Preostali športi
Slovenska odprava za Buenos Aires, ki v celotni zasedbi šteje 48 športnic in športnikov. Foto: Twitter
Odhod z Brnika
S slovensko odpravo je v Argentino odletelo 110 torb, pet koles, dve vesli, ena pištola, loparji ... Na igrah bo nastopilo 4.000 športnikov iz 206 držav. Foto: Team Slovenia
VIDEO
Otroci so spoznavali špor...

Dodaj v

Slovenske mladinke in mladinci v Buenos Aires po nova odličja

V soboto se v Buenos Airesu začenjajo 3. mladinske igre
2. oktober 2018 ob 08:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Argentini je prve treninge že začelo vseh 26 mladih športnikov, ki bodo branili slovenske barve na bližnjih mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu. Cilj slovenske odprave so nova odličja na tretjih mladinskih poletnih igrah.

Na mladinskih olimpijskih igrah v Singapurju 2010 in Nandžingu 2014 so Slovenci skupaj osvojili 11 medalj. "Pričakovanja so vedno zelo negotova, saj se mnogi športniki prvič pomerijo v tako močni konkurenci. Nekateri dosežki športnikov, npr. v plezanju, jadranju in še kje drugje, pa kažejo na to, da lahko posežejo po visokih mestih. A pustimo se presenetiti," je pred odhodom v Južno Ameriko povedal vodja odprave Borut Kolarič z Olimpijskega komiteja Slovenije, ki tekmovalcev noče obremenjevati z napovedmi.

Kolarič poudarja, da so ob športnih dosežkih na igrah pomembni tudi druženje, izobraževanje in delavnice za mlade. "Mednarodni olimpijski komite želi mlade športnike spodbuditi k vsebinam, ki so pomembne za športno življenje, pa pozneje za to morda ni časa. Tukaj bodo denimo delavnice o zdravi prehrani, tudi kuhanju, sproščanju in podobnem," še pravi Kolarič.

Plezanje že adut OKS-ove odprave
Za športnike so na prvem mestu seveda dosežki. Športna plezalka Lučka Rakovec ne skriva, da si želi finale in boj za kolajno: "Zadnji izidi so bili zelo dobri in upam na najboljše. Želja je boj za finale in kolajno. Poznam vse svoje sotekmovalke in za obe, tudi za Vito Lukan, kolajna ni tako daleč, da je ne bi bilo mogoče osvojiti."

Plavalka Neža Klančar je redno osvajala kolajne v mladinski konkurenci in se z igrami poslavlja od nje. "Mladinska tekmovanja bom pogrešala. Uvrstitev v ekipo pa je zame kot češnja na torti v mladinski karieri in ne morem biti bolj srečna, kot sem, da sem dobila priložnost še v Buenos Airesu."

Še tretje zlato v kajaku na divjih vodah v Slovenijo?
V moški konkurenci je med favoriti za visoka mesta kajakaš na divjih vodah Lan Tominc, ki ima pred seboj zahtevno nalogo, saj sta se njegova predhodnika v tem športu Simon Brus in Anže Urankar iz Singapurja 2010 iz Nandžinga 2014 vrnila z zlatom.

"Želja je, da ponovim kvalifikacije iz Barcelone, kjer sem zmagal. Za to delam in upam, da se bo uresničilo." Pomanjkljivost je le, da mora Tominc nastopiti tudi na mirnih vodah, saj je tak zahtevek Mednarodnega olimpijskega komiteja. "To bi najraje izpustil. Zelo težko je, saj je potrebne veliko več moči, je pa zame to nova izkušnja, iz katere se bom nekaj naučil."

Zastavonoša: Buenos Aires odskočna deska za Tokio
Znan je tudi nosilec zastave na sobotnem odprtju – Toni Vodišek, evropski in svetovni prvak v kiteboardu v kategoriji do 18 let. "V naslednjem olimpijskem ciklu se želim udeležiti vseh tekmovanj svetovnega pokala, kjer bo disciplina formula kite race ter svetovnih in evropskih prvenstev. Moje največje sanje pa so medalja na mladinskih olimpijskih igrah v Argentini in pustiti pečat na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020," o športnih ciljih razmišlja mladi slovenski reprezentant.

Izziv je vsekakor velik. Na premiernih poletnih olimpijskih igrah v Singapurju 2010 je Slovenija osvojila štiri medalje in imela 17 uvrstitev do 10. mesta. Štiri leta pozneje v Nandžingu je bilo sedem kolajn in 30 uvrstitev do 10. mesta. Tudi tokrat pa v slovenski vrsti obljubljajo, da dosežkov ne bo manjkalo.

Slovenski športniki za mladinske olimpijske igre v Buenos Airesu 2018:
- atletika: Mitja Kordež (200 m), Leja Glojnarič (višina), Tjaša Zajc (krogla)
- badminton: Petra Polanc
- jadranje: Toni Vodišek (kiteboarding)
- judo: Metka Lobnik (do 78 kg), Robi Pogorevc (do 100 kg)
-kajak/kanu: Lan Tominc (K1 sprint, slalom)
- kolesarstvo: Aljaž Omrzel, Anže Skok (oba cestno in gorsko)
- namizni tenis: Aleksandra Vovk
- športno plezanje: Vita Lukan, Lučka Rakovec (obe težavnost)
- plavanje: Matija Može (100, 200 m prsno), Gal Kordež (50, 100, 200 m delfin), Neža Klančar (50, 100, 200 m prosto, 200 m mešano), Tina Čelik (50, 100 in 200 m prsno)
- strelstvo: Anja Prezelj (zračna pištola, 10 m)
- taekwondo: Nik Auguštin (nad 73 kg)
- tenis: Kaja Juvan
- triatlon: Jan Škrjanc
- veslanje: Ilaria Macchi
- košarka 3x3: Jan Razdevšek, Adrian Hirschmann, Dan Osrečki in Erik Groznik.

