Jože Zidar (desno) je predsednik Društva športnih novinarjev Slovenije že od leta 2009. Foto: Borut Živulović/BoBo
Jože Zidar (desno) je predsednik Društva športnih novinarjev Slovenije že od leta 2009. Foto: Borut Živulović/BoBo

V južnokorejskem Pjongčangu, kjer bodo prihodnje leto olimpijske igre, je novinar Slovenske tiskovne agencije dobil 64,3 odstotka glasov predstavnikov iz 97 držav.

Predsednik AIPS-a je ostal Italijan Gianni Merlo, ki ni imel tekmeca, brez protikandidata pa sta bila tudi prvi podpredsednik Turek Esat Yilmaer in finančni sekretar Hrvat Jurij Ozmec. Za podpredsednike so bili izvoljeni še Kenijka Evelyn Wata, Grk Ioannis Daras, Rus Nikolaj Dolgopolov in Katarec Mohamed Ali Hiji.

"Izvolitev je plod dela številnih generacij pred nami. Na najvišjem položaju med slovenskimi športnimi novinarji v mednarodnih stanovskih organizacijah je bil pokojni Evgen Bergant, ki je bil podpredsednik evropskega dela AIPS. Po dolgoletnem uredniku športne redakcije Dela je poimenovana tudi nagrada za najboljšo evropsko športnico leta. Sledile so naslednje generacije, naša pa je tudi na tokratnem kongresu v Južni Koreji požela največ pohval zaradi ustanovitve Hrama športnih junakov, saj združuje športnike različnih generacij in športnih panog, kar je edinstven primer v svetu," je dejal Zidar. Za mesto člana IO se je potegoval že na kongresu AIPS pred štirimi leti v Sočiju, a za dva glasova zaostal za neposredno uvrstitvijo.

"Doping, prirejanje izidov v športu in velika kriza medijih, odpuščanja ter nove tehnologije, vse to predstavlja velik izziv za športno novinarstvo. Naša naloga je, da ščitimo in se borimo za medijsko svobodo in integriteto našega dela. Moramo priti resnici do dna v naših članskih in drugih novinarskih oblikah sporočanja ter ohraniti vrednostno novinarstvo tudi v prihodnje. V preteklosti je bilo v našem druženju kar nekaj delitev, te moramo zdaj pozabiti in se z novimi člani vodstva lotiti izzivov, ki so pred nami," je po izvolitvi povedal Merlo, ki je na čelu AIPS že od leta 2005.