Zlatko Dedič je zabil izenačujoči gol. Foto: Reuters
Zlatko Dedič je zabil izenačujoči gol. Foto: Reuters
Zlatko Dedič
Dedič je dobro igro kronal z zadetkom. Foto: Reuters
Roger Guerreiro in Mišo Brečko
Mišo Brečko (desno) je imel na levi strani predvsem v prvem polčasu kar nekaj težav z ustavljanjem poljskih nogometašev. Foto: EPA
Branko Ilič in Milivoje Novakovič
Branko Ilič in Milivoje Novakovič zaskrbljeno spremljata izvajanje 11-metrovke Zewlakowa. Foto: EPA
Slovenci se iz Poljske vračajo s točko
Izenačenje Dediča
Gol Poljakov iz podarjene 11-m

V 17. minuti je z 11-metrovke prvi zadel poljski kapetan Michal Zewlakow. Prekrška Boštjana Cesarja na robu kazenskega prostora za najstrožjo kazen ni bilo, videl ga je le islandski sodnik Kristinn Jakobsson. Jacek Krzynowek je padel, čeprav je Cesar očitno šel na žogo in jo izbil izpod njegovih nog. Zewlakow je z bele točke Samirja Handanoviča poslal v levo stran, žogo pa v desno.

Boljši začetek gostiteljev
Poljaki so v prvi polovici prvega polčasa narekovali ritem igre in imeli precejšnjo terensko premoč. Pri Slovencih je bil najbolj razpoložen Milivoje Novakovič, ki je dvakrat prodrl po levi strani, vendar od vsega skupaj ni bilo veliko.

Fabianski na mestu
Nogometaši v zelenih dresih so v pravi vročini (termometer je pokazal tudi 30 stopinj Celzija) nato le vzpostavili ravnotežje, plod tega pa je bila priložnost Zlatka Dediča v 29. minuti. Slovenski napadalec je pred poljskimi vrati najprej slabo izkoristil lepo podajo Novakoviča, ki je prodrl po desni strani, in ob Marcinu Wasilewskemu padel, vendar je bil dovolj borben, da se je znova dokopal do žoge in lepo ustrelil, vendar je vratar Lukasz Fabianski žogo odbil v kot.

Vratnica Blaszczykowskega
Kmalu zatem so imeli gostitelji izjemno priložnost za povišanje vodstva. Po lepi kombinaciji na desni strani je sledil predložek v sredino, od koder je Jakub Blaszczykowski zadel vratnico. Po odbiti žogi in novem strelu Poljakov je bil na pravem mestu kapetan Robert Koren.

Dedič v polno

V 35. minuti pa izenačenje. Lepo akcijo Slovenije je kronala napadalna naveza Novakovič-Dedič. Prvi je natančno podal z leve strani, drugi pa je sredi kazenskega prostora kot pravi golgeter žogo poslal v mrežo. Do odmora so Slovenci še naprej igrali dobro in zadovoljni odšli v slačilnico.

Novi dve priložnosti Dediča
Že po pol minute nadaljevanja bi se lahko Dedič znova vpisal med strelce. Novaković je tokrat podal z desne strani, Koprčan ni najbolje zadel žoge, kljub temu pa je ta zletela proti vratom, kjer jo je tik pred črto odbil Wasilewski.

V 50. minuti bi luknjo v slovenski obrambi po "sprehodu" skoznjo kmalu kaznoval Blaszczykowski, ki je močno streljal, vendar je bil Handanovič na pravem mestu, Poljakom pa je preostal le kot. Sedem minut pozneje je bila spet na delu naveza Novakovič-Dedič. Po podaji z desne strani je strelec slovenskega zadetka lepo streljal, a Fabianski se ni dal presenetiti. Nato je nevarno, a premalo natančno z glavo poskušal še Cesar.

Po obdobju umirjene igre so Poljaki pritisnili v zadnjih 15 minutah, vendar si kaj več kot dveh polpriložnosti niso pripravili.

Napadalna postavitev Slovenije
Slovenski selektor Matjaž Kek je na igrišče poslal napovedovano začetno enajsterico. V vratih je stal Handanovič, osrednja branilca sta bila Cesar in Marko Šuler, levi bočni branilec Mišo Brečko, desni pa Branko Ilič. V vezni liniji so igrali Koren, Andraž Kirm, Andrej Komac in Mirnes Šišič, napadalca pa sta bila Novakovič in Dedič.

Bolj presenetljiva je bila poljska začetna postava, v kateri so bili le trije nogometaši iz zadnje zasedbe z evropskega prvenstva. Na klopi je vseh 90 minut preživel največji zvezdnik Ebi Smolarek.




Skupina 3:
POLJSKA - SLOVENIJA 1:1 (1:1)
Zewlakow 17.; Dedič 35.

SLOVAŠKA
- SEVERNA IRSKA 2:1 (0:0)
Škrtel 46., Hamšik 70.; Durica 81./ag

Sreda:
SLOVENIJA - SLOVAŠKA (Maribor) ob 20.45
SAN MARINO - POLJSKA
SEVERNA IRSKA - ČEŠKA

POLJSKA 1 - 1 SLOVENIJA Zewlakow 17. Dedič 35.
--------------------------------------- Fabianski S. Handanovič Wasilewski Ilič Zewlakow Šuler Bosacki ** Cesar Kowalczyk Brečko Blaszcykowski Kirm * Murawski * Komac ** Lewandowski Koren Krzynowek Šišič Guerreiro *** Dedič *** Piszczek Novakovič ---------------------------------------
* 46./Bandrowski * 72./Birsa
** 51./Jop ** 86./Žlogar
*** 73./Saganowski *** 91./Matič 9.000; Sodnik: Jakobsson (Islandija)



Lestvica:
SLOVAŠKA 1 1 0 0 2:1 3 točke SLOVENIJA 1 0 1 0 1:1 1 POLJSKA 1 0 1 0 1:1 1 SEVERNA IRSKA 1 0 0 1 1:2 0 ČEŠKA - - - - -:- - SAN MARINO - - - - -:- -

M. R.
Slovenci se iz Poljske vračajo s točko
Izenačenje Dediča
Gol Poljakov iz podarjene 11-m