Juzuru Hanju, ki je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Nici osvojil bron, je navdušil gledalce. Foto: EPA
Juzuru Hanju, ki je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Nici osvojil bron, je navdušil gledalce. Foto: EPA
Patrick Chan, Juzuru Hanju in Denis Ten
Dvakratni svetovni prvak Patrick Chan se je moral zadovoljiti s srebrom. Foto: EPA
Japonski najstnik Hanju zlat

Japonec, ki je imel veliko prednost že po sanjskem nastopu v kratkem programu (101,45 točke je nov svetovni rekord), si je za svoja nastopa prislužil skupno 280,09 točke. Drugo mesto je zasedel Kanadčan Patrick Chan (275,62), bron pa je pripadel Kazahstancu Denisu Tenu (255,10), ki je bil šele deveti po kratkem programu.

Velika nervoza ni bila usodna
"To je zgodovina. To je darilo moji državi," je bil presrečen novi olimpijski prvak, ki je zmago v prostem programu zakoličil z melodijo o Romeu in Juliji. Priznal je, da je bil zelo živčen: "Sploh nisem mogel spati in nisem se počutil dobro fizično. Ne morem najti besed. Program je bil zelo težak. Poskusil sem, da ne bi razmišljal o zlati medalji, vendar se nisem mogel ubraniti pritiska. Bil je ogromen."

S svojo predstavo sicer ni zadovoljen. "Olimpijske igre so tako divje in nepredvidljive. Še nikoli v življenju nisem bil na tekmovanju tako živčen. S predstavo nisem zadovoljen, a sem na ledu pustil vse, kar sem lahko," je povedal.

Za Hanjujevega trenerja Briana Orserja, dvakratnega olimpijskega podprvaka, je to že drugo zaporedno zlato njegovega varovanca. Pred Hanjujem je v Vancouvru leta 2010 v ženski konkurenci slavila Ju Na Kim. Hanju je Japonski priboril prvo zlato olimpijsko medaljo v umetnostnem drsanju v posamični preizkušnji za moške in drugo sploh. V ženski konkurenci je v Torinu leta 2006 zlato osvojila Šizuka Arakava.

Kanada znova brez zlata
23-letni Chan, ki je v Vancouvru osvojil peto mesto, je še eden v vrsti kanadskih osmoljencev, ki so na igre prišli kot favoriti, a jim ni uspelo pobrati zlata. Pred njim so brez zlata ostali že Brian Orser, Kurt Browning in Elvis Stojko.

"Osredotočiti sem se hotel nase, vendar sem naredil več manjših napak. Umetnostno drsanje je težko," je dejal Chan in prav tako potožil zaradi pritiska, saj Kanada po petih srebrnih in štirih bronastih medaljah v tej kategoriji še vedno čaka zlato.

"Bilo je veliko pritiska, da mora Kanada osvojiti zlato, vendar sem hotel to storiti predvsem zase. Vsi smo ljudje. Celo ameriški deskar Shaun White dela napake. Žal sem storil eno preveč," je dodal.

Rusija žaluje in negoduje zaradi poškodbe Plušenka
Jevgenij Plušenko, zvezdnik ruskega umetnostnega drsanja, je bil tudi danes v ospredju pozornosti ruske javnosti. Medtem ko Rusi po eni strani obžalujejo četrtkovo poškodbo, zaradi katere je Plušenko končal kariero, govorijo celo o "človeški tragediji", hkrati opozarjajo, da bi lahko zaradi zdravstvenih težav že prej dal prednost mlajšim tekmovalcem.

Plušenko je na olimpijskih igrah v Sočiju prispeval levji delež k zmagi Rusije v ekipni preizkušnji. V četrtek bi moral nastopiti še v posamični preizkušnji, a se je med ogrevanjem tik pred kratkim programom poškodoval in sklenil končati kariero. Rusi tako prvič po olimpijskih igrah v Sarajevu leta 1984 niso osvojili medalje v posamični moški preizkušnji.

"Velika kariera našega drsalca se je končala s pravo človeško tragedijo," je danes na naslovnici zapisal Sovjetski Sport in povzel Plušenkove besede: "Navijače prosim za odpuščanje."

Ruski prvak Kovtun ostal brez nastopa
Zaradi Plušenkove odločitve, da nastopi v posamični preizkušnji, je namreč brez nastopa pred domačimi gledalci ostal 18-letni ruski prvak Maksim Kovtun. "Zakaj je bilo to potrebno? Maksim Kovtun je tako ostal brez nastopa na olimpijskih igrah, celotna država pa brez predstavnika v finalu," so se vprašali pri časopisu Sport Express.

Ruska drsalna zveza tega ni želela komentirati, je pa predsednik zveze za umetnostno drsanje Aleksander Gorškov za časopis Izvestija dejal, da Plušenko olimpijske igre zapušča kot "heroj".

Umetnostno drsanje, moški:
 1. J. HANJU          JAP      280,09 
 2. P. CHAN           KAN      275,62 
 3. D. TEN            KAZ      255,10 
 4. J. FERNANDEZ      ŠPA      253,92 
 5. T. MAČIDA         JAP      253,42 
 6. D. TAKAHAŠI       JAP      250,67 
 7. H. JAN            KIT      246,20 
 8. P. LIEBERS        NEM      239,87 
Japonski najstnik Hanju zlat