Olimpijske igre 2010

Poudarki

  • Na zmagovalni oder so ji pomagali spremljevalci
  • Zaradi poškodbe že zaključila z igrami in sezono
Moja je, moja. Petra Majdič je zmogla še toliko moči, da je prišla na podelitev medalj. Foto: STA
Petro Majdič je gnala nečloveška energija. Foto: STA
Na prostor za podelitev medalj so ji morali pomagati spremljevalci. Foto: Reuters

Dodaj v

Po podelitvi medalj Petra s helikopterjem v bolnišnico

"Ne vem, če bi preživela, če ne bi dobila medalje"
18. februar 2010 ob 05:32,
zadnji poseg: 18. februar 2010 ob 07:01
Whistler - MMC RTV SLO

Za čudežno dobitnico brona v Vancouvru Petro Majdič so olimpijske igre končane. Po pregledu pri zdravniku se je izkazalo, da ima zlomljena štiri rebra in pnevmotoraks.

Majdičeva je sprva mislila nastopiti še na maratonu v klasiki (svoji najljubši disciplini), ki bo na sporedu prihodnjo soboto, a je to postalo nemogoče. Tudi v svetovnem pokalu letos ne bo več tekla.

"Globinsko slikanje je razkrilo, da ima Petra zlomljena štiri rebra. Že prvi pregled pa je pokazal, da ima pnevmotoraks. To pomeni, da se ji je zrak nabiral v prsnem košu, zato smo ji vstavili cevko v medrebrni prostor in je z njo šla na podelitev medalj. To se zazdravi samo in ni potrebna operacija. Rebra so zlomljena brez premika, kar je ugodno. Da se zacelijo, narava potrebuje kakšen mesec. Po tem času tudi izginejo bolečine. Dokler ima pnevmotoraks, ne sme leteti z letalom, razen če ima vstavljeno cevko. Po mojem mnenju bi bilo prav, da se to pozdravi, preden odleti v domovino," je za Radio Slovenija povedal dr. Matjaž Turel, vodja zdravniške ekipe v slovenski odpravi.

Petra ni upoštevala nasveta zdravnikov
Kako to, da niso zloma reber in pneumotoraksa odkrili že pred izločilnmi boji na samem prizorišču? Turel pojasnjuje: “Petro so v premični ambulanti pregledali z ultrazvokom, pregledali vitalne organe, pljučno steno, vendar pa ta metoda ne pokaže pneumotoraksa, razen če je ta res očiten. Delno se da z ultrazvokom ugotoviti zlom reber, vendar pa so zdravniki sumili, da je zlomljeno zgolj eno rebro. Petri so sicer odsvetovali nadaljnje tekmovanje, vendar je sama vztrajala na tem, da nadaljuje.”

Na glavni trg v Whistlerju z reševalnim vozilom
"Fizično se zelo slabo počutim in sem že prestala minioperacijo. Izkazalo se je, da je poškodba precej huda. Ne vem, če bi preživela, če ne bi dobila medalje, a zdaj jo imam in mi je ne more nihče vzeti. Nekajkrat sem hotela odnehati, a ko veš, zakaj se boriš, vendarle gre naprej. Na koncu sem bila tako utrujena kot še nikoli. Zdržati tri ure tako bolečino, pa še teči, je nekaj neverjetnega. V takih okoliščinah kolajne nisem pričakovala, sem si jo pa močno želela. Mislim, da bi v normalnih okoliščinah zmagala, tudi tekmice so mi priznale, da bi si zaslužila zmago,” je povedala Majdičeva po podelitvi medalj, ki je bila ob 4.20 po našem času. Majdičevo so morali na glavni trg v Whistlerju pripeljati z reševalnim vozilom, na oder za zmagovalce pa je stopila ob pomoči spremljevalnega osebja.

Takoj po podelitvi medalj so jo s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Vancouver.

