44-letni Anand in 22-letni Carlsen sta v prvih štirih partijah remizirala. Foto: Reuters
44-letni Anand in 22-letni Carlsen sta v prvih štirih partijah remizirala. Foto: Reuters

Gostitelj Višvanthan Anand je nepremagani šahovski svetovni prvak od leta 2007. Neuspešno so ga v tem času izzvali Rus Vladimir Kramnik, Bolgar Veselin Topalov in Izraelec Boris Gelfand.

V 44. letu starosti je Indijec najstarejši šahist prve dvajseterice na svetovni lestvici, trenutno je osmi igralec sveta po rejtinških točkah, med najboljšo stoterico pa so od njega starejši le še trije velemojstri. Anand je postal velemojster pri 18 letih kot prvi Indijec v zgodovini šaha, Carlsen si je najvišji naziv priigral že pri trinajstih letih. Je tretji najmlajši velemojster v zgodovini šaha, predstavnik računalniške generacije, ki si brskanja za podatki v debelih šahovskih izdajah ne more niti predstavljati.


Digitalne baze podatkov so pomladile velemojstre, svetovni rekorder Ukrajinec Karjakin je bil velemojster že pri dvanajstih letih, slovenski Luka Lenič si je ta naziv priigral komaj polnoleten. Le nekateri mladi geniji so postali svetovni prvaki, mnogi pa so se pozneje na črno-belih poljih izgubili. Karjakin še ni med njimi, mnogi ga kmalu vidijo v vlogi izzivalca, v kateri je zdaj Carlsen. Norvežana je na poti do prvega pogoja za naziv velemojstra, zmage v C skupini na prestižnem turnirju v nizozemskem Wijk am Seeju, zgolj za zanimivost, premagal le štirinajst let starejši Slovenec Duško Pavasovič. Danes je razlika med obema izjemna.

Carlsen je eden redkih šahistov, ki lahko denar zaslužijo tudi zunaj igralnih dvoran. Še lani je bil ob Liv Tyler maneken priznanega proizvajalca džinsa, ponudili so mu tudi vlogo v novih Zvezdnih stezah, ženska revija Cosmopolitan pa ga je uvrstila celo na letošnji seznam najprivlačnejših moških. Nič čudnega, da je Carlsen edini aktivni poklicni šahist s stalnim menedžerjem. Več kot 1,2 milijona dolarjev je zaslužil v letu 2012, skoraj dve tretjini iz sponzorskih akcij. Za šahovsko mizo sta pričakovano več zaslužila tako Anand kot njegov prejšnji izzivalec Gelfand, a lestvica bo letos zaradi boja za naslov prvaka drugačna.

Šah je bil v času hladne vojne izjemno priljubljen, vrh priljubljenosti vsaj pri nas pa je dosegel v času dvobojev Karpov – Kasparov. Zadnji, ki je za mnoge še vedno največji vseh časov, je sodeloval z obema. Anandu je pomagal do naslova proti Topalovu, lani pa se je ponudil Carlsenu, s katerim je treniral že pred leti. Anand se je potil proti obema ruskima velikanoma iz preteklosti in ima prav zaradi izkušenj v takšnih dvobojih veliko prednost pred 22-letnim norveškim mladeničem. Zaradi Anandove psihološke prednosti v izkušnjah ni presenetljivo skrivanje večine imen v Norvežanovem strokovnem štabu.

Oba sta gotovo odlično pripravljena v klasičnih partijah, odločale pa naj bi malenkosti v podaljšku v pospešenem igralnem tempu. V predračunalniški dobi so imeli svetovni prvaki tudi več kot 50 sekundantov, specializiranih za posamezna odprtja ali končnice.