Janet Evans je po končani kartieri večkrat nosila olimpijski ogenj. Foto: EPA
Janet Evans je po končani kartieri večkrat nosila olimpijski ogenj. Foto: EPA
Ryan Lochte in Michael Phelps
Ryan Lochte in Michael Phelps imata skupaj kar 22 olimpijskih medalj. Foto: Reuters

Danes 40-letna plavalka je zablestela na olimpijskih igrah v Seulu 1988, kjer je osvojila tri zlate medalje (400 in 800 metrov prosto ter 400 metrov mešano), štiri leta kasneje pa je v Barceloni ubranila zlato medaljo na 800 metrov prosto. Po domačih olimpijskih igrah v Atlanti 1996, kjer je ostala brez medalje, se je upokojila.

Plavala skoraj 20 sekund počasneje
Lani je sporočila, da se bo vrnila za olimpijske kvalifikacije. Na 400 metrov je tokrat v Omahi v Nebraski plavala 4:21,49, s čimer je med 113 plavalkami osvojila 80. mesto. Za svojim osebnim rekordom 4:03,85, ki ga je postavila leta 1988, je zaostala za skoraj 20 sekund.

Ni ji žal za vrnitev
"Seveda sem si želela, da bi plavala hitreje. Nisem si tega želela, a to je pač realnost. Ni mi uspelo plavati hitreje, a vseeno sem se zabavala," je povedala Evansova, ki je že nekaj mesecev pred kvalifiakcijami vedela, da se ji ne bo uspelo uvrstiti v ekipo za London: "Situacija je bila precej drugačna kot nekoč, ko sem lovila prvo ali drugo mesto. To je bila drugačna mentalna igra, plavanje zgolj zaradi plavanja samega." Evansova je še povedala, da ji ni bilo žal, da se je podala v to zgodbo.

Na obzorju nov obračun Phelps - Lochte
Ameriške kvalifikacije za olimpijski nastop potekajo v Omahi. Prvi nastopi so že pokazali, da bo britanska prestolnica prizorišče spopada dveh najboljših ameriških plavalcev zadnjih let - Ryana Lochteja in zbiralca olimpijskega zlata Michaela Phelpsa. Lochte je v ponedeljek dobil obračun na 400 metrov mešano (4:07,06 - 4:07,89 - oba sta se suvereno uvrstila na OI v tej disciplini), v torek pa je bil za vsega dve stotinki hitrejši v polfinalu na 200 metrov prosto (1:46,25 - 1:46,27).