Vasilij Žbogar že ima dve olimpijski kolajni v razredu laser, v letu 2012 ga čaka veliki izziv v razredu finn. Foto: Polona Marinček
Vasilij Žbogar že ima dve olimpijski kolajni v razredu laser, v letu 2012 ga čaka veliki izziv v razredu finn. Foto: Polona Marinček
Žbogar v novo leto poln optimizma

Na svetovnem prvenstvu v jadranju, ki je na začetku decembra potekalo v Perthu, je Žbogar Sloveniji prijadral mednarodno olimpijsko normo. Izolan je tudi prvi Slovenec, ki se kot skiper in krmar meri z uveljavljenimi imeni jadralskega dvobojevanja na svetovni turneji pokala Amerike.

Zadovoljen s 13. mestom v Perthu
Dvakratni dobitnik olimpijskega odličja v razredu laser je po menjavi razreda pred dvema letoma veliko treningov in trdega dela vložil v olimpijski razred finn. Pogled na svetovno lestvico razreda pokaže, da je trenutno na visokem šestem mestu. Na pravkar končanem svetovnem prvenstvu v jadranju je kljub slabšim pričakovanjem zadovoljen z doseženim 13. mestom.

"V Perth sem prišel zelo pozno, po končanih obveznostih v okviru svetovne turneje pokala Amerike, pa tudi treningi pred začetkom niso kazali na dober uspeh. Pa vendar sem regato začel zagnano in v skladu z mojim motom: 'krepat, krepat, ma ne molat' in končal kot 13.," je povedal Žbogar ter dodal: "Rezultat je zame izjemen uspeh, ki je Sloveniji prinesel tudi mednarodno olimpijsko normo." V prihodnjih mesecih pa si bo Izolan v internem dvoboju skušal prijadrati svoj četrti nastop na olimpijskih igrah, na katerih lahko v vsakem razredu nastopi samo ena posadka iz posamezne države.

Skiper in krmar španske posadke Green Comm Racing
Žbogar je prvi Slovenec, ki se v tokratni izdaji prestižnega tekmovanja za pokal Amerike kot skiper in krmar meri z uveljavljenimi imeni jadralskega dvobojevanja. "Šestemu mestu na evropskem prvenstvu v Helsinkih je letos junija sledil telefonski klic, s katerim so mi sporočili, da sem izbran za skiperja in krmarja španske posadke Green Comm Racing, izzivalke pokala Amerike. Takoj sem odletel v Valencio in zgodba se je začela," je Žbogar opisal začetek nove jadralske poti ter nadaljeval: "Povabilo za skiperja in krmarja španskega katamarana je zame velika čast in priznanje slovenskemu jadranju."

Mednarodna posadka Green Comm Racing, ki je sestavljena iz vrhunskih jadralcev olimpijskega razreda finn, je svoj krst doživela na prvi preizkušnji iz ciklusa svetovne turneje pokala Amerike v Cascaisu na Portugalskem, kjer je kljub neizkušenosti že presenetila z nekaj dobrimi uvrstitvami. Sledila sta dramatičen Plymouth in zadnje letošnje dejanje v San Diegu, kjer so zeleni medvedje pokazali, da se lahko enakovredno kosajo z najboljšimi.

Hitri katamaran posadko Green Comm že čaka v Valencii, kjer bodo od začetka januarja do sredine aprila, ko se svetovna turneja pokala Amerike nadaljuje v Neaplju, potekali intenzivni treningi. Valencia je za Žbogarja odlična destinacija, saj bo imel tam v prihodnjem letu center za treninge. Tam ga že čaka tudi njegov finn, povrhu vsega pa bo letos tam prezimila tudi maxi jadrnica Esimit Europa 2. "Vsekakor bo treninge tako lažje usklajevati. Čaka me kar zanimiv, čeprav tudi naporen začetek olimpijskega leta. Veselim se teh treh mesecev načrtovanih treningov," je Izolan predstavil načrte za začetek prihodnjega leta.

Novo leto bo pričakal doma
Pred nekaj dnevi je iz Milana prišla dobra novica. Pobudniku in lastniku projekta Green Comm Racing, Francescu De Leu, ki je ob predstavitvi projekta za pokal Amerike zagotovil proračun 30 milijonov evrov, se je 20. decembra tudi uradno priključila italijanska pokrajina Lombardija, skupaj z jadralnim klubom Gargano, ki bodo skupaj podprli ekipo Evrope za 34. pokal Amerike. S tem se je proračun ekipe povečal na 54 milijonov evrov, kar že zagotavlja, da se bo Green Comm lahko priključil uradnemu začetku pokala Amerike, to je izločilnim dvobojem izzivalskih ekip, imenovanem pokal Louisa Vuittona, katerega zmagovalec se bo z posadko Oracla avgusta 2013 pomeril za veliki srebrni čajnik - pokal Amerike.

Žbogar bo zadnje dni leta izkoristil za počitek in po petih letih dočakal novo leto doma. Takoj po novem letu pa ga znova čaka osem mesecev garanja. "Odprtih imam veliko poti, vendar je v ospredju nastop na olimpijskih igrah v Londonu," je sklenil Žbogar.

Žbogar v novo leto poln optimizma