To. G.
Prijavi napako
Komentarji
izi07
# 02.10.2018 ob 09:20
Upam da bodo uživali saj so si v preteklih tekmovanjih zagotovili vstopnico na svetovne mladinske olimpijske igre in je že to zelo velik dosežek. Je pa to največje tekmovanje za te mlade perspektivne športnike! Upajmo na čim boljše rezultate in da se zdravi vrnejo nazaj .
Quatebriga
# 02.10.2018 ob 13:49
Še to: kaj pa kak konkreten argument za takšno številčnost športov in zvez, ki jih država tako velikodušno podpira, na račun tega, da nekateri klubi in panoge, kjer imamo veliko množičnost, umirajo?
Semin
# 02.10.2018 ob 10:54
olimpijski turizem s katerim se zelo zelo pretirava
hepat1t1s
# 02.10.2018 ob 09:14
@Savnik
V enem od prejšnjih člankov je bilo zapisano, da tekmujejo tekmovalci stari od 14 do 18 let.
Quatebriga
# 02.10.2018 ob 13:44
@Bregas: ne vem, no. Dajmo še malo dodatnih davkov pobrat, da bomo lahko financirali zasebne projekte posameznikov in majhnih skupinic profesionalcev, ki se ne zmorejo financirati sami. Da bo lahko nekdo cele dneve streljal glinaste golobe in veslal po mirnih vodah, od njega pa ne pričakujemo ničesar, razen da bo imel zdravo mladost in bo videl veliko sveta.

Medtem pa nimamo denarja za sodnike v športu, kjer smo evropski prvaki in imamo 10.000 registriranih mladih igralcev.
Semin
# 02.10.2018 ob 13:28
gvidk,saj imajo svetovna,evropska prvenstva.posebej se olimpijske igre??
Bregas
# 02.10.2018 ob 13:08
@Quatebriga, ne vem, no. Samo dnar, pa dnar, pa dnar, pa popularnost, pa medijska zanimivost. Dejmo ukint vse športe, pustmo samo žogobrc, ki je najbolj popularen, pa v katerem je največ dnarja pa sponzorjev, pa športnikov milijonarjev, malih bogov, pa dejmo se še vsi enako oblačit, pa enako blejat kot ovce, pa naj gre vse u en lepi... Honduras.
gvidk
# 02.10.2018 ob 12:07
Semin - ni vse za v en koš. Lučka Rakovec in Vita Lukan sta v svojih kategorijah postali svetovni prvakinji v Moskvi 2018. Tudi v svetovnem pokalu kažeta solidne, včasih odlične predstave. Na igre sta se morali tudi kvalificirati po mednarodnih kriterijih (20 nastopajočih). Verjamem, da bosta, kot vedno, dali vse od sebe za dober rezultat.
izi07
# 02.10.2018 ob 09:22
En popravek glede treningov. Danes še potujejo in bodo pribljižno ob 12 uri po našem času šele pristali z letalom, zatorej še ne trenirajo pač pa šele prihajajo v to južno ameriško državo.
Savnik
# 02.10.2018 ob 09:03
Če nisem spregledal, ni nikjer omenjena starostna omejitev udeležencev OI mladih, kar bi tudi sodilo v članek. Me lahko prosim kdo poduči o tem?
gvidk
# 02.10.2018 ob 08:55
Pravila na igrah glede plezanja (v angleščini) so dostopna na povezavi:

https://www.buenosaires2018.com/sports/f
326224e-36bf-4da5-bc0a-e43dc5894e89?lng=sl

Iz opisa je jasno, da bo tekmovanje potekalo v kombinaciji (format olimpijskih iger).
gvidk
# 02.10.2018 ob 08:52
Hm, pri športnem plezanju je na programu le olimpijski format - kombinacija, tako da dvomim da bosta Lučka in Vita tekmovali v težavnosti. Kombinacija pomeni, da se tekmuje v vseh treh disciplinah (težavnost, balvani, hitrost). Tak format bo tudi na OI v Tokiu.
Quatebriga
# 02.10.2018 ob 11:58
Še ena slovenska svaštarnica ... Koliko športov pa mi gojimo, to je res neverjetno. Kot da smo Nemčija. In v nekaterih imamo zgolj 2 ali 3 tekmovalce. V veslanju na primer v nekaterih kategorijah tekmujeta samo dva čolna!

Vse to je super, da se mladi ukvarjajo s čim in ne oddelajo šihta na ulici. Vendar je potrebno vse to od nekje financirati. Ker so večinoma ti športi medijsko nezanimivi, sponzorjev ni. Zato dobijo denar pri državnih fundacijah, ki so prisiljene (no, Iztok Čop že poskrbi za to, da se denar razdeli po nekih bizarnih ključih, kjer največ dobijo najmanj zanimivi, z najmanj gledalci in tekmovalci) drobiti pogačo na 100 kosov, da svoj delček dobijo tudi tisti športi, ki so na dnu množičnosti in zanimivosti. Kar posledično pomeni, da tisti z največ mladimi v najpopularnejših športih dobijo manj, pa že tako dobijo malo, češ oni se znajdejo in imajo sponzorje, zato bomo državni denar dali tistim, ki niso dovolj zanimivi in sposobni, da bi si ga zrihtali sami. Egalitarnost po slovensko.

Potem pa bi mi radi v vseh športih bili svetovni prvaki, pa še jezni smo, ko fantom / puncam to ne uspe.
Kazalo