Vojaki z brzostrelkami ob vhodu v olimpijsko vas. Na prizorišču iger bo vsak dan 14.000 vojakov in 10.000 policistov, posebej izurjenih za boj proti terorizmu. Foto: Reuters
Vojaki z brzostrelkami ob vhodu v olimpijsko vas. Na prizorišču iger bo vsak dan 14.000 vojakov in 10.000 policistov, posebej izurjenih za boj proti terorizmu. Foto: Reuters
Vaja
Vaja za primer napada s kemičnim orožjem. Foto: Reuters
Stadion Maracana
Vojaka patruljirata v bližini stadiona Maracana, kjer bodo v petek odprli olimpijske igre. Foto: Reuters

Ta je pomemben tudi v Riu de Janeiru, kjer so varnostne sile zelo dobro pripravljene na morebitne zaplete. To je na svoji koži občutil tudi novinar Vala 202 Aleš Smrekar.

Varnost v olimpijski vasi v Rio de Janeiru je doživela nov udarec. Danski športniki so razkrili, da so jim tatovi pobrali prenosne telefone, oblačila in še nekaj malenkosti, celo rjuhe. Organizatorji so se za nevšečnost že opravičili. Od 18. julija je danska delegacija organizatorjem poslala kar 150 pritožb glede težav v njihovih 36 apartmajih v olimpijski vasi.


Za varnost bo skrbelo 85.000 ljudi

Številke so zgovorne same po sebi. Skupaj bo kar 85.000 ljudi skrbelo za varnost, največ seveda znotraj olimpijskega parka in olimpijske vasi, kjer je koncentracija športnikov, njihovih spremljevalcev in seveda obiskovalcev največja. Od sobote pa še toliko bolj.

Domačini, s katerimi sem se pogovarjal, so prepričani, da je Brazilija dežela, ki ne bi smela biti tarča terorističnih napadov, tako da ni nobenih skrbi, ampak saj vsi vemo, da novodobni teroristi za svojo promocijo ne gledajo na to, kdo je komu trn v peti, ampak jih zaradi promocije zanima predvsem čim večja prisotnost medijev, in boljšo priložnost, kot so olimpijske igre, je težko najti.

Evakuacija zaradi sumljivega kovčka
Očitno se tega zaveda tudi organizacijski komite Ria 2016. Pred dvema dnevoma sem bil namreč med evakuiranimi na plavalnem kompleksu. Zaradi sumljivega kovčka smo čakali dve uri in pol. Specialna enota je ukrepala po predvidenem scenariju, na koncu pa se je izkazalo, da je bilo v kovčku le orodje enega od električarjev.

Kako pa varnost občutijo člani olimpijskih delegacij? Vodja slovenske odprave Iztok Čop: "Prehodi skozi varnostne kontrole so gladki, tako da za zdaj tukaj ni problema. Verjamem, da zadaj deluje vse tako, kot mora. In da jih sploh ne bomo opazili." Tej želji se pridružuje tudi novinarska ekipa, ki pa ima nekaj več težav. Zaradi pomanjkanj vstopnih varnostnih postaj v glavno medijsko središče namreč izgubimo veliko dragocenega časa.

V spodnji galeriji si oglejte nekaj fotografij varnostnih sil oziroma ukrepov v olimpijskem Riu de Janeiru.