Nogomet
Gianni Infantino želi prenovo svetovnega klubskega prvenstva in uvedbo svetovne Lige narodov. Foto: EPA
Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin je glavna opozicija Infantinu, saj bi nova tekmovanja močno posegla v že tako natrpan evropski koledar. Foto: Reuters

Dodaj v

Infantino ni tvegal vojne s Čeferinom

Odločitev o dveh novih tekmovanjih preložena
26. oktober 2018 ob 15:18
Kigali - MMC RTV SLO

Potem ko so delegati Uefe na čelu z Aleksandrom Čeferinom zagrozili z odhodom z zasedanja izvršnega odbora Fife, ki želi 25-milijardno naložbo v dve novi nogometni tekmovanji, je predsednik Gianni Infantino preložil glasovanje.

Infantino se je odločil, da bodo ustanovili delovno skupino, ki bo delovala pod Fifinim okriljem in bo na naslednjem zasedanju 14. in 15. marca v Miamiju predstavila konkretne predloge za omenjeni tekmovanji.

Delegati Uefe so na zasedanju v Kigaliju v Ruandi priznali, da so jezni in ogorčeni ter da zaznavajo čustveno izsiljevanje predsednika Infantina, naj sprejmejo spremembe.

Fifa hoče uvesti razširjeno svetovno klubsko tekmovanje, ki zdaj poteka vsako leto decembra in na katerem sodeluje sedem moštev iz šestih konfederacij.

Infantino je že prej predlagal razširitev na 24 ekip (12 bi jih prišlo iz Evrope), ki bi se za klubski svetovni naslov pomerile vsaka štiri leta. Opozicija na čelu s Čeferinom je temu nasprotovala in pogovori so bili pred začetkom letošnjega svetovnega prvenstva prekinjeni. Pogovori so se nadaljevali v Ruandi, kjer naj bi bila predstavljena še dva predloga. Po prvem naj bi se osem klubov pomerilo vsako leto junija pred svetovnim prvenstvom namesto Pokala konfederacij, po drugem pa naj bi bilo tekmovanje letno organizirano julija ali avgusta. Format in število udeležencev še nista določena, tekmovanje pa bi trajalo največ 18 dni.

Poleg tega bi Fifa rada ustanovila svetovno Ligo narodov - podobno evropski Ligi narodov, ki se je začela septembra. V obe tekmovanji naj bi investiral konzorcij pod vodstvom ene izmed japonskih bank, ki bi v 12 letih vložila 25 milijard dolarjev.

"Odločili smo se, da ustanovimo delovno skupino in dodelamo podrobnosti. Nismo predstavili nobenih konkretnih predlogov za odločitve. To bo na naslednjem zasedanju. Ko bomo enkrat dodelali predloge, za katere je sicer veliko zanimanje, potem bomo videli, kakšen tržni vpliv bo to imelo. Treba je razdelati, ali bo klubsko SP vsako leto ali na vsaka štiri leta, ali bo igralo 16 ekip ali 24 ali ... Podobno je treba razjasniti tudi za globalno ligo. Vse to moramo upoštevati. Zelo vesel pa sem, da je zanimanje v komercialnem svetu za ti tekmovanji Fife, ki bi to tudi vodila," je na novinarski konferenci po zasedanju dejal Infantino, a poudaril, da pred dokončanjem predlogov ne more napovedati, kdaj bi oziroma ali bo to zaživelo.