M. R.
Prijavi napako
Komentarji
vsestranski
# 18.02.2010 ob 05:37
brez besed! kakšna gladiatorka! imam solzne oči.
ponudnik
# 18.02.2010 ob 06:14
Fak štiri zlomljena rebra??? Fak. enkrat sem za kratek čas igral košarko z enim nalomljenim rebrom in to je svinjska bolečina in ekstremno oteženo dihanje. Ta ženska je preprosto nora (v najbolj pozitivnem mogočem smislu), morali bi ji naknadno dati zlato medaljo in še eno mastno odškodnino za nezaščiteno progo, saj so ji nesposobni organizatorji 100% odvzeli zlato medaljo in še dve medalji, ki bi ju dobila v ekipnem šprintu in maratonu! Res vsaka čast strokovnemu štabu za formo, ki so jo uspeli stempirati za igre, Petra pa se zagotovo vrne tudi tokrat in ne glede na to kaj bo še kdajkoli pokazala, ona ima med vsemi športniki posebno mesto pri meni in mislim da še pri marsikomu, tudi izven meja Slovenije.
mičopičo
# 18.02.2010 ob 05:39
Škoda...Je pa res, da je ta medalja vredna več kot vse ostale, ki bi jih zdrava dobila.
ponudnik
# 18.02.2010 ob 05:42
Je pa neverjetno da lahko nekdo s tako poškodbo priteče do medalje v tako močni konkurenci. To je zgodba za v anale svetovnega športa!
ponudnik
# 18.02.2010 ob 05:40
Škoda. Petra je nakazala v šprintu strahovito formo in brez strašanske smole bi se stvar odvila precej drugače. A Petra medaljo ima in nihče ji je več ne more vzeti in ta medalja je neprecenljiva, tudi in predvsem zaradi načina kako je bila priborjena!
kiklop21
# 18.02.2010 ob 06:10
jokal sem ko sem jo gledal kako trpi in se bori kljub bolečinam
strelc
# 18.02.2010 ob 06:17
Škoda za Petro in še en poraz za prireditelje ...
topdom
# 18.02.2010 ob 05:49
Kapo dol Petra. Vse čestitke ob vsem kar si storila kljub hudi poškodbi. Zame je ta medalja več vredna kot vse zlate.
LP
ttrubadur
# 18.02.2010 ob 06:08
Massive respect.
davčo
# 18.02.2010 ob 06:18
petra majdič je res športnica, ki teče s srcem in je borbena kot lev!
konjice
# 18.02.2010 ob 06:03
škoda ampak tako pač je če se človek poškoduje je pač to tako, res bravo petra neverjetno js upam da bo kdaj nastau kak film o njej.
pok luka
# 18.02.2010 ob 06:04
Na rentgenskem slikanju so zdravniki ugotovili, da si je Majdičeva zlomila štiri rebra, za nameček pa ji je eno od teh predrlo predrlo popljučnico (prišlo je do pneumotoraksa). Po vsej verjetnosti je za Majdičevo konec tudi letošnje tekmovalne sezone
Petra drži se!
stilist
# 18.02.2010 ob 06:48
Petra, kar si ti storila, meji na znanstveno fantastiko. Preprosto nimam besed. Zaslužiš si največji možni poklon in upam, da čim prej dobiš državno odlikovanje. Pokazala si, da si človek jeklene volje. Upam, da boš še ostala kakšno sezono, ker te bomo z veseljem spremljali. Želim ti čimprejšnje okrevanje, mislim pa da si s tem izpolnila "bonus" nesreče, ki te spremlja zadnjih 10 let.

Za prireditelje pa velika sramota. To, kar se pa tukaj dogaja, pa enostavno ne sodi nikamor. Praktično se iz discipline v disciplino dogajajo blamaže brez primere (poglejte samo, kako so naredili ženski smuk). To je tako, kadar se zmaga s podkupovanjem.

SREČNO PETRA!!!
kum 50
# 18.02.2010 ob 06:20
ce ne bi bila vsa polomljena ,bi jih z lahkoto prehitela vsaj za 50 m
ribi
# 18.02.2010 ob 06:32
Čestitke Petra, čestitke iz srca.
Lluka
# 18.02.2010 ob 06:33
in po vsem tem ,še slišiš kretena po Tv.ju ko je bilo zvečer.... (un ,ko je bil zraveh Suhadolčeve),ki je rekel... "upam da bo stisnila zobe in šla tekmovati na 30km". Pa dobro....a smo Slovenci res kreteni?? A nam res ni dovolj...BRON ??? Punca poškodovana,3 ure smo poslušali kako težko ji je,kako težko diha...itd... potem pa slišiš..." UPAM DA BO ŠLA TEKMOVAT NA 30 Km" SRAMOTA.. Namesto da bi se veselili Brona kot da je naše ZLATo,pa jo še preganjate na druge tekme. Žalostno....res.

