Valter Birsa je dosegel prvi gol za reprezentanco. Foto: EPA
Valter Birsa je dosegel prvi gol za reprezentanco. Foto: EPA
Milivoje Novakovič
Milivoje Novakovič je nadaljeval strelski niz. Foto: EPA
Stanislav Šestak
Stanislav Šestak je načel Severne Irce. Foto: EPA
Sanjska predstava nogometašev

i nogometaši v boju za svetovno prvenstvo ne popuščajo, saj so v Ljudskem vrtu po bleščeči predstavi s 3:0 razbili Poljake.

Varovanci Matjaža Keka, ki je prav na dan tekme praznoval 48. rojstni dan, so bili gospodarji na igrišču od prve do zadnje minute. Poljsko mrežo je načel Zlatko Dedič, vodstvo je povišal Milivoje Novakovič, piko na i odlični predstavi pa je dodal Valter Birsa. Zmaga Slovencev bi bila kaj lahko še višja. Poljaki so s porazom izpadli iz vseh kombinacij za odhod v Južnoafriško republiko, selektor Leo Beenhakker pa je takoj po tekmi dobil nogo.

V videoposnetkih na desni strani si lahko še enkrat ogledate vse tri zadetke Slovenije s komentarjem Igorja E. Berganta.

Dedič pravi strup za Poljake
Slovenija si boljšega začetka ne bi mogla želeti. Mišo Brečko je v 13. minuti s podajo v kazenski prostor lepo našel Dediča, ki je z diagonalnim strelom z desne strani matiral Arturja Boruca. Žoga je Borucu ušla pod telesom. Primorec je zadel tudi na prvi tekmi obeh tekmecev, ki se je 6. septembra 2008 končala z 1:1. Zadetek je dal krila Slovencem, ki so v nadaljevanju imeli pobudo, izpeljali še nekaj obetavnik akcij, a je manjkal zaključek. Poljaki so bili dokaj nemočni, saj vrat Samirja Handanoviča niso resneje ogrozili.

Občutno boljši Slovenci so vodstvo vendarle povišali v 45. minuti. Dedič je s podajo za hrbet poljski obrambi v ogenj poslal Andraža Kirma, ki je potegnil v kazenski prostor, nato pa podal v sredino, kjer je Novakovič žogo z nekaj metrov poslal v mrežo.

Igra mačke z mišjo
V 2. polčasu se slika na igrišču ni spremenila. Slovenija je suvereno držala vse niti v svojih rokah. Odločilni udarec je Poljakom zadala v 62. minuti. Gostujoča obramba je na desni strani pozabila na Valterja Birso, ki je po sijajni akciji Novakoviča in Kirma rutinirano matiral Boruca. Ljudski vrt je začel slaviti, Kekovi fantje pa še bolj leteti po zelenici. Obračun je na trenutke spominjal na igro mačke z mišjo. Grogirani Poljaki so resneje zapretili šele v sodnikovem podaljšku, ko je Handanovič snel zicer Ebiju Smolarku.

IZJAVI PO TEKMI

Matjaž Kek: "Pred tekmo sem napovedal, da bodo fantje šli 120 na uro, kar se je uresničilo. Veselje na stadionu in tudi veselje Slovenije jemljem kot največje zadovoljstvo za ves trud, ki ga fantje vlagajo. Na lastne oči ste se lahko prepričali, kako samozavestni in odločni so bili na tekmi. Zdaj imamo nekaj časa, da se pripravimo na naslednji dve tekmi. Ob zdravju je zmaga sigurno eno najlepših daril ob 48. rojstnem dnevu."

Zlatko Dedič: "Ta zadetek sem si močno želel, čeprav ni bilo pomembno, kdo da zadetek, temveč je bila pomembna zmaga. Zmago smo začutili že na avtobusu, saj je bila navzoča že pred tekmo neka pozitivna energija. Hvala Bogu, da nam je uspelo. Odigrali smo zelo pametno, taktično in disciplinirano, Poljakom v prvi uri tekme nismo dovolili nobene priložnosti in zmaga je ostala zasluženo doma. Na tekmi proti Slovaški motivov ne bo zmanjkalo".

Slovaki že v dodatnih kvalifikacijah
Slovaška je na Severnem Irskem zmagala z 2:0, s čimer se je utrdila na prvem mestu in si zagotovila najmanj dodatne kvalifikacije, medtem ko Severni Irci nimajo možnosti niti za 2. mesto. Na papirju imajo, a morajo zmagati na Češkem, ob tem pa Slovenija do konca ne sme osvojiti več kot točke, kar je ob slovenskem gostovanju v San Marinu malo verjetno. Realno sta torej v boju za dve mesti poleg Slovaške ostali še Slovenija in Češka, ki do konca igra doma s Poljsko in Severno Irsko. Nov dan D za Slovenijo prihaja 10. oktobra, ko gostuje na Slovaškem. Ob predpostavki, da bodo 'švejki' dobili obe domači tekmi, s čimer bi končali pri 18 točkah, bi bil Slovencem v Bratislavi dovolj že remi (ta ustreza tudi Slovaški!). Seveda, če bodo v zadnjem krogu (14. oktobra) ugnali San Marino, kar bi pomenilo skupno 18 točk, morali pa bi imeti še boljšo gol razliko, ki se upošteva najprej, od Čehov. Sedaj imata obe moštvi razliko +9. Kakorkoli, obeta se vroča jesen ...

SKUPINA 3

SLOVENIJA - POLJSKA 3:0 (2:0)
12.000; Dedič 13., Novakovič 45., Birsa 62.

Slovenija: Handanovič, Brečko, Mavrič, Šuler, Jokič, Kirm, Radosavljevič (89./Pečnik), Koren, Birsa (71./Komac), Novakovič, Dedič (58./Ljubijankič).

Poljska: Boruc, Gancarzyk (61./Smolarek), Dudka, Golanski, Žewlakow, Krzynowek, Blaszczykowski, M. Lewandowski, Guerreiro, Brozek (61./R. Lewandowski), Obraniak (46./Lobodzinski).

SEVERNA IRSKA - SLOVAŠKA 0:2 (0:1)
Šestak 15., Hološko 67.

ČEŠKA - SAN MARINO 7:0 (3:0)
Baroš 28., 44., 45./11-m, 66., Sverkoš 47., 90./11-m, Necid 86.
RK: Bacchiocchi 82./San Marino

Lestvica:                            
SLOVAŠKA 8 6 1 1 21:8 19
SLOVENIJA 8 4 2 2 13:4 14
SEVERNA IRSKA 9 4 2 3 13:9 14
ČEŠKA 8 3 3 2 15:6 12
POLJSKA 8 3 2 3 19:11 11
SAN MARINO 9 0 0 9 1:44 0


Sanjska predstava nogometašev