R. K.
Prijavi napako
Komentarji
ForzaJuve!!
# 26.10.2018 ob 15:28
Igralci naj pa pregorijo al kaj?
Že zdaj je dovolj vsega...
puros
# 26.10.2018 ob 16:36
s tem denarjem so že čist uničil nogomet in šport, tekmovanja so nezanimiva ker so skoz isti klubi, države - hrvaška je bila izjema
kje so časi ko je bila zvezda evropski prvak, pa benfica, Porto, Steaua in istali manjši klubi in časi ko je olimpija igrala final four, ko je krka igrala pomembno vlogo v evroligi in je osvojila eurocup
sedaj je pa že vse prenasičeno s temi tekmovanji
valcek2010
# 26.10.2018 ob 15:28
malo Ruanda, malo Miami malo tu malo tam malo na Marsu pa malo tam
sem kaj preslišal
25 miliard, saj pravim da se milijoni v miliardah skrijejo
ko se bodo miliarde v biliardah skrivale, pol bo katastrofa
zabowski
# 26.10.2018 ob 15:55
s tem ponorelim hlastanjem za denarjem, bodo uničili vsa tekmovanja
šešerko
# 26.10.2018 ob 16:03
kaj si ti nor, 25 miljard in japonska banka ne ve kam z njimi. Za primerjavo, naš letni proračun je 9 miljard
oziris.va
# 26.10.2018 ob 15:45
Denarja nikoli ni dovolj. Za nekatere ;)
brehme
# 26.10.2018 ob 15:42
UEFA IN FIFA s sedanjima predsednikoma, Čeferinom in Infantunom sta katastrofa za prave ljubitelje nogometa. Tale evropskal iga narodov je krneki, klubsko pretekanje in enega pokala v drugega, komercialan je pomebna, samo to. Ali je bilo SP Brazilija2014, zadnje veliko tekmovanje, ki je bilo še zanimivo?
šešerko
# 26.10.2018 ob 16:13
jaz realno ne vidim nobene luknje kamor bi še stlačili dve tekmovanji
gospod iskreni
# 26.10.2018 ob 16:00
Zna se it politike Čeferin, čeprav se ne bi strinjal da je kaj naredil. Ampak očitno je vrhunski v lobiranju če mu vsi stojijo za hrbtom in se ga še Infrantino malo boji
komarDuh
# 26.10.2018 ob 15:47
Nikoli tem požer.hom ni dovol. Najbolje, da se tekme odvijajo kar ena za drugo skozi vse leto. Pa saj so nogometaši dobro plačani, manegerji pa tako ali tako vedno vlagajo dobičke v razvoj športa.
iluvatar
# 26.10.2018 ob 15:58
Čeferina za Serpentinška.
kon
# 26.10.2018 ob 17:20
Zakaj bi spreminjal neki kar deluje čist vredu. matr smo ljudje čudna bitja.
MojstrMiha
# 26.10.2018 ob 17:14
Naj mi prosim nekdo razloži, zakaj za neko novo tekmovanje, ki bo sestavljeno iz "nekaj tekem", potrebujejo toliko MILIJARD eur?!
LFC
# 26.10.2018 ob 16:29
Ze zdaj je ta klubski sp en krafl, ki ga igrajo, ker ga pac morajo... nima pa neke hude vrednosti.

Ze tako je prevec tekem... Grow up, Infant-ino.
smithies
# 26.10.2018 ob 19:05
Navijam za svetovno ligo, ker potem se bomo končno pomerili z našimi večnimi rivali - Burkino Faso ;)
judoka
# 26.10.2018 ob 16:11
@brehme

ELN je nadomestek za se bolj neumne prijateljske tekme. Isto sr***, drugo pakovanje.
V praksi se ni spremenilo nic.

Lahko pa argumentiras kaj je tako katastrofalnega...
torcida_ce
# 26.10.2018 ob 21:08
Na ja. Naj delajo kar hočejo. Včasih sta bila za mene torek in sreda sveta dneva. Ob 20.45 pred televizorjem s kviki ribicami pa spriteom.
Danes se pa ne morem več pripravit klubsko tekmo pogledat od začetka do konca.
Me zanima, če je veliko takih ki podobno mislijo, ali pa je to samo tista klasična jamrarija: včasih je bilo vse boljše
seganebranim
# 26.10.2018 ob 17:44
Forzaa, Čeferin!
a-rod
# 26.10.2018 ob 17:26
Ceferin je tata mata v svojem poslu, brez skrbi da brez podpore najvecjih klubov, ne bi mogel tako odlocno proti fifi
SsDrag
# 26.10.2018 ob 16:57
čeferin pa ima vpliv. :)
ElTorro
# 26.10.2018 ob 19:29
Namesto da bi stremel k razvoju obstojecih tekmovanj,na ta nacin da bi se vanj prebijali tudi manjsi klubi,da bi jim z denarnim nagradam omogocili nadaljni razvoj,grajenje infrastrukture,izobrazevanje kadra in podmladka

Eh, majhni klubi ta denar preprosto hitreje ali počasneje potrošijo....
Kaj je naredil Maribor z denarjem od Lige Prvakov? Prvič, in drugič (ko je bil tam celo 2x v treh letih)? Nič - ni razvoja domačega mladinskega pogona, od infrastrukture - prenova ene tribune pa nekaj malega na pomožnih igriščih, članska ekipa pa - niti v eni Sloveniji, kjer so konkurenca banane in mandarine, klub ni sposoben dominirati.
Dve leti po tem, ko so osvojili za slovenske razmere bajne vsote denarja, se to nikjer ne pozna.