Majda.... Srečkota verjetno poznaš. Ja ja... Katanca mislim. ,no glej..... ob bi reku... KAPO DOL jaz pa se strinjam in ... še na kolena pred teboj. Borka.... in si prav povedala.... Večina športnikov,bi šla na kolena in padli po tleh... TI,pa si bila na kolenih če že ne na tleh.... in si vstala ob mrtvih in jim pokazala 100 hudičev. ČESTITKE
galaktiko
# 18.02.2010 ob 11:23
Bravo Petra...svaka čast... skakao sam od sreće kad je ušla u cilj ! ! !
Ovo je čudo što je postigla ! ! !
Čestitke iz Čakovca (Hrvatska)
eagle012
# 18.02.2010 ob 06:45
Štiri zlomljena rebra????!!!!! Predrto pljučno krilo????!!!! Upam, da vse to ni popolnoma res. Olimpijska medalja gor ali dol, s takimi poškodbami ne bi smela nastopiti. Upam da tale olimpijski bron ne bo zahteval previsoke cene in ne bo trajnih posledic za njeno zdravje.
kugla1986
# 18.02.2010 ob 06:05
Citirano s Siola:SiOL.net|Sportal|Olimpizem|Vancouv
er 2010|Novice

3četrtek 18.02.2010, 05:11

Dobitnica brona ima zlomljena štiri rebra

Za Petro Majdič konec OI
Vancouver - Za slovensko šampionko Petro Majdič je letošnjih olimpijskih iger konec. Smučarska tekačica ima zlomljena štiri rebra, zdravi pa se v bolnišnici v Vancouvru.

--------------------------------------------------------------------------------

Kako neverjeten dosežek je uspel slovenski tekmovalki, ki je v sredinem klasičnem šprintu osvojila bronasto odličje, po tem, ko se na ogrevanju pri padcu v jarek ob progi poškodovala, je pokazal šele temeljit pregled v Vancouverski bolnišnici. Na rentgenskem slikanju so zdravniki ugotovili, da si je Majdičeva zlomila štiri rebra, za nameček pa ji je eno od teh predrlo predrlo popljučnico (prišlo je do pneumotoraksa). Po vsej verjetnosti je za Majdičevo konec tudi letošnje tekmovalne sezone.
xyzg
# 18.02.2010 ob 11:00
sve čestitke iz zagreba, zaslužila je i zlato
cuco
# 18.02.2010 ob 18:32
Pozdrav vsem!
Glede na to, kaj je Petra včeraj dosegla, ni besed, ki bi to opisale.
Sem nov tukaj gor, nisem imel namena se prijavljat, da bi tule pisal komentarje - nikoli. Vendar, ko sem videl kakšen je bil odziv na Petrino herojstvo, sem se odločil, da se prijavim in povem, kaj si mislim o vsem skupaj....
O Petri - lahko nam je vzgled, VSEM skupaj in to na vseh področjih! Glede "nas slovencev" pa bom povedal sledeče... Ko je Petra padla, sem mislil, da bom umrl. Nisem pa niti slučajno pomislil, da bi kakorkoli Petro zaničeval in po njej pljuval, kar se mi zdi človeško in LOGIČNO! Petra je junakinja že z uvrstitvijo, kot vsi ostali naši atleti! Kolajna je samo smetana na vrhu. Glede nekajterih komentarjev tle gor nimam besed, ko je Petra bila v peklu, so nekateri (nikakor ne vsi - hvala bogu) začeli pljuvati in zaničevati, kot že ničkolikokrat v takih trenutkih smole naših športnikov. Petra, s svojo voljo, se je pobrala, dvignila in dosegla raj - sama!!! Ne rabi "nas" slovencev, ki bi karkoli komentirali in ocenjevali njeno delo. Kapo dol! ....takrat pa se začne....Herojka, junakinja, bravo petra, čestitke in tako dalje...Vse lepo in prav, spoštujem moje sodržavljane in cenima njihova mnenja, vendar me razžalosti, da so nekateri taki hinavci, da pljuvajo, ko je "štala" in hvalijo, ko "se cedi med", tega ne morem.... Zato sem zdaj tu, da to "popljuvam" in upam , da z mojim komentarjem kaj dosežem, če ne drugo, mam lažjo dušo.
Upam, za nas vse, da bomo slovenci kdaj postali bolj enotni in živeli en za druzga, eden za vse in ne samo za "zmagovalce"!
Ta komentar ne leti vsem, NIAKOR NE, samo določenim....Sami vedo , kdo so...
LP
uvijek vjerna
# 18.02.2010 ob 15:13
S ovakvim ozljedama ljudi umiru, a Petra je osvojila medalju. Pokazala je kako se bori za nešto ćemu si posvetio život, za boje svoje zastave... Svaka čast! Petra iznad svih!!!
japanac
# 18.02.2010 ob 07:17
Globok poklon Petri!!!!!!!!!!
Organizacija je pa katastrofa,sramota za takšno državo kot je Kanada.Petro so po tekmi nosili kot žakl cementa,nikjer nosil,zdravnika tudi nisem videl,v vsaki tekmi se pokaže neka napaka,ženski smuk brutalen,veliko srečo je imela ona ko je padla pred ciljem,pol pa so na silo nekaj tisti kup snega metali,da so malo zravnali.Sramota.
SilentHill
# 18.02.2010 ob 06:32
jooj kako se mi Petra smili :((

