih tekmovanj v zameno za 20 milijard evrov. Že v Kigaliju so pri Fifi namignili, da se pričakuje "zarota z namenom blatenja predsednika", s čimer so napovedali petkovo udarno izdajo novih informacij Football Leaksa. Foto: Reuters
Katarski PSG in emiratski Manchester City sta glavni tarči prvih razkritij, pri čemer je z dokumenti dobro podkrepljeno barantanje v zakulisju, s katerim sta jo nova superbogata kluba med evropsko elito kljub gromozanskim izgubam in kršitvam finančnega ferpleja odnesla brez resne kazni. Pri tem je bil pri Uefi glavni sogovornik šejkov tedanji generalni sekretar Infantino. Foto: EPA
Aleksander Čeferin
Komu razkritja Football Leaksa trenutno najbolj koristijo? Uefi in Aleksandru Čeferinu, ki je iz vloge Infantinovega kandidata postal zdaj osrednji lik opozicije Fifi. V medvladju ob kazni Čeferinovemu predhodniku Michelu Platiniju in tik pred ustoličenjem Slovenca na predsedniškem mestu Uefe so najmočnejši evropski klubi dosegli dodatna sredstva in zagotovljena mesta v skupinskem delu Lige prvakov. Dogovor, ki močno moti srednje in male članice, ki predstavljajo večino v Uefini družini. Foto: EPA

Dodaj v

Uefa bo preučila obtožbe; Čeferin superligo označil za dolgočasno

Predsednik nemške zveze Grindel napovedal pregled obtožb, ki jih razkrivata Der Spiegel in konzorcij
5. november 2018 ob 13:54,
zadnji poseg: 5. november 2018 ob 17:18
Berlin - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Po objavi prvih izsledkov obsežnih datotek Fooball Leaksa najbolj odmevajo obtožbe na račun Giannija Infantina pri zmanjšanju kazni PSG-ju in Manchester Cityju ter načrt enajstih bogatih klubov o ustanovitvi super lige.

Svetovna nogometna zveza (Fifa), ki ji zdaj predseduje v spornem obdobju generalni sekretar Uefe Infantino, je pričakovano vse zanikala in že predtem objavila napoved, da se je zgodil hekerski vdor v njihove računalnike. Fifa je v dolgem sobotnem sporočilu zapisala, da so imeli novinarji "namen oslabiti novo vodstvo Fife, še zlasti predsednika Giannija Infantina in generalno sekretarko Fatme Samoura".

"Ni presenečenje, da nekateri izmed funkcionarjev, ki so bili odstranjeni, zamenjani ali niso zadovoljni, širijo lažne govorice in insinuacije o novem vodstvu," je Fifa zadnje obtožbe iz Football Leaksa pripisala razočaranim razrešenim funkcionarjem. Infantino je bil na mesto predsednika izvoljen leta 2016 in je nasledil švicarskega rojaka Josepha Blatterja, ki ima zaradi vpletenosti v korupcijski škandal prepoved udejstvovanja v nogometu. Preiskovalni organi v Švici, ZDA in drugih državah preučujejo več primerov korupcije, v katere so bili vpleteni nekdanji visoki in vodilni predstavniki Fife.

Šef nemške zveze napovedal preučitev obtožb
A v nedeljo se je Uefa prav tako pričakovano drugače odzvala. Za Der Spiegel, ki vodi preiskovalni novinarski konzorcij, ki sta mu Football Leaks in anonimni John zaupala več kot 70 milijonov dokumentov oz. v skupni elektronski velikosti kar 3,4 terabajtov podatkov (!), se je odzval predsednik Nemške nogometne zveze (DFB) Reinhard Grindel.

Uefa že preprečila megalomanski načrt Infantina
"Pri Uefi bomo podrobno preučili položaj in se nato skupaj odločili, kako nadaljevati,"
je dejal Grindel, ki je poudaril, da se je o obtožbah Football Leaksa pogovarjal s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom. Grindel je še poudaril, da bodo članice Uefe koordinirale ukrepanje s Fifinom svetom, da bi ukrepali skupaj in enotno. "Ravno s takšnim enotnim pristopom smo lahko preprečili soliranje Fifinega predsednika Infantina glede preoblikovanja svetovnega klubskega nogometa," je diplomatsko dal Grindel jasno vedeti, da je Uefa nedavno že zminirala pomemben osebni Infatinov projekt, ki bi pošteno spremenil podobo mednarodnega klubskega in reprezentančnega nogometa. Japonska investicijska banka Softbank naj bi predvsem z denarjem Savdske Arabije kar za 25 milijard in za obdobje 12 let zakupila pravice za upravljanje močno razširjenega svetovnega klubskega prvenstva in preoblikovanega Pokala konfederacij. Grindel je sicer ob Čeferinu eden izmed 9 Uefinih predstavnikov v Fifinem svetu, kjer predstavniki vseh celinskih zvez odločajo o svetovnem nogometu.