Pa da ne bo izgledalo kot da imam kaj proti Mariboru.....kje so Malmö, Nordsjelland, Otelul Galati, Žilina, Partizan? Kaj so omembe vrednega naredili po tem, ko so se uvrstili v LP?
lance_
# 26.10.2018 ob 18:22
Namesto da bi stremel k razvoju obstojecih tekmovanj,na ta nacin da bi se vanj prebijali tudi manjsi klubi,da bi jim z denarnim nagradam omogocili nadaljni razvoj,grajenje infrastrukture,izobrazevanje kadra in podmladka..da bi lahko spremljali razvoj kaksnega kluba...to bi bilo zanimivo. Za tak klub binz veseljem navijal!
S tem bi dvignili priljubljenost nogometa,saj bi bila moznost nastanka kaksne cudovite zgodbe kakega malega kluba,ki bi se skozi leta razvijal in pridobival na renomeju,priljubljenosti,ce bi preudarno ravnali z UEFINIMI denarci...s tem bi dosegli navijace tudi manjsih lokalnih klubov(slovenskih,hrvaskih,avstrijskih,m
adzarskih,romunskih,ukrqjinskih,skandina
vskih....) skratka razsirili bi repertoar klubov kateri bi se udelezevali evropskih tekmkvanj..enkrat eden,drugic drug..tako bi bil nogomet zanimiv.

Tako sem pa ze sit enih in istih tekem,6x na leto el clasico,vsako leto psg:barca, vsako leto juventus:real ,vsako leto bayern:atletico...
Sploh ne spremljam vec te Lige prvakov,ker je ratalo totalno dolgocasno.
Ni vec bombe kot pred leti Monaco,pa Porto,pa Deportivo pa Galatasaray....
Skratka,vsako leto isto.
Folk je pa neumen da to se fanaticno gleda,vsako leto isto.

Itak je vse pozresno na denar,vse se dogaja samo zaradi denarja.

Vse se enkrat neha in tud priljubljenost nogometa bo s casom zacela upadati.
Igralci zasluzijo prevec,se rezervni zasluzijo toliko da ima dovolj samo sezono v top klubu pa se lahko upokoji.
Dogajajo se prevelike odskodnine...
Da o menedzerjih ne govorim.
Skratka zame,je vse skupaj navadna packarija!

In potem vidis vcasih na TV kaksno oddajo-zgodbo o igralcu ki je daljnega leta xxxx osvojil ligo prvakov in ki z danasnjim nogometom nima popolnoma nic skupnega.

Zdaj so pa bogovi.

Menedzerji pa na njihov racun zivijo se boljse kot nogometasi sami,v medijih se izpostavljajo kot da so izumli vesolje,so pa samo navadne pijavke in gobezdala!
tonchek
# 26.10.2018 ob 16:49
V ELN vsaj ni tekem Španija:Lichtenstein
black_mamba
# 26.10.2018 ob 21:53
Vse kar se napiše je +
ali lahko dobim -
$$$$$$
# 26.10.2018 ob 21:38
Zahota za selektorja
zabowski
# 26.10.2018 ob 21:05
MojstrMiha
# 26.10.2018 ob 17:14
Naj mi prosim nekdo razloži, zakaj za neko novo tekmovanje, ki bo sestavljeno iz "nekaj tekem", potrebujejo toliko MILIJARD eur?!

Saj jih ne, toliko bi pač potegnili od sponzorjev. Gre se za požrtnost FIFE, ki bi si izmislila še 10 butastih tekmovanj, če bi ji to prineslo še dodatnih 10 milijard.

šešerko
# 26.10.2018 ob 16:13
jaz realno ne vidim nobene luknje kamor bi še stlačili dve tekmovanji

ni toliko stvar v obstoječih luknjah v tekmovalnem koledarju, kot v tem, da ta požrtnost povsem zanemarja človeški faktor zasičenosti. Niti gledalci, še manj pa pa igralci ne morejo stalno biti v razpoloženju visoke napaljenosti - rabiš obdobje nižje intenzitete, celo mrtvila in počitka, potem pa vrhunce....
seven7
# 26.10.2018 ob 19:48
Eltorro

Maribor se s tem denarjem ki ga omenjaš drži nad gladino. Maribor nima enega močnega pokrovitelja ali pa vlagatelja in verjamem da so s prisluzenim denarjem ravnali racionalno.
DAbears
# 26.10.2018 ob 17:19
No zdaj pa samo se bunkerasa keka za trenerja pa bomo samo 1 - 0 ali najvec 2 - 0 zgublal
šešerko
# 26.10.2018 ob 16:40
to bi bilo zanimivo samo če bi vključili manjše klube kot so mura, bravo, Dob in podobne tuje ter potem podelili miljonske nagrade Edino na ta način bi se vspostavilo ravnovesje
GeorgeB
# 26.10.2018 ob 23:43
@torcida
Na ja. Naj delajo kar hočejo. Včasih sta bila za mene torek in sreda sveta dneva. Ob 20.45 pred televizorjem s kviki ribicami pa spriteom.
Danes se pa ne morem več pripravit klubsko tekmo pogledat od začetka do konca.
Me zanima, če je veliko takih ki podobno mislijo, ali pa je to samo tista klasična jamrarija: včasih je bilo vse boljše