upam da čimprej okreva
simon peter
# 18.02.2010 ob 17:41
Čestitke Petri!
Bravo tudi komentatorju Marjanu Fortinu!
luxor
# 18.02.2010 ob 07:49
tetka .če so 4 rebra zlomljena bo vsak rentgen v zdravstvenem domu v sp. Kašlju to pokazal, kaj šele v Kanadi..

od kod ti ideja, da v Kanadi zadeve funkcionirajo boljše kot v sp.Kašlju???
V sp.Kašlju bi bila porga ustrezno zaščitena...
peterkriza
# 18.02.2010 ob 07:05
Legenda. Mislim, da bo ponesla še ostale naše športnike!
kavran
# 18.02.2010 ob 14:28
Hotela je z zlatom očarati slovenske ljubitelje športa, ampak uspelo ji je z bronom očarati ves svet.
lazycocos
# 18.02.2010 ob 08:33
ZAHTEVAM DA SE KRESALOVI VZAME NASLOV SLOVENKE LETA IN SE GA DA GLADIATORKI PETRI MAJDIČ, ki je pokazala KAKO SE BORI ZA DRŽAVO
Kristinka
# 18.02.2010 ob 16:43
Diego, kot dohtarca te na nek način razumem, da imaš tako mnenje... Res je tudi, da si je Petra pnevmotoraks lahko celo 'pridelala' tekom dirke (velika verjetnost), v kolikor ga ni že imela prej.
Norost, a vedi, da je odločitev sprejela SAMA, NA LASTNO ODGOVORNOST.
ŠE RETORIČNO VPRAŠANJE:,
A misliš, da bi Petro, ki je več kot dvajset let garala za to, da je danes na takem nivoju, kot je, OB TEJ PRILOŽNOSTI KDORKOLI od vrhunske dohtarije lahko prepričal, da se ne poda v boj za kolajno? Tudi njeno medicinsko vedenje o vseh možnih zapletih ob tem najbrž ne...
VSE KAR UPAM, JE TO, da bo okrevala. In Vstala kot feniks iz pepela na eniprihodnjih tekem.
MaBoZe1x
# 18.02.2010 ob 12:02
Lahko bi dali posnetke njenih voženj! Vsak bi z veseljem še večkrat pogledal to junaštvo!
sova1
# 18.02.2010 ob 11:45
Vprašal bi Kozmusa (čeprav vsaka čast za vse kar je osvojil in dosegel), a mogoče misli, da je Petra tekla za denar in za rento ali za nekaj drugega, bolj veličastnega? Tekla je zase za svoj cilj, ki si ga je postavila za katerega je trenirala in zaradi katerega je tudi svoje zdravje postavila na kocko. To je pravi športnik, ki živi za šport in rezultate, ne pa za .....
Zamislite se, ostale "zvezde" slovenskega športa.
herbi
# 18.02.2010 ob 11:26
V času ko olimpijski šport izgublja identiteto druženja in prevzema identiteto kapitala je nastop poškodovanega tekmovalca dogodek, ki si ga le s težavo zamislimo. Petra Majdič je vstopili v druščino tistih športnikov, ki sodijo v osnovna načela Coubertinovih iger. V boju z nasprotnicami in nadčloveško bolečino smo skozi kvalifikacije, četrt finale, pol finale in finale čakali na njen zadnji izdih ko bodo še zadnji atomi moči pošli in bo bolečina premagala vztrajno voljo. Petra je prešla vse faze pogajanj (od kvalifikacij do finala) in to s posamezniki, ki si v očeh stalnih članov Nordijskih disciplin zaslužijo velik spominski zapis. Se pa je Petra predstavili vsem kot čvrsta športnica, z jasno idejo in njeno uresničitvijo, kar je dan danes sila težko doseči v našem prostoru. Morda je to dosegla ravno zato, iz trme torej, iz upora do stališča večine takrat do njenega nastopa pri nas, ki je nadeval uzde nezmožnosti, govoril da ji ne bo uspelo da naj že vendar odneha in ji s tem odtegoval možnosti prehoda v višjo, rekel bi nadčloveško kategorijo.

