Henrik Plank je v metu kopja zablestel s 4. mestom, drugo najboljšo slovensko uvrstitvijo Foto: MMC RTV SLO/Blaž Oman
Henrik Plank je v metu kopja zablestel s 4. mestom, drugo najboljšo slovensko uvrstitvijo Foto: MMC RTV SLO/Blaž Oman
Henrik Plank
Plank je do izvrstne uvrstitve prišel ravno v zadnji, 6., seriji, ko je kopje pristalo pri 15,37 m. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Oman

Henrika Planka v metu kopja.

Z metom 15,37 m, najboljšim letošnjim dosežkom, je Plank v metu kopja v kategoriji 52/53 zbral 757 točk, kar mu je prineslo mesto tik pod zmagovalnim odrom. Medalje so bile kar oddaljene, saj je 38-letnik za bronom zaostajal že za 126 točk. Pred njim so bili zmagovalec Jamajčan Alphonso Cunningham z 21,84 metra (985), Iranec Abdulreza Jokar je bil drugi z 20,72 metra (920), Mehičan Mauro Maximo de Jesus pa tretji z 20,14 metra (883).

Mehičan je dvigoval zadnjico
Slovenski tabor je nekoliko razjezil Mehičan, saj naj bi metal nepravilno, zaradi česar so mu dva meta razveljavili, enega pač ne, kar je zadostovalo za bron. "Težava je, da je Mehičan dvigoval zadnjico. To pa ni dovoljeno. Ampak vedno delajo isto, en met mu priznajo, ostale mu razveljavijo. Če je ostalo razveljavljeno, morajo biti pošteni, ker je vseskozi metal isto," je bil nejevoljen Plank.

Četrto mesto enako medalji
38-letni Šentjurčan je sicer o svojem nastopu povedal: "Pri prvih treh metih sem šel bolj na rezervo, ker nisem vedel, kako sodniki sodijo sumljive mete. Tretjega sem že vrgel malo bolje, videl, da je dovolj, in sem se 'napalil' za zadnje tri mete in mi je uspelo. Takšen rezultat mi ni uspel že eno leto. Formo je dobro načrtoval moj trener, za kar se mu zahvaljujem. Mogoče mi je zmanjkalo šest mesecev za piljenje tehnike, a kljub temu se ta izid lahko enači z medaljo." Plank je bil sedmi že v suvanju krogle.

Pinterju z malokalibrsko ni šlo
Na strelišču Royal Artilery Barracks se je Franc Pinter prvič pomeril še z malokalibrsko puško. V disciplini 60 m strelov leže v kategoriji 1 je z ustreljenimi 577 krogi zasedel 31. mesto, kar je njegova tretja uvrstitev v Londonu, potem ko je bil z zračno puško 8. in 15.

"Glede na rezultat na treningu, sem pričakoval malo več. Ampak to je v tej disciplini moj optimalni rezultat, okrog 580. Ne bom rekel, da je bil to le trening za trojni položaj, ampak se bom potrudil, da bo bolje. Med streljanjem se mi je pojavil krč in se nisem mogel popolnoma umiriti, zato je bil rezultat takšen, kot je," je po tekmi dejal najuspešnejši slovenski strelec na paraolimpijskih igrah. V sredo ga čaka še zadnji nastop na letošnjih, ko se bo boril za čim boljši dosežek z malokalibrsko puško v trojnem položaju.

Za 5. mesto proti Brazilkam
Odbojkarice so nadaljevale naporen niz tekem. Odigrale so še četrto v štirih dneh in prvič zmagale. Na tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta so premagale Japonke s 3:0 (19, 22, 20) in se bodo v četrtek za peto mesto pomerile z Brazilijo, ki jih je v predtekmovanju ugnala s 3:2.