Slovenska olimpijska reprezentanca šteje 45 športnikov in športnic. Foto: Drago Perko
Slovenska olimpijska reprezentanca šteje 45 športnikov in športnic. Foto: Drago Perko
Jernej Damjan
Jernej Damjan se je preizkusil v vlogi manekena. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Jerman
Andrej Jerman med branjem prisege o fair playu. Foto: MMC RTV SLO
Na Ljubljanskem gradu so se predstavili slovenski olimpijci

Olimpijski ogenj bodo na zahodu Kanade, kjer temperatura s 6 stopinjami Celzija zaenkrat ni prav nič zimska, prižgali čez 16 dni, na največjem zimskem spektaklu letošnjega leta pa bo nastopilo 45 slovenskih tekmovalcev (16 športnic in 29 športnikov).

Preden se odpravijo onstran Atlantika, so se zbrali na uradni predstavitvi. To je bila tudi ena zadnjih priložnosti za poziranje televizijskim kameram, fotografom in odgovore novinarjem, saj je zdaj prišel čas, ko jih čakajo zadnje priprave na vrhunec letošnje sezone. V njej so mnogi dosegli nekaj odličnih uvrstitev in na igre odhajajo z visokimi pričakovanji.
Kocijančič: To je naša najboljša olimpijska reprezentanca
"Sloveniji in širši javnosti predstavljamo olimpijsko reprezentanco za zimske olimpijske igre. Za zdaj šteje 45 olimpijcev in enega paraolimpijca. Po mojem globokem prepričanju je to najboljša olimpijska reprezentanca, ki jo je Slovenija kdajkoli poslala v svet. Naši zimski športniki so namreč v zadnjih sezonah osvojili dve srebrni kolajni na svetovnih prvenstvih ter 16 prvih, sedem drugih in deset tretjih mest v svetovnem pokalu," je povedal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič in dodal: "Ta reprezentanca mora biti lepa predvsem po svojih olimpijskih in športnih vrednotah. To je reprezentanca, ki bo dokazala, da smo Slovenci sposobni, da se enakovredno merimo z najboljšimi na svetu. Verjamem v vaše sposobnosti in prepričan sem, da boste v Vancouvru to tudi dokazali."
Vogrinec: Premalo cenimo uvrstitve med deseterico
Celotna delegacija, ki jo vodi Tone Vogrinec, šteje 97 članov. "Glede na število prebivalcev in številčnost odprave bi bili radi med tremi najuspešnejšimi državami. Pomembne so tudi uvrsitve med deseterico, ki jih velikokrat ne znamo dovolj ceniti, a za take dosežke se je treba v ostri konkurenci zelo potruditi," je povedal Vogrinec.

Jerman prebral olimpijsko prisego
Odlični alpski smučar Andrej Jerman, ki je decembra zablestel z zmago na smuku v Bormiu, je prebral olimpijsko prisego, kjer je zapisano, da se bodo vsi slovenski športniki držali pravil "fair playa" in se ne bodo posluževali prepovedanih sredstev. "Prisegam, da se bomo z iger vrnili s kolajno. Ne vem, če bom dobitnik kolajne ravno jaz, ampak prepričan sem, da se je bo veselil vsaj eden od Slovencev," je za konec v šali še dodal "Jerry".
Olimpijci so se izkazali tudi kot manekeni
Olimpijci so pokazali tudi novo olimpijsko kolekcijo oblačil. Kot manekeni so se v slovesnih oblačilih po pisti sprehodili alpski smučar Andrej Šporn, smučarska tekačica Katja Višnar, deskar Rok Marguč in biatlonka Tadeja Brankovič Likozar, športna oblačila pa so predstavili smučarski skakalec Jernej Damjan, alpski smučar Bernard Vajdič, smučarska tekačica Katja Višnar in biatlonka Dijana Ravnikar, oblačila za prosti čas pa sta predstavila biatlonka Andreja Mali in skeletonec Anže Šetina.
5.000 evrov za zlato
Eno glavnih slovenskih želez v ognju smučarska tekačica Petra Majdič je dejala: "Če bo v Vancouvru slučajno padla kakšna kolajna, bo penina gotovo tekla v potokih." Vsi dobitniki kolajn bodo prejeli tudi denarne nagrade od glavnega pokrovitelja olimpijcev. 5.000 evrov za zlato, 3.500 za srebrno in 2.000 evrov za bronasto kolajno.
Zbrane goste (prisotni so bili tudi župan Ljubljane Zoran Janković, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič in ministrica za obrambo Ljubica Jelušič) sta zabavali pevka Nuša Derenda in violinistka Alenka Semeja s plesno skupino Stars.

Na Ljubljanskem gradu so se predstavili slovenski olimpijci