Dario Cologna je med poškodbo trdo garal v dvorani, kar se mu je bogato obrestovalo. Foto: Reuters
Dario Cologna je med poškodbo trdo garal v dvorani, kar se mu je bogato obrestovalo. Foto: Reuters
Skiatlon v znamenju Daria Cologne

voj drugi naslov olimpijskega prvaka. Srebro je odšlo na Švedsko, bron pa na Norveško.

Odločitev o zlati medalji je padla v zadnjem kilometru na vzponu tik pred ciljem, ko si je Švicar nabral nekaj metrov prednosti pred konkurenti in jo zadržal kljub silovitemu napadu Marcusa Hellnerja v samem finišu. Šved je na koncu zaostal za štiri desetinke. Tretji je bil Martin Johnsrud Sundby z zaostankom 1,4 sekunde. Norvežan je za desetinko ugnal Maksima Vilegžanina ter znova zlomil srca Rusov, ki še vedno čakajo na prvo medaljo v Sočiju.

Cologna: Fanastično, uresničenje sanj
"Fantastično, uresničenje sanj. To je zelo posebno, tu sem zmagal že na tekmi svetovnega pokala, hotel sem vse le še ponoviti," se je smejalo Cologni, ki je še teden dni nazaj hodil s posebno opornico na nogi.

Novembra v izgubljenem položaju
27-letni Cologna je namreč izpustil večino letošnje sezone, potem ko si je novembra med tekom brez smuči poškodoval gleženj. Moral je na operacijo, kar je zahtevalo dvomesečni počitek. "Bil sem v izvrstni formi, vse je šlo popolno, potem pa se je zgodila poškodba," se je v preteklost ozrl Cologna, ki pa ni nikoli izgubil upanja. "Moj cilj so olimpijske igre in mislim, da imam možnosti za zlato," je bil odločen Cologna na začetku januarja. Mesec pozneje se je ovenčal z naslovom olimpijskega prvaka.

Cologna v podobnem položaju pred Vancouvrom
V podobnem položaju je bil trikratni zmagovalec svetovnega pokala pred igrami v Vancouvru, kjer je osvojil zlato na 15 kilometrov. Takrat si je septembra strgal mišico. "Takrat je bilo lažje. Imel sem precej časa, da si opomorem. Zdaj je bila tekma s časom," je povedal Cologna, ki se je vseskozi držal vodilne skupine, a na nobenem vmesnem času ni vodil.

Sundby zašel izven smučine
Sundby je med šprintom nekoliko zašel izven smučine, vendar očitno kljub presoji žirije ne bo kaznovan: "Bil sem utrujen na koncu dirke, imel sem še zamegljena očala. Morda sem res bil nekoliko izven smučine, vendar to ni na nič vplivalo. Žal mi je." Štirikratni nosilec medalje iz Vancouvra Petter Northug se je zlomil v zadnjem krogu in zasedel 17. mesto.

Dvojno zasledovanje 30 km (M):        
 1. D. COLOGNA          ŠVI  1:08:15,4
 2. M. HELLNER          ŠVE       +0,4
 3. M. SUNDBY           NOR        1,4
 4. M. VILEGŽANIN       RUS        1,5
 5. I. ČERNOUSOV        RUS       13,8
 6. J.-M. GAILLARD      FRA       14,4
 7. D. RICHARDSSON      ŠVE       16,3
 8. J. DŰRR             AVT       16,6
 9. M. MANIFICA         FRA       18,2
10. L. NELSON           ŠVE       22,3
Skiatlon v znamenju Daria Cologne