Uspeh nima zgolj športnega predznaka ima tudi družbenega in bo postal še večji ko se bodo igre končale, ne glede na rezultate in končne izide ki jih bodo slovenski športniki tam dosegli. Ob vseh sprejemih, ki jo sedaj čakajo velja razmišljati o ponovnem ovrednotenju njenega dosežka in naj ji slovenski Olimpijski komite podeli nagrado za zlato medaljo. Ob prečkanju finiša je bila prva in prava senzacija vseh velikih televizijskih hiš, nihče ni niti prav pokazal prvo in drugo uvrščene. S svojim dosežkom je dokazala, da tudi bolni in poškodovani lahko z voljo pridejo do želenega konca. Le cilji morajo biti jasni!
Kristinka
# 18.02.2010 ob 11:26
Zelo verjetno je, da si je naša kraljica Petra pnevmotoraks pridelala po padcu, na sami tekmi, za njej (in priznajmo, tudi nam) tako željeno olimpijsko kolajno. Zlomi reber/počena rebra se na rentgenskih posnetkih včasih tudi težko vidijo, ker se rebra prekrivajo. Zato se vzdržite takšnih komentarjev o dezinformacijah.
Ne glede na to, verjamem, da je Petra bila obveščena realno o svoji poškodbi in bila je NJENA OSEBNA odločitev o nadaljevanju tekmovanja. Ko človek pogleda fotke z njo - kako gleda in poljublja medaljo - ostane brez besed, v srcu pa se mu naseli nepopisno veselje in občutek privoščljivosti. Res je, grdo, grdo se je morala boriti za to kolajno, zato sploh ni žlahtnosti, s katero bi jo opisali!!! Izven kategorije. In vsa graja organizatorjem, upam, da bo za to nekdo odgovarjal. Petra bi lahko tam tudi umrla, na tistih skalah.
Če človek 20 let gara za to, da doseže takšno stopnjo pripravljenosti in priložnost, res ni vprašanje, česa vse ne bi naredil, da to priložnost izkoristi... KOLAJNA JE ZATO NEPRECENLJIVA, PETRINO POGUMNO DEJANJE PA VREDNO ZA V ANALE!!!
RESPECT, PETRA, USPEŠNO OKREVANJE ČEZ LUŽO!!!
ksmith
# 18.02.2010 ob 10:44
Petra je že legenda. Upam da na uradnem sprejemu ne bo kakih politikov zraven, ki se bodo z njo slikali in hinavsko smejali. Ne zaslužijo si biti niti 1km od Petre.
Milinho333
# 18.02.2010 ob 10:20
Petro za premierko!!!
nike_boy
# 18.02.2010 ob 09:58
Petra če si kdo zasluži doživljensko rento za športnike si to zaslužiš ti!!!!

