Slovensko zastavo je nosila Tina Maze. Na mimohodu je sodelovalo 26 športnikov. Foto: STA
Slovensko zastavo je nosila Tina Maze. Na mimohodu je sodelovalo 26 športnikov. Foto: STA
Wayne Gretzky
Wayne Gretzky je prižgal olimpijski ogenj tudi v središču Vancouvra. Foto: EPA
Juan Antonio Samaranch in Jacques Rogge
Juan Antonio Samaranch in Jacques Rogge sta zaskrbljena po tragičnem dogodku na treningu sankačev. Foto: Reuters
Nelly Furtado in Bryan Adams
Nelly Furtado in Bryan Adams sta sedem minut zabavala gledalce. Foto: Reuters
Deskar na odprtju iger
Odprtje se je začelo s skokom deskarja skozi olimpijske kroge. Foto: Reuters

Slovesnost je minila v senci smrti sankača Nodarja Kumaritašvilija. Generalna guvernerka province Britanska Kolumbija in Kanade Michaëlle Jean, predstavnica britanske krone v Kanadi, je uradno odprla XXI. zimske olimpijske igre. Pred 55.000 gledalci v razprodani dvorani BC Place se je predstavilo vseh 82 držav udeleženk iger, ki se bodo merile za 86 kompletov medalj.

Ogenj so pred Gretzkyjem nosili tudi najboljša kanadska športnica 20. stoletja Catriona LeMay Doan, košarkar Steve Nash in alpska smučarka Nancy Greene. Že predtem je pri zadnjem delu poti olimpijske bakle sodelovala kopica slavnih osebnosti, tudi nekdanji voznik formule ena Jacques Villeneuve in igralec Donald Sutherland.

Majdičeva ostala v Whistlerju
Slovensko reprezentanco je na stadion popeljala Tina Maze. Na slovesnosti ob odprtju je v mimohodu sodelovalo 26 slovenskih športnikov. Manjkala je Petra Majdič, ki pred boji za visoke uvrstitve ni želela motiti svojega ritma priprav, prav tako pa iz Whistlerja v Vancouver na dokaj dolgo pot niso odpotovali smukači, biatlonke in skakalci, ki jih v soboto čakajo prvi nastopi.

V Vancouvru je nastanjenih 11 slovenskih športnikov, preostali so morali na pot, ki traja približno dve uri in pol. Vsi športniki iz Whistlerja so se na pot podali v treh konvojih s šestimi avtobusi, vsak avtobus je imel svoje policijsko spremstvo.

Tudi Gruzija v mimohodu
Slavnostnega odprtja se je udeležila tudi Gruzija. Gruzijci so po smrtni nesreči sankača Nodarja Kumaritašvilija na petkovem treningu sprva razmišljali o odpovedi udeležbe na slavju. Tekmovalci in funkcionarji so bili vidno potrti in so komaj zadrževali solze.

Naše sožalje izrekamo njegovi družini, prijateljem in rojakom,” je na slovesnosti ob odprtju povedal predsednik MOK-a Jacques Rogge, na slovesnosti oblečen v temno obleko s črno kravato. “Nosite njegove olimpijske sanje na vaših plečih in borite se z njegovim duhom v srcu,” pa je dejal predsednik organizacijskega odbora iger John Furlong.

Rogge se je na odprtju spomnil tudi olimpijskega duha: “Naš svet potrebuje mir, strpnost in bratstvo. Naj igre minejo v miru. Recite ne dopingu in prevari.”

Sedem debitantov
Med rekordnimi 82 državami na igrah v Vancouvru prvič sodelujejo Kajmanski otoki, Kolumbija, Gana, Črna gora, Pakistan, Peru in Srbija.

Pevski spektakel z Adamsom in Furtadovo
Na slovesnosti je nastopilo približno 4.000 ljudi, ki so predstavili 12.000 let kanadske zgodovine in kulture. Vseh 55.000 vstopnic za ogled odprtja je pošlo v hipu. Predstavo avstralskega producenta Davida Atkinsa naj bi si po televizijskih sprejemnikih ogledala milijarda prebivalcev zemeljske oble. Proračun dogodka je 27 milijonov evrov.

Nastopili so tudi številni zvezdniki, med njimi pevci Bryan Adams in Nelly Furtado ter Sarah McLachlan.

Olimpijske igre v številkah
Na igrah bo sodelovalo 2.762 tekmovalcev, kar je nov rekord na zimskih olimpijskih igrah po Torinu, kjer je nastopilo 2.508 športnic in športnikov. Najbolj številčno zastopan je hokej s 567 športniki in športnicami, sledi mu alpsko smučanje s 324 športniki in športnicami. Organizatorji pričakujejo, da si bo tekmovanja ogledalo vsaj pol milijona obiskovalcev, medtem ko bo športne dogodke spremljalo in o njih poročalo 10.000 novinarjev. Vsak dan bodo pridni kuharji v menzi v olimpijski vasi postregli z 10.000 porcijami hrane, skupno bodo naredili med igrami kar 350.000 porcij.