Viki Grošelj je Tomaža Humarja leta 2005 uspešno rešil iz Nange Parbata. Foto: RTV SLO/T. O.
Viki Grošelj je Tomaža Humarja leta 2005 uspešno rešil iz Nange Parbata. Foto: RTV SLO/T. O.
Tomaž Humar
Humar je z zlomljeno nogo obtičal na višini 6300 metrov. Foto: RTV SLO
Himalaja
Langtang Lirung leži jugozahodno od gore Šiša Pangma (na sliki) in je najvišji vrh gorovja Langtang Himal. Največja težava je ta, da ne vedo natančno, kje v steni gore je Humar, pravi Grošelj. Foto: MMC RTV SLO/Mateja Hrušovar
Reševanje
Ključno po besedah alpinista Urbana Goloba je to, kakšen zlom ima Humar. Če ima nogo zlomljeno pod kolenom, so namreč stvari lažje, komplikacije pa nastanejo, če je zlomljena stegnenica. Foto: Policija
Humarju na pomoč tudi Švicarji
Grošelj o reševanju Humarja

Grošelj je pojasnil, da so vesti o hudih Humarjevih poškodbah in celo kritičnem stanju slovenskega alpinista znane že od torka, ko se je Kamničan po radijski zvezi zadnjič javil šerpam, ki ga rešujejo. Toda izkušeni Grošelj opozarja, da je mogoče Humar poročal v šoku ali pa so nepalski reševalci njegove besede napačno interpretirali. Kakor koli, več bo znano že v petek dopoldne po slovenskem času, ko se bo reševanje nadaljevalo.

Slabo četrtkovo vreme preprečilo reševanje
V četrtek je bilo Humarjevo reševanje zaradi slabega vremena nemogoče. "Stanje je veliko slabše kot v sredo," je že prej za MMC povedal Viki Grošelj. Slovenski alpinist je od ponedeljka ujet na 6300 metrih himalajske gore Langtang Lirung, ki je do zdaj ni še nihče preplezal. "Razmere so se poslabšale, saj so se morali stenski gorski reševalci, ki so bili že na višini 6200 metrov, zaradi nevarnosti snežnih plazov spustiti 500 metrov nižje," je pojasnil Grošelj, ki iz domovine pomaga pri reševalni akciji.

Še ena dolga noč za Humarja
Temperature se ponoči lahko spustijo tudi do - 15 stopinj, zato poškodovanemu človeku po Grošljevih besedah zagotovo ni lahko. Sicer je Humar v steni preživel že tudi 10 dni, a če ima res zlomljeno nogo in hrbtenico, je položaj veliko težji.

"Dolgoročna vremenska napoved ni pomembna. Reševalci so na svojih mestih in čakajo na luknjo v slabem vremenu," dodaja Grošelj.

Oglasil se ni že od ponedeljka
Grošelj je pojasnil, da jim s Humarjem še ni uspelo vzpostaviti stika. Tako ne vedo, kje točno na gori je, saj od njega niso dobili nobenega odziva že od ponedeljka. Na vprašanje, ali morda Humar varčuje z baterijo, je Grošelj odgovoril, da bi pričakovali vsaj sporočilo, kje točno je.

V steni so šerpe, s helikopterjem prihajajo Švicarji
V petek dopoldne bodo v Himalajo prispeli vrhunski švicarski reševalci s helikopterjem, ki so pomagali že pri reševanju Humarja pred štirimi leti iz stene osemtisočaka Nanga Parbat v Pakistanu, je še povedal Grošelj.

Klasično reševanje izvajajo šerpe in njih nihče ne more nadomestiti, saj so navajeni na višino. Vsaka ekipa, ki bi se zdaj odpravila na Himalajo, bi potrebovala štiri ali pet dni, da bi se aklimatizirala in začela reševanje.

V akcijo vključeno tudi ministrstvo za zunanje zadeve
S težavami Humarja je seznanjeno tudi ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ). "Planinska zveza Slovenije obvešča ministrstvo o poteku reševanja in vseh trenutno dostopnih informacijah. MZZ je Planinski zvezi Slovenije ponudil pomoč pri nadaljnjem reševanju. Smo v stalnih stikih z veleposlaništvom RS v New Delhiju, ki je vzpostavilo stike tudi z nekaterimi veleposlaništvi držav članic EU-ja v Nepalu in pristojnimi organi v regiji za zgotovitev potrebne pomoči," so za MMC povedali na ministrstvu.

V Nepalu lažje reševanje kot v Pakistanu
Humar se je podviga lotil sam, organizirala pa ga je agencija iz Nepala. V baznem taboru ima tako le enega člana - nepalskega kolega, ki je, potem ko je Humar o svojih težavah obvestil najbližje v Sloveniji, o dogajanju obvestil agencijo.

V sredinih Odmevih je Grošelj pojasnil tudi razmere glede reševalnih akcij v Nepalu. Te so precej drugačne kot v Pakistanu, ko je za izvedbo reševanja morala s tamkajšnjimi oblastimi stopiti v stik tudi slovenska politika. Nepalske agencije, ki organizirajo odprave, imajo namreč vse vzvode, da lahko speljejo reševanje, zato so stvari precej lažje. "Politike in medijev ne potrebujemo, zato so stvari najprej stekle po strokovnih kanalih," je dodal.

Zakaj v gore, je težko razložiti
O tem, kaj alpinista znova žene na tako zahtevne vzpone, čeprav se mu je v preteklosti že zalomilo, smo povprašali alpnista Urbana Goloba. Za MMC je povedal, da si ljudje, ki ne čutijo strasti do osvajanja gorskih vrhov, vedno postavljajo to vprašanje. Po njegovem mnenju je odgovor težko dati, saj tudi nekoga, ki se rad vozi z avtomobilom, to, da je doživel prometno nesrečo, verjetno ne bo odvrnilo od tega, da bi znova sedel za volan. "Alpinisti se ukvarjamo s stvarmi, ki nam veliko pomenijo," je dodal.

Alpinist Urban Golob na MMC-jevem Mojem spletu piše blog. Več o njegovih razmišljanjih o alpinizmu preberite tukaj.

O Humarju in njegovih solovzponih pravi, da ima Humar vsekakor izjemne izkušnje in uspehe ter da ne drži vedno, da so številčnejše odprave tudi varnejše. Humar je po njegovih besedah vedel, v kaj se spušča, in v zakup je vzel tudi to, da se mu lahko kaj zgodi. Zdaj se zagotovo zelo trudi, da bi zmogel ves psihofizičen napor za srečen razplet zgodbe, je prepričan Golob.

Humarju na pomoč tudi Švicarji
Grošelj o reševanju Humarja