Vse, ki zdajle pišete tukaj gor pa vas pozivam da se zberemo na letališču in ji priredimo sprejem še večji kot je bil za naše nogometaše, ker če si kdo to zasluži si zasluži samo PETRA!!

Dokazala je, da je slovenskega naroda hčer in dala vsem športnikom v poduk kako se brani in zastopa barve naše države SLOVENIJE!!!!!
tuditi
# 18.02.2010 ob 08:47
Hočem video finalnega teka in podelitev medalj!!!Gremo RTV na delo.
victor the great
# 18.02.2010 ob 07:42
Slovenija je imela, ima in bo imela ogromno velikih športnikov ... vendar je Ptera Majdič v mojem srcu z dnem 17.2.2010 postala NAJVEČJA MED NAJVEČJIMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
gruhl
# 18.02.2010 ob 07:40
Zasluži častno priznanje republike Slovenije!!!!!
Milmar
# 18.02.2010 ob 07:38
Ne me J*BAT!!!! Največja zmagovalga do sedaj na OI !!!!
lip07
# 18.02.2010 ob 07:36
Noro, ne morem verjet, kaj je dosegla. Vsa čast za prikazano v bolečinah, ki jih trpi. V tem trenutku sem ponosen, da sem Slovenc.

Bi pa rad apeliral na vse negativce, ki ste jo po forumih kritizirali še včeraj, da vam je končno zaprla vaše umazane gobce. Oprostite izrazu, ampak močno me to jezi.
bigbrother73
# 18.02.2010 ob 07:23
to je slovenka leta -ne pa ona Kresalčka, ki laže in krade da se kadi.
GO PETRA !

svaka čast
kavlj¸
# 18.02.2010 ob 07:10
O fak, big respect! To je čez mejo največjih naporov in bolečin!!!!
kiklop21
# 18.02.2010 ob 06:30
Predstavnik za stike z javnostmi slovenske olimpijske reprezentance Brane Dmitrovič je sporočil izide pregleda: "Niso ugotovili nobenega zloma, gre samo za hud udarec. Niso poškodovani notranji organi.

dezinformacije
mercyANDjustice
# 18.02.2010 ob 21:16
Vabljeni, da se priključite Facebook skupini "Petra Majdič - Olympic Icon", kjer se poziva mednarodni olimpijski komite, da Petri Majdič podeli posebno priznanje ob neverjetni osvojeni olimpijski kolajni! Podprimo jo!
idared
# 18.02.2010 ob 17:42
Še Marjan Fortin je imel sollzne oči. Tako je prav. To je pravi komentator
mammoth13
# 18.02.2010 ob 17:16
wayne99 - pa sej ni treba da bereš, pejt spat, boš manj škode delov
Jethros
# 18.02.2010 ob 16:47
Po podelitvi medalj Petra s helikopterjem v bolnišnico...domov pa s Falconom! :)
PICENG
# 18.02.2010 ob 12:50
Ob vsem spoštovanju do izjemnega, nadčloveškega Petrinega dosežka ne morem mimo dejstva, DA BI MORALI V SLOVENSKEM OLIMPIJSKEM KOMITEJU TOŽITI ORGANIZATORJE KAZENSKO IN ODŠKODNINSKO ZA ZLOČIN, KI SO GA STORILI PETRI MAJDIČ!
Debili niso zaščitili z mrežo nevarnega odseka, saj bi ob padcu v mrežo ne bilo nič, Petra bi lahko nemorteno nadaljevala tekmo in še vse nadaljnje tekme! Tako pa so se organizatorji izkazali slabše kot v kakšni Dolnji ali Zgornji Bistrici na sindikalnem tekmovanju. A je to olimpijada????
Zimske olimpijske igre
link
Kranjec prvi Slovenec po 22 letih v elitni sedmerici
20
2. marec 2018 ob 09:49 V zadnjih letih se z besedo doping največ povezuje Rusijo, zato ni presenetljivo, da so prav športniki iz te države zaradi dopinga na zimskih olimpijskih igrah izgubili največ medalj.
Več novic ...
Kazalo