Po grožnjah s tožbo mila kazen za Man City in PSG
Infantina bremenita osebna e-pošta in komunikacija s predsednikom Manchester Cityja in predstavniki PSG-ja iz leta 2014, ko je obema kluboma zaradi hudih kršitev komaj uvedenega finančnega ferpleja grozila ostra kazen, celo izključitev iz evropskih tekmovanj. Po težkih besedah in grožnjah, se je ravno po osebnem angažiranju Infantina, ki se je sestal z vodstvoma obeh klubov in njunimi lastniki iz Združenih arabskih emiratov oz. Katarja, spremenilo v precej znosno kazen. Tako Emirati kot Katar so zagrozili s tožbami in pripravljenostjo na večletno pravdanje.

Infantino obljubil možnost vrnitve dveh tretjin globe
Nekaj je bilo vzpostavljenih omejitev glede prihodnjih prestopov in kluba sta v Ligi prvakov registrirala manj kot običajnih 25 igralcev, predvsem pa sta morala plačati za 60 milijonov evrov globe. A dokumenti Football Leaksa razkrivajo, da je Infantino kot generalni sekretar Uefe obljubil, da bosta kluba dobila povrnjenih 40 milijonov evrov, če bosta spoštovala dogovor o kazni.

V pričakovanju novih razkritij in podrobnosti
Der Spiegel in raziskovalni novinarski konzorcij sicer za prihodnje tedne napovedujejo nova razkritja iz nogometnega sveta, vsa podkrepljena z dokumenti, ki jih je prispeval Football Leaks. Vsekakor je vera v finančni ferplej Uefe načeta, a po drugi strani se je v zadnjem letu med Čeferinom/Uefo in Infantinom/Fifo jasno vzpostavila ločnica, ki jo bodo že podrobnejša preučevanja na sedežu v Nyonu še izdatneje poglobile.

Čeferin: Evropska superliga ne bi mogla biti uspešna
O namerah evropske elite, da ustanovi zasebni klub z operativnim imenom evropska superliga, je Aleksander Čeferin prepričan, da takšen sistem ne more delovati. V pogovoru za nemški Kicker je zatrdil, da se bo odločno boril proti vsem idejam, ki na kakršen koli način spominjajo na ustanavljanje zasebnih tekmovanj, hkrati pa je izrazil prepričanje, da evropska superliga ne bi mogla biti uspešna že zaradi svojega formata.

Bayern - Juventus vsak konec tedna? Dolgčas!
"Evropska superliga bi škodila svetovnemu nogometu, bila pa bi tudi dolgočasno tekmovanje. Bilo bi bolj dolgočasno vsak konec tedna spremljati tekmo med Bayernom in Juventusom kot tekmo med Juventusom in Torinom. Sam se bom trudil na vso moč proti takšnim idejam. Če govorimo o tekmovanju zaprtega tipa, lahko pozabimo na solidarnost in na razvoj nogometa. Na dolgi rok bi bili klubi poraženci."

Toni Gruden
Prijavi napako
Komentarji
semaino
# 05.11.2018 ob 14:17
Ceferin, povedi nas. :)
moj komentar
# 05.11.2018 ob 14:35
Uefa pod Čeferinovim vodstvom bo preučila obtožbe Football Leaksa

Kdaj pride pa potem na vrsto milanićeva konferenca?
AlBundy
# 05.11.2018 ob 14:21
Aleksandrov prijatelj Gianni je lahko popolnoma brez skrbi. Jaz tebi ti meni press ...
Lev Julius
# 05.11.2018 ob 15:01
Edina razlaga za izvolitev Čeferina za predsednika UEFE je njegov sodniški pedigree oziroma povezanost z odvetniško kasto ! Jasno je bilo,da gre pri FIFI in UEFI samo za zaslužke ,ki presegajo vsa posla tudi naftna in še legalen predznak imajo . Trgovci z belim blagom so "žrtvam" oblekli športne drese .
veza
# 05.11.2018 ob 15:21
moj komentar
# 05.11.2018 ob 14:35

