Šport
Primož Ulaga
V Hram športnih junakov sta bila uvrščena tudi Primož Ulaga ... Foto: BoBo
Bojan Križaj
... in Bojan Križaj. Foto: BoBo
       To je veliko priznanje. Vse, kar se je takrat dogajalo, ni bila samo moja zasluga, ampak vseh reprezentančnih kolegov in vodstva ekipe. Smučanje smo postavili na prve strani časopisov in v medije. Ponosen sem, da sem bil del tega.       
 Bojan Križaj
VIDEO
Šlibar, Ulaga in Križaj p...

Dodaj v

V Hram športnih junakov sprejetih še 28 slovenskih športnikov

V načrtu tudi prenovljeni Muzej športa
28. november 2013 ob 19:32,
zadnji poseg: 28. november 2013 ob 22:55
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Društvo športnih novinarjev Slovenije je 19. decembra lani v dvorani Stožice odprlo Hram športnih junakov, vanj pa je bilo danes sprejetih 28 novih športnikov in športnic.

Leta 2011 sta bila v Hram športnih junakov kot prva uvrščena Leon Štukelj in Miroslav Cerar, najboljša slovenska športnika prejšnjega stoletja. Skupno število športnikov v hramu slavnih je zdaj 56. Približno polovica novih dobitnikov priznanj (vsem sprejetim so namenili posebne kipce) se je tudi udeležila prireditve.

"To je veliko priznanje. Vse, kar se je takrat dogajalo, ni bila samo moja zasluga, ampak vseh reprezentančnih kolegov in vodstva ekipe. Smučanje smo postavili na prve strani časopisov in v medije. Ponosen sem, da sem bil del tega," se je eden izmed "nagrajencev" Bojan Križaj spomnil na trenutke, ko so smučarji s svojimi nastopi ustavili življenje v Sloveniji.

Trenutno so v Stožicah v zelenem ringu panoji z osnovnimi podatki o športnikih in njihovimi fotografijami. DŠNS pa želi ohraniti tudi rekvizite in druge športne predmete, s katerimi so bili povezani slovenski športniki, ter športne zgodovinske dogodke tudi iz člankov in prispevkov že upokojenih novinarskih kolegov in drugih. Zato bo skušal s partnerji doseči tudi, da bi zaživel Muzej športa v obliki, ki si ga slovenski šport zasluži. Ta čas ni urejen niti njegov pravni status.

V hram so bili leta 2012 uvrščeni športniki do sredine sedemdesetih let preteklega stoletja, letos pa do osamosvojitve Slovenije. DŠNS bo delo nadaljeval tudi v prihodnjih letih.

V Hram športnih junakov so sprejeti:
2011: Leon Štukelj (gimnastika), Miroslav Cerar (gimnastika).

2012: Rudolf Cvetko (sabljanje), Josip Primožič Tošo (gimnastika), Stane Derganc (gimnastika), Stanko Lorger (atletika), Ivo Daneu (košarka), Jože Šlibar (smučarski skoki), Janez Polda (smučarski skoki), Draga Stamejčič Pokovec (atletika), Janez Žirovnik (kolesarstvo), Nataša Urbančič Bezjak (atletika), Branko Oblak (nogomet), Aljoša Žorga (košarka), Vinko Jelovac (košarka), Mima Jaušovec (tenis), veslaški osmerec (4. OI Tokio 1964), Rudi Hiti (hokej), Peter Šumi (gimnastika), Miro Steržaj (kegljanje), Albin Felc (hokej).


2013: Franc Smolej (smučarski tek), Ciril Praček (alpsko smučanje), Branko Ziherl (skoki v vodo), Tone Cerer (plavanje), Tine Mulej (alpsko smučanje), Janko Štefe (alpsko smučanje), Ivan Toplak (nogomet), Janko Kosmina-Mario Fafangel (jadranje), Tine Šrot (gimnastika), Jurij Uršič (kolesarstvo), Edvard Vecko (namizni tenis), Ištvan Korpa (namizni tenis), Tone Gale (hokej), Milan Zadel (kajak kanu), Stanko Topolčnik (judo), Bojan Križaj (alpsko smučanje), Peter Vilfan (košarka), Bojan Ropret (kolesarstvo), Boris Strel (alpsko smučanje), Alenka Cuderman (rokomet), Borut Petrič (plavanje), Miran Tepeš (smučarski skoki), Jure Franko (alpsko smučanje), Primož Ulaga (smučarski skoki), Andrej Jelenc (kajakaštvo na divjih vodah), Darjan Petrič (plavanje), Matjaž Debelak (smučarski skoki), Mateja Svet (alpsko smučanje).