Ja kaj češ, v slabi kondiciji si... :)
ElTorro
# 26.10.2018 ob 21:33
Maribor se s tem denarjem ki ga omenjaš drži nad gladino. Maribor nima enega močnega pokrovitelja ali pa vlagatelja in verjamem da so s prisluzenim denarjem ravnali racionalno.

Maribor ima največjo navijaško bazo v Sloveniji in od vseh klubov proda največ sezonskih vstopnic. Upal bi staviti, da so tudi pri prodaji navijaških artiklov trdno na prvem mestu.

Dva nastopa v LP pomenita 30 milijonov.....a se ti sploh zavedaš, kakšen znesek je to za slovenski nogomet? Maribor pa to potrebuje, da se "drži nad gladino"?
Kako za vraga se je držal nad gladino ko niso igrali v LP?
zabowski
# 26.10.2018 ob 21:26
@torcida-ce

jaz v skupinskem delu LP dejansko v glavnem pogledam samo še pregled vrhuncev tekem. Niti derbiji skupin mi že dolgo niso več zanimivi, ker gre samo za prestiž med dvema kluboma, katera običajno itak oba prerineta naprej, za prestiž se pa noben več ne potrga..... v skupinskem delu ponavadi z zanimanjem pogledam samo še krizne situacije favoritov, ki so prej zabluzili in se na koncu morajo reševat.
FranzFerdinand
# 26.10.2018 ob 18:05
Seveda gre za denar...ampak klubsko SP vsakih 4 let? Se mi niti ne zdi slaba ideja. To kar imajo zdaj vsako leto, je brezveze.
psihorok
# 26.10.2018 ob 16:57
Financno je Uefa mocnejsa od Fife in kakrsno koli globalno nogometno tekmovanje je se vedno nemogoce brez velikih financnih vlozkov Uefe. Problem je da so najboljsa evropska mostva preobremenjena po stevilu tekem in se tako dolgo dokler v evropi sluzijo kot sluzijo vsem dodatnim obremenitvam izogibajo, poleg tega pa Uefa predobro trzi svoje produkte in ocitno nerada deli z drugimi.
Gotovo nebi bilo slabo ce bi se nogoomet na nek nacin reformiral, tekmovanja in tekmovalni sistemi so zastareli, lige ter pravila oblikovane tako da dejansko majhnim precej otezujejo napredek saj si vecino denarja deli le nekaj izbranih, da ne izgubljamo besed o evropskih in svetovnih prvenstvih ter kvalifikacijah... poleg tega pa se odpirajo novi veliki trgi kjer ima nogomet se ogromen trzni potencial.ki ga je potrebno izkoristiti tu mislim predvem Kitajsko ki ogromno vlaga v nogomet in ima ogromen trg.
miran kač
# 27.10.2018 ob 09:27
"Preveč" denarja , preveč nogometa , da zasičenost od nogometa. in več možnosti za prirejanje tekem ozm. mafizacijo le-tega. Naj raje optimizirajo champion league, morda skupinske kvalifikacije v avgustu in septembru , ki bi popolnile ligo , ki bi imela 20 najboljših iz zadnjega tekmovanja sigurno pozicijo , obvezno najboljše lige ( ang. , špansko , italijansko..) zmanjšat na največ 16 ekip ( manj tekem , manjša dom. ligaška obveznost) , ostane več časa za počitek in trening. Možnosti je veliko , samo preštudira se le-te. Preveč tekmovanj prinese razvrednotenje teh tekmovanj... pamet v roke. In pregledno financiranje posameznih klubov , sponzoriranja , TV pravice , da dobijo približno enak delež , da se klubi lahko trasparentno razvijajo..LP M
torcida_ce
# 27.10.2018 ob 00:43
@georgeB: leta. :)
Doge
# 26.10.2018 ob 23:08
Preveč je vsega!
themetun
# 26.10.2018 ob 17:26
MojstrMiha, verjetno za promocijo. Če imaš butast produkt, rabiš dosti reklame, da ga "prodaš".
Kazalo