Španci že dolgo leta zagovarjajo igranje v manjših bazenih (23 m namesto 30 m dolžine) in z igralcem manj (5 na 5), ob tem pa še z manjšo žogo. Foto: Reuters
Španci že dolgo leta zagovarjajo igranje v manjših bazenih (23 m namesto 30 m dolžine) in z igralcem manj (5 na 5), ob tem pa še z manjšo žogo. Foto: Reuters
Vaterpolo
Primer spremembe v igri z junijske pripravljalne tekme med Srbijo in ZDA. Prvi dve četrtini, ki so ju odigrali po novih pravilih, so Srbi dobili s 15:8, zadnji dve po starih pa s 4:3. Foto: Reuters

O teh spremembah se na veliko govori in piše v državah, kjer je vaterpolo pomembna športna panoga. Govori in piše se v Španiji, ki naj bi pravila igranja v manjših bazenih s samo petimi igralci in manjšo žogo najbolj zagovarjali. In govori se tudi na Hrvaškem, na Madžarskem, v Italiji, Srbiji in v Črni gori. Skratka pri favoritih prvenstva, ki ga Budimpešta gosti že četrtič, so tudi dvomi o smiselnosti spremembe pravil največji. V teh državah so pravila že dodobra preizkusili. Ni dvoma, da so se z njimi dobro seznanili tudi v Romuniji in Gruziji, ki je novinka na moškem vaterpolskem turnirju.

Hrvaška glasno nasprotuje novotarijam
Novi vaterpolo, ki ga zagovarjajo tudi pri Mednarodni in še posebej Evropski plavalni zvezi, pa olimpijskim prvakom ne ustreza. Selektor hrvaške reprezentance Ivica Tucak meni, da vaterpolo po predlaganih pravilih lahko postane samo uspešna oblika množična rekreacije. Ratko Rudić – olimpijske naslove je osvajal z Jugoslavijo, Italijo in Hrvaško - je prepričan, da vaterpolo 5 na 5 ne potrebuje trenerjev. Tako kot jih ne košarka 3 na 3.

Igralec manj ob izključitvi bi v novem vaterpolu za napadalce pomenil preveliko prednost. Zaradi manjšega igrišča bi bili ekipi celoten igralni čas v tranziciji. Pozicija, ki omogoča kombinatoriko z več podajami na postavljeno obrambo, bi odšla na čakanje. Do ponovne spremembe pravil. Vzdržljivostni treningi bi postali najpomembnejši del priprav na tekmovanja.

Uravnoteženje napada z obrambo
Vendar se na spremembe pravil, ki jih bo vaterpolo zagotovo deležen, pripravljajo tudi na Hrvaškem. Njihovi predlogi gredo v smer razvoja vaterpola z manj sodniškimi prekinitvami in daljšimi napadi - s 30 na 35 sekund. Vračanje kazenskega udarca s petih na štiri metre in povečanje 5-metrske cone na 6 metrov. S temi manj radikalnimi spremembami bi uravnotežil napad z obrambo.

Predlagane spremembe naj bi v igro vnesle tudi več napadalno-obrambne kombinatorike. Število obrambnih prekrškov bi zmanjšali s kazenskimi udarci po vsakem tretje, četrtem ali petem nepravilnem oviranju igralca oziroma igralke v obrambi ali napadu.

Prvi poskus sprememb ni rodil sadov
Devet let mineva od takrat, ko so se privrženci vaterpola sprijaznili s takrat sprejetimi spremembami - omejitve napada na 30 sekund, kazenske udarce s petih metrov in izvajanja kotov po vratarskem posredovanju z izbijanjem žoge za svoj gol. Omenjana pravila niso prinesla manj sodniških posredovanj zaradi prekrškov – posledično manj izključitev in manj dvomov o sodniških odločitvah. Predvsem pa niso pripomogla k večji priljubljenosti prvega olimpijskega ekipnega športa. In v tej mlaki tiči žaba.