Uefa pod Čeferinovim vodstvom bo preučila obtožbe Football Leaksa

lisica bo varovala kokoške
Warbird
# 05.11.2018 ob 18:51
@mihec1981 za tebe ko drk.... na neke klube, tako kot 3/4 slovencekov, ki nimate lastne identitete ! V tujini bodo ljudje v PRVI vrsti navijali za svoj LOKALEN klub pa magari igra v 16. ligi, sele nato pridejo ostali klubi, ki pa nebodo v veliki vecini tuji klubi, ampak zopet vecji klub iz lokalnega okolja itd ! A ti resno mislis da bo navijac West Hama hodil na tekme Chelseaja oz. Totenhama ali Arsenal v super ligi recimo ?!?!?!?! Pa raje si da luknjo v koleno vrtat. V glavnem tudi sam sem preprican, taksna super liga nima sirsega potenciala, ker bi postalo tecno gledat iste igralce/tekme.
expisun
# 05.11.2018 ob 16:09
vrana vrani ... odvetniška bratovščina&lopovščina
brehme
# 05.11.2018 ob 15:13
Čeferin bi že zdavnaj lahko izločil PSG in MCity, pa še koga, a jih ne bo, ker prinašata denar, tako kot Real, kateremu je vse dovoljeno. UEFA in FIFA, sta v tem desteletju začeli nogometno toniti. Poslovno pa že prav nemoralno rasteta.
miss_theory
# 05.11.2018 ob 15:10
Računam na Čeferina, da počisti fuzbalsko kloako. Če mu rata na UEFI, se njegova mednarodna nogometna pot pravzaprav šele začenja. No, ravno zaradi boja proti očitanim (in v preteklosti še hujšim) dejanjem, je postal predsednik UEFE.
mihec1981
# 05.11.2018 ob 18:21
ah Čefo evropska superliga je samo še vprašanje časa in če mene vprašaš se lahko Uefa samo velikim klubom zahvali da še ta ni ustanovljena...in če bo kdaj ta superliga...kam bodo šli sponzorji kot so Ford, Heineken itd...podpret superligo al kr neko Uefa CL...vsak teden derbiji med velikimi klubi al Uefa Cl recimo med Brnom in Domžalami...al pa v končni fazi gledalci...ali bodo vsak teden kupovali karte za derbije med velikimi klubi al spet recimo med Brnom in Domžalami...dej Čefo mal razmisli pa ne govori neumnosti...sploh pa če pride v superligo recimo Kitajski kapital...vsak klub dobi Milijardo €...a misliš da se bodo ozirali na Uefo...
mihec1981
# 05.11.2018 ob 20:01
Warbird...ti si res en butl...Veliki klubi imajo ze sedaj dovolj svojih navijacev in ne rabijo se navijacev West hama, Domzal itd...a mislis da Real ne more napolnit svojga stadiona oz.da hodijo na tekme Reala iz Seville....
Slo Kop
# 05.11.2018 ob 19:34
Ali pa da lahko že ob žrebu napoveš skoraj vse ekipe ki bojo napredovale, res zanimivo...
Slo Kop
# 05.11.2018 ob 19:29
Warbird, kaj sedaj ti pa ni tečno gledat v četrtfinalu lige prvakov ene in iste klube?
torcida_ce
# 05.11.2018 ob 19:28
Kot sem že napisal. Super Liga pred vsem ne bo za Evropejce ampak Azijate. Potujoči cirkus. Do nje mislim, da bo prišlo prej ali pozneje. Oz. do nečesa podobnega.
Sploh, če bi v domačem prvenstvu ti klubi igrali z B zasedbami, bi bilo dobro. Potem bi bil prvak nekdo drug in bi v UEFA LP gledali npr. Sevilla-Porto, Tottenham-Ajax itd. To bilo precej bolj zanimivo, izenačeno in nepredvidljivo kot je do sedaj ko se praktično že po žrebu ve, kdo bo šel v 1/8 finala
GeorgeB
# 05.11.2018 ob 18:28
mihec1981

Mislim, da se zelo motiš. Pozabil si na navijače Brna in DOmžal, ki sanjajo o nastopih njhovih klubov na mednardoni sceni... Uvsti sitem, ot je NBA, NHL, NFL pa bi bilo že nekaj drugega.
24 privatnih klubov, v privat ligi razdeljeni v dve evropski konferenci in s točno določenimi pravili ter najboljšo tehnologijo, ki bi bila v pomoč sojenju, bi pa bila prava formula tudi za Evrpo. Ampak pol pa UEFA nima kaj več iskati zraven... Pol je pa to smrt UEFE in dvomim, da bodo to dovolili. Infantino, Blater, Platini, so se očitno prodali in hoteli nategniti UEFO, zato sta Platko in Blatko letela, otroček še bo in še srečo imajo da niso v čuzi...
5tane
# 05.11.2018 ob 16:32
Čeferin ga ne bo šparal, če se izkaže da so obtožbe utemeljene. Prijatelj gor al pa dol.
kopibrejk
# 05.11.2018 ob 20:46
On jih soustvarja, ne pa čisti.
kopibrejk
# 05.11.2018 ob 20:45
Čeferin bo počistil kloako ... Ajej, kake fore čuješ!
GeorgeB
# 05.11.2018 ob 17:03
Zdaj mi je jasno, zakaj je Čeferin uvedel omejitev predsednikovanja na stolčku UEFE na maksimalno dva mandata. Hhehehe, ker je že vedel, da bo kmalu predsednik FIFE, če se znebijo Infantina...
Zvit je tale Čeferin...
Debely
# 05.11.2018 ob 16:46
Vrana vrani...
Kazalo