A. G.
Prijavi napako
Komentarji
JanezNovakkk
# 28.11.2013 ob 20:59
Kaj sta pa Leon Štukelj in Miroslav Cerar nakradla?
iztrd
# 28.11.2013 ob 23:35
Dodal bi še Franci Petek in Primož Peterka in pa seveda Jure Košir

Ti še pridejo na vrsto, gledalo se je do osamosvojitve, kar lepo piše.

Ni mi jasno, zakaj so izpustili Matjaža Zupana, ki ima srebro s skakalno ekipo, ostali trije so bili sprejeti ...
Morgenstern
# 28.11.2013 ob 23:49
Joj, vidim, da je vse skupaj zvenelo, kot da sem podcenjevalen do športnikov. Niti slučajno. Pravim samo, da če se gre za ime - HRAM JUNAKOV, da naj bodo to res samo tisti, ki so dejansko presegli okvire hrabrega športnika in pravzaprav naredili nek izjemen uspeh. Da ne bo pomote - absolutno so vsi, ki so kdaj koli posegli po kolajni verjetno dobri in uspešni. Vendar junaki pa...
Veste zakaj gre. Gre zato, da nimamo istih vatlov. Vse gre v en koš. Kako se bo počutila nekoč recimo ena Tina Maze, ali en Robi Kranjec, ki bo skupaj v hramu JUNAKOV, z nekom ki je enkrat kolo prigonil do 20 mesta... Seveda z dolžnim spoštovanjem. Imejmo pač ene vatle po katerih kategoriziramo športnike, dobre športnike, uspešne športnike, bolj uspešne športnike, junake in recimo športne heroje.
daryankoff
# 29.11.2013 ob 09:39
Men se zdi, da je preveč športnikov v tem hramu, morali bi ubrat bolj selektivno pot. Samo udeležba na OI recimo ne bi smel bit zadosten kriterij, drugače se bojo čez kakih 15 let na tem seznamu pojavili razni Skubeti in Kürnerji:) V hramu pa bo že preko 500 športnikov in bo povsem nepregleden.
Morgenstern
# 29.11.2013 ob 00:19
Ne Andraž! Z vsem dolžnim spoštovanjem, niti slučajno tak človek ni junak. Če je zgolj udeleženec tekmovanj... Lepo te prosim no, malo samokritike pa ne bo odveč. Je že lepo in prav, dobro in uspešno, če si tekmoval in bil poleg, vendar zato pa res še nisi junak! Potem pa predlagam, da v hram junakov direktno vpišemo kar vsakega, ki se že v osnovni šoli vpiše v športni krožek. Ne vem, samokritike pri športnikih nam pa res manjka. Avstrijci, Nemci in Norvežani bi se nam režali. In takim izjavam, Andraž, tudi.
kozorog1973
# 29.11.2013 ob 11:01
no glejte sej tudi Američani npr. pri NBA ligi ne dajo vsakega kljukca v svoj hram. pač določen nivo zahtevnosti se mora vpeljati. Vtem primeru bi potem po našem kriteriju sodeč imeli Američani zadosten razlog da dajo že vsakega nba - jovca notr. Kam pa bi prišli?
kozorog1973
# 29.11.2013 ob 06:44
http://sl.wikipedia.org/wiki/Janko_%C5%A
0tefe

no glih vse pa tudi ni treba v hram tlačit
urkeman
# 28.11.2013 ob 23:44
Vsak športnik, ki je zastopal Slovenijo ali pa Jugoslavijo v naši zgodovini si zasluži biti v hramu.
Pri nas Slovencih še toliko prej. Smo namreč majhna nacija velikih športnikov.
Zato tisti, ki nimate kaj pametnejšega za početi kot omalovaževati vse dobro, kar smo imeli, imamo in bomo imeli, raje glejte s te strani. Mogoče vam bo v lajfu kaj lažje.

Vsaka čast vsem, ki si zaslužijo biti v hramu.
mušica
# 29.11.2013 ob 17:40
A so v tem hramu tud sodi vina ko je tak dren. Še mojga strica sem zagledal.
extremist
# 29.11.2013 ob 09:01
Kaj Rok Petrovič pa ni bil športni junak, da ga še niso sprejeli v hram?! Zame je bil vedno #1.
Bazalt
# 29.11.2013 ob 07:58
Morgenstern
Ne Andraž! Z vsem dolžnim spoštovanjem, niti slučajno tak človek ni junak.


