"Niste stari, dokler ne začnete let uporabljati kot izgovor," je ena izmed misli iz knjige Hitri po petdesetem, ki na razumljiv način odgovori na to, zakaj se človek stara in kako lahko z vadbo staranje upočasnimo. Knjiga je namenjena vzdržljivostnim športnikom, predvsem tekačem, plavalcem in kolesarjem. Foto: MMC RTV SLO
Miro Kregar
Miro Kregar je decembra 2013 pri 51 letih postal svetovni prvak v triatlonu ultraman. Foto: www.kregar.trisport-klub.si

Kako ohraniti moč in vzdržljivost tudi v drugi polovici življenja, se sprašuje avtor tekaške uspešnice Hitri po petdesetem Joe Friel, trener vzdržljivostnih športnikov in pisec številnih biblij za tekače, kolesarje in plavalce, ki tudi v svojih 70. letih še tekmuje. Prepričan je, da smo ljudje tudi v starosti, celo pri 80 letih, sposobni intenzivne športne vadbe in celo odličnih izidov.
Predgovor k slovenski izdaji knjige Hitri po petdesetem je napisal triatlonec Miro Kregar, ki je pri 51 letih na Havajih postal svetovni prvak v triatlonu ultraman. "Sotekmovalci me poznajo po tem, da ni dobrega treninga, če ga vsaj par odsekov ne nažgemo na polno," je zapisal Kregar, ki je že pred 20 leti dobil uporaben nasvet: "Kadar imaš dovolj časa, naredi dolg počasen trening, če si s časom na kratko, pohodi plin do konca."

Ta nasvet je še danes uporaben. Skratka: ne zanemarjajte hitrosti, pomembnejša je od vzdržljivosti.
Joe Friel meni, da sta, ko se staramo, za vzdrževanje telesne zmogljivosti pomembna tako obseg kot intenzivnost vadbe, toda intenzivnost je pomembnejša. Velik poudarek je torej treba dati intenzivnosti vadbe. Dokazano je, da je napornejša, intenzivnejša vadba učinkovitejša od aerobne zmogljivosti. Ker pa je regeneracija vse počasnejša, si je seveda treba vzeti več počitka.
Paziti je treba tudi na poškodbe, a vseeno velja: "Bolje, da se telo nekoliko obrabi, kot pa da zarjavi." Miro Kregar: "Bolečina je znak, da je nekaj narobe. Da ne bi tvegali poškodbe, je treba takrat vadbo prekiniti ali pa jo nadaljevati v zmernejšem ritmu."

Kamniški triatlonec opaža, da se s starostjo njegove sposobnosti bistveno ne zmanjšujejo, kar je posledica trdega treninga. Ko se pripravlja na jesensko svetovno prvenstvo v triatlonu ultraman, tedensko trenira od 30 do 35 ur. Ker v klubu Trisport trenira mladince, je z njimi nenehno na treningih, trikrat tedensko pa je tudi v fitnesu. Priznava pa, da je vendarle izgubil nekaj hitrosti: "Pred petimi leti sem še lahko tekel 3:10 en kilometer, zdaj je najboljši čas okrog 3:20."