Luka Trtnik je upravičil posebno vabilo, s katerim je lahko nastopil na svetovnem prvenstvu. Foto: Sportida/ZŠIS-POK
Luka Trtnik je upravičil posebno vabilo, s katerim je lahko nastopil na svetovnem prvenstvu. Foto: Sportida/ZŠIS-POK
322 športnikov se je borilo za 21 kompletov medalj. Foto: Sportida/ZŠIS-POK
Zaključek SP-ja v namiznem tenisu za invalide
Trtnik najboljši Slovenec v Celju

Avtor izjave ni bil daleč od resnice. V Celju je nastopilo 322 športnic in športnikov iz 51 držav, Mednarodna namiznoteniška zveza pa je zatrdila, da je šel signal iz knežjega mesta do 700 milijonov gledalcev po vsem svetu.

Srbija boljša od Kitajske
Razdelili so 21 kompletov medalj. Kar 16 kolajn so domov odnesli Kitajci, a so po številu zlatih doživeli poraz v moški in ženski konkurenci: pri dekletih jih je s 3:2 ugnala Južna Koreja, pri moških so vsi gledali v hrbet Belgijcem in Turkom, ki so bili zlati po dvakrat, ostali po enkrat.

"Kot je rekel moj trener Zlatko Kesler, ti si prva, za tabo pa so tri Kitajke," je srbska igralka Borislava (Beba) Ranković Perić morda še najbolj čustveno doživela zlato kolajno, ki jo je dodala naslovu evropske in paraolimpijske prvakinje. "Do leta 2016 sem zagotovo preveč spoštovala Kitajke. Zdaj pa njim ni prijetno, ko sem jaz na drugi strani," je dodala srbska igralka, ki je še razkrila, da v Celju ni prvič. Ko so se udeleževali mednarodnega turnirja v Laškem, so v Celje hodili po nakupih.

Zlato so si evropskem namiznem tenisu priigrali še Marina Litovčenko (UKR), Kelly Van Zon (NIZ), Natalia Partyka (POL), Jelena Prokofjeva (RUS), Fabien Lamirault (FRA), Nesim Turan (TUR), Ali Ozturk (TUR), Peter Rosenmeier (DAN), Jordi Morales (ŠPA), Ross William Wilson (VB), Laurens Devos (BEL), Patryk Chojnowski (POL) in Florian Van Acker (BEL).

Prometna nesreča pokvarila načrte
"SPINT 2018 je bil velik logistični zalogaj. Precej večji kot lansko evropsko prvenstvo EPINT 2017. Bistvena razlika je, da smo imeli dvorano za trening v Laškem, igralno dvorano pa v Celju v Zlatorogu. V ponedeljek smo imeli težave: na avtocesti med Celjem in Mariborom se je zgodila prometna nesreča, nastal je zastoj, v Celju pa je enemu vozilu puščal plin. Center mesta so zaprli, mi smo ostali brez treninga. V noči na torek sem slabo spal, ob treh sem že vstal in razmišljal, kako bomo vse to rešili. Pa smo," je bil navdušen tehnični direktor tekmovanja Gorazd Vecko, verjetno največja avtoriteta na področju paranamiznega tenisa na svetu. Včasih je bil selektor Slovenije, danes izjemno uspešno vodi Britance.

Osem avtobusov, vsak po 300 kilometrov
"Namestitev je bila velik zalogaj. Ker je bilo precej želja po enoposteljnih sobah, smo dejansko izgubili pol hotela Thermana, zato smo dodatne kapacitete iskali in jih tudi uspešno našli v Rimskih Toplicah. To je dodatno otežilo logistiko, saj smo morali za nemoten promet vključiti še dva avtobusa," dodaja Vecko. Za povezavo med Rimskimi Toplicami, Laškim in Celjem je skrbelo osem avtobusov oz. 30 oseb, vsak avtobus pa je na dan naredil po 300 kilometrov.

Vecko je bil tu tudi v vlogi trenerja paraolimpijskega prvaka Britanca Willa Bayleyja, ki je v razredu 7 lovil medaljo, a je izpadel že v četrtfinalu, kjer ga je porazil Španec Jordi Morales. Bayley je v predtekmovanju sicer odpravil Francoza Stephana Messija, a že v prvih tekmah ni kazal optimalne forme. Slovenski ljubitelji parašporta so upe polagali v Luko Trtnika (med prijatelji je znan kot velik oboževalec nogometnega zvezdnika Cristiana Ronalda), Barbaro Meglič in Primoža Kanclerja. V devetih tekmah niso slavili zmage, je bil pa Trtnik vesel, ker je finalistoma Špancu in Nizozemcu nudil dostojen odpor. Vsi trije pa so upravičili posebno vabilo, ki so ga dobili od Mednarodne namiznoteniške zveze.

Paraolimpijska prvakinja pred kamero
Pečat tekmovanju je dala tudi nekdanja paraolimpijska namiznoteniška igralka Mateja Pintar Pustovrh, ki so jo posebni občutki prevzeli na slovesni otvoritvi, ko je zaslišala slovensko himno. Ko je še tekmovala, je njej v čast često donela. Zdaj je v igralskem pokoju, a še vedno še kako spoštovana doma in na tujem. Tokrat je ambasadorka prvenstva, za nameček pa je v petek in soboto strokovna komentatorka v prenosu, ki ga pripravlja Mednarodna namiznoteniška zveza!

Zaključek SP-ja v namiznem tenisu za invalide
Trtnik najboljši Slovenec v Celju