Kakor za koga gospodič "Morgi", kakor za koga. Za tebe ne, zame in za koga drugega pač ja.
Avstrijci, Nemci in Norvežani bi se nam režali.
Mogoče bi se nam režali, če bi slišali tebe, ki praviš, da bi morala Slovenija za tovrsten hram imeti enake kriterije kot zgoraj navedeni. Zaradi dobro poznanih razlogov bi bilo to povsem neprimerno... Torej - po mojem mnenju so kriteriji, ki se uporabljajo v primeru t.i. Hrama športnih junakov, za slovenske razmere povsem sprejemljivi...
kozorog1973
# 29.11.2013 ob 06:44
no to je samo primer, pa še se najde kak na spisku
Andraž Krevh
# 29.11.2013 ob 00:08
...pa če je bila oseba, ki je sprejeta v hram junakov, zgolj redni udeleženec velikih tekmovanj, je že lep uspeh, zato podpiram takšne zadeve. Glede vseh, ki blatite osebe, za katere ste prvič slišali pa je žal škoda replike. Lp.
Morgenstern
# 28.11.2013 ob 22:53
Ta je pa še večja zvezda!

Janko Štefe, slovenski alpski smučar, * 26. januar 1923, Tržič.

Štefe je za Jugoslavijo nastopil na Zimskih olimpijskih igrah 1952 v Oslu, kjer je v smuku osvojil 13., v veleslalomu pa 33. mesto. V slalomu je bil diskvalificiran.
kristijan7
# 29.11.2013 ob 09:29
Ko hram obstaja ljudem ne paše, ko ga ni bilo jim spet ni bilo všeč ... res je, so določeni športniki, ki mogoče niso dosegl olimpijske medalje, ampak pred 50 leti je bil uspeh, če si šel na svetovno prvenstvo. Pri Slovencih je pa itak tako: če nisi prvi, potem si itak slab. Isto bo s Tino Maze - lani ste/so vsi pisal o njej, če letos ne bo tulk dobra, boste pa pljuval po njej. Za splošno izobrazbo pa dejte spoznat še koga drugega kot Mazejevo, Čopa, Debevca ... ;)
Morgenstern
# 28.11.2013 ob 22:50
Evo, sem si šel prav pogledat kdo je zloglasni Ropret, ki ste ga dali med junake... Pa da dol padeš!

Bojan Ropret, slovenski kolesar, * 17. avgust 1957, Kranj.

Ropret je za Jugoslavijo nastopil na Poletnih olimpijskih igrah 1976 v Montrealu, Poletnih olimpijskih igrah 1980 v Moskvi ter Poletnih olimpijskih igrah 1984 v Los Angelesu.

V Montrealu je nastopil v zasledovalni vožnji na štiri kilometre in v kvalifikacijski skupini osvojil 22. mesto. V Moskvi je nastopil na cestni dirki, kjer je odstopil ter na kronometru na 100 km, kjer je osvojil osmo mesto. V Los Angelesu je bil v cestni dirki sedmi, na kronometru na 100 km pa deveti.
Morgenstern
# 28.11.2013 ob 22:49
Edino merilo za hram junakov, bi po mojem morala biti zlata olimpijska kolajna! Ali pa biti svetovni prvak, vsaj enkrat v karieri! Če boste šli pa takole naprej, boš pa prej sprejet v hram junakov, kot pa k zobarju!
frisk2k
# 28.11.2013 ob 22:42
Nočem bit nesramen ampak glede na kriterije pričakujem, da bojo tut mene umestili v tale hram, tam nekje leta 2016, ko bo zmanjkalo boljših športnikov. Nenazadnje sem bil leta 96 tretji na regijskem tekmovanju v skoku v višino ...
AeeBeeCee
# 28.11.2013 ob 23:37
10 ljudi, ki se sekira za nek hram, ki je v bistvu kr nekaj brezveznega. En je imel hude nočne more in se odločil, kaj ko bi naredli eno bedarijo in tako je nastal Hram športnih junakov. In ostalih 2 mio ljudi v Sloveniji... who gives a f**k. Pa lep pozdrav in ne obremenjujte se z nekimi brezvenostmi, škoda življenja za takšne bedarije.
iowa
# 28.11.2013 ob 22:35
Debevec je še aktiven. dodal bi še Franci Petek in Primož Peterka in pa seveda Jure Košir
čik
# 28.11.2013 ob 22:21
rajmond debevec??
kanalija
# 28.11.2013 ob 22:11
Mimo Jauševec?
romantik
# 28.11.2013 ob 21:30
Ja halo, točen se ve
Koga sem mislil .
romantik
# 28.11.2013 ob 20:55
Me sam zanima, kolk moraš nakrast da stopiš v tak hram...?
Kazalo