Na Barkolani pridejo vsako leto na svoj račun tudi iskalci čim privlačnejših fotografskih motivov. Foto: Archivio Barcolana/emme&emme
Na Barkolani pridejo vsako leto na svoj račun tudi iskalci čim privlačnejših fotografskih motivov. Foto: Archivio Barcolana/emme&emme
Esimit Europa 2
Maksijadrnice Esimit Europa 2 letos ne bo na štartu. Foto: www.alesfevzer.com

Maksijadrnica slovenskega poslovneža Igorja Simčiča, ki tekmuje pod evropsko zastavo, njen krmar pa je sloviti nemški jadralec Jochen Schümann, je lani zmagala tako rekoč v brezvetrju. Simčiča letos prvič po 23 letih ne bo v Trstu, kar je napovedal že lani, ker se bo v Monte Carlu skupaj z ekipo srečal s pokrovitelji.
Tako bo več možnosti za druge jadrnice, ki lahko po nekaterih vremenskih napovedih pričakujejo dokaj močno burjo. Po dveh letih se bo vrnila jadrnica Veliki viharnik, ki jo bo krmaril Dušan Puh. Ta je bil blizu zmage po zelo močnem vetru leta 2000, ko so organizatorji v zadnjem trenutku premikali ciljno črto in zmedli posadko. Tedaj so morali ljudi celo reševati iz morja, ker so se jadra trgala, jadrnice pa lomile in prevračale.

Med favoriti so letos še jadrnice Jena, Robertissima 3 Vasca Vascotta in AnyWave slovitega Američana Paula Cayarda, ki je na Barkolani zadnjič nastopil pred 15 leti. Pomlajena Jena, ki nima več drugega imena Maxi, je pod taktirko Mitje Kosmine zmagala leta 2009. Letos bo krmar Italijan Furio Benussi, ki bo nasledil Kosmino, ta bo tokrat v vlogi taktika, za glavno jadro pa bo skrbel nekdanji olimpijec v finnu Gašper Vinčec.

Slovenija je na Barkolani do zdaj vpisala pet samostojnih zmag, če mednje štejemo tudi tisto iz leta 1994, ko je Puh krmaril Fanatic. Med letoma 1995 in 1997 je zmagala Gaia Legend, zato je slovenska posadka s Kosmino na čelu pokal prejela v trajno last.
Štart 47. Barkolane bo v nedeljo ob 12.30.

Spoznajte jadrnico Esimit Europa 2
Spoznajte jadrnico Esimit Europa 2