Vadba na svežem zraku naj ima vedno prednost pred treningom v dvorani. Foto: Reuters
Vadba na svežem zraku naj ima vedno prednost pred treningom v dvorani. Foto: Reuters

V oddaji Minute za rekreacijo na Radiu Slovenija (avtorica oddaje: Uršula Majcen) je Petra Zupet razmišljala o morebitnih težavah, ki jih lahko imajo rekreativni športniki v mrzlem vremenu: "V hladnem okolju so za razliko od vročega okolja ukrepi predvsem vedenjski. Bolj moramo vplivati na to, da se bomo pravilno ukvarjali s športom kot v vročem okolju, v katerem so bolj fiziološki mehanizmi tisti, ki uravnavajo telesno temperaturo. V hladnem okolju so fiziološke prilagoditve manj obsežne in je več poudarka na tem, kako sami poskrbimo zase v smislu pravilnega oblačenja."

"Če se ukvarjamo s športom na hladnem zraku, imamo omejeno regulacijo telesne temperature, ta pa je bistvena, da lahko normalno funkcioniramo. Telesno temperaturo v hladnem okolju uravnavajo določeni mehanizmi. To pomeni, da toplota nastaja dodatno. Najbolj praktično si to lahko predstavljamo z drgetanjem mišic. Mišica s tem, ko se krči, povzroča stranski produkt - toploto. V hladnem okolju je to zaželen produkt, zato drgetamo in s tem se ohranja telesna temperatura. Vemo, da če imamo konstantno telesno temperaturo in je okolica hladnejša, bomo izgubljali več toplote v isti časovni enoti, tega pa telo ni sposobno prenašati."

"Pomembno je, da to stalno telesno temperaturo ohranjamo tudi z oblačili, zato se oblačimo večslojno, da se istočasno ne pregrejemo in ne ohlajamo. Problemi, ki nastajajo ob telesni dejavnosti v hladnem okolju, so predvsem ti, da porabljamo več energije. Že tako energijo porabljamo za ohranjanje telesne temperature, zato lahko pride do hitrejšega utrujanja in tudi ohlajanja, kar se predvsem vidi pri dolgotrajnejših športnih dejavnostih, kot je tek na dolge proge, zato moramo biti pozorni, da ni negativnih posledic."

"Kar se tiče gibanja zunaj ali v zaprtih prostorih, še vedno podpiram gibanje zunaj - ne glede na temperaturo. Če je zelo hladen zrak, sicer lahko pride do poškodb dihal in tudi podhladitev, a vseeno bistveno bolj priporočam gibanje zunaj kot v zaprtem prostoru."

Minute za rekreacijo
Minute za rekreacijo