Rekreacija
Gibanje je nujno za naše optimalno zdravje. Lahko je lahkotno, lahko intenzivnejše. Pomemben je predvsem občutek v sebi, ko si zadovoljen, da storiš nekaj dobrega za svoje zdravje. Foto: Reuters

Dodaj v

"Ne razumem ljudi, ki sovražijo tek"

Otroku je treba tek predstaviti na prijazen način
17. oktober 2017 ob 08:36
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

"Tekmovati v teku je nevarno. Kot bi se igrali z nožem. Na koncu smo vsi ranjeni, manj pripravljeni toliko bolj," je prepričan tekaški trener Urban Praprotnik.

"Težko je vzljubiti gibanje, če se nam ne ljubi. To je takšna grozna bolezen, ki se nas lahko hitro loti in pri kateri se nam potem vedno manj stvari ljubi početi. In na koncu se nam ne ljubi več niti ljubiti. Zato je smiselno, da vse tisto, kar sovražimo, preizkusimo in spoznamo, ali to sovražimo upravičeno ali pa smo krivični. Ker je tek lahko tako zelo prijeten, ne razumem ljudi, ki ga sovražijo," je v rubriki Minute za rekreacijo na Radiu Slovenija razmišljal Praprotnik.

"Na neki način vem, zakaj se to zgodi. Tek je lahko zelo naporen. Izjemno naporen. Ni večjega napora, kot če tečemo na vso moč. Osnovnošolci v prvem, drugem in tretjem razredu so pogosto izpostavljeni. Želijo biti dobri, želijo se pokazati. Prvih 100 metrov je vsak lahko hiter, potem pa tek lahko pokaže zobe. Tekmovati v teku je nevarno. Kot bi se igrali z nožem. Pri tekmovalnem teku smo na koncu vsi ranjeni, manj pripravljeni toliko bolj."

Otroku je treba zato tek predstaviti na prijazen način in na začetku menjavati hojo in tek. Tekmovanje naj se ne zgodi prehitro. "Za tekmovalni tek moraš biti pripravljen in moraš vedeti, kakšna razdalja te čaka in kaj se bo zgodilo. Če pa se teka lotimo na pamet, je škoda, ker se razvije podzavestni strah do teka, ki ga tudi v odraslem obdobju težko presežemo," je prepričan Urban Praprotnik.

T. O., Uršula Majcen
Prijavi napako
Komentarji
smithies
# 18.10.2017 ob 00:03
Vedno sem bil ljubitelj športov z žogo, treniral rokomet. Tek se mi je zdel potrebno zlo za nabiranje kondicije. Nato sem si za cilj postavil maraton (42km, edini pravi, ostali se ne zalslužijo tega imena, le tek na 10km in 21km oz. POLmaraton). Treniral sem 4 mesece in ga pretekel pod 4h. V času treniranja sem tek vzljubil. Ljudje najdejo v teku sprostitev, saj imaš med daljšimi teki, če ravno ne poslušaš glasbe s slušalkami, ogromno časa, da sam s sabo razdelaš neke stvari, predelaš težave itd. Nekateri za to izberejo gostilno, oz alkohol, ali kaj drugega. Dejansko je bil tek na maratonu užitek. Prvih 30km za čisto ogrevanje, 5km užitka in nato še nekaj km trpljenja, na cilju pa olajšanje in sreča, da premagaš predvsem v glavi nemogočo mejo. Občutek v cilju je edinstven in neponovljiv in ga priporočam vsem, da ga vsaj enkrat v življenju izkusijo, s tem pa tudi spoznajo poseben čar teka. Maratonci me že razumejo.
tuhtam
# 18.10.2017 ob 10:39
@Prismuknjen ja, so tudi taki, ki tega ne razumejo. Meni je jasno, da je pač tako, da enim ni za tečt, razlogi pa so lahko različni. Ne vidim pa problema v tem, da se tek priporoča in predstavi vse njegove užitke in verjetne pozitivne posledice. Pa tudi morebitne negativne posledice. In tudi velikokrat je tako, da potem, ko se poskusi s tekom, se šele ugotovi, kako fajn je. Ni pa nujno. Nismo vsi za vse.
tuhtam
# 17.10.2017 ob 17:25
Pa še to bi dodal, če vas vsaj malo mika tek, če tekačem zavidate vitalnost, pozkusite, vztrajajte vsaj nekaj mesecev, da se telo privadi. nato postane tek užitek. ne pustite se lenobi in utrujenosti, da vas premagata. tek te zbudi bolj, kot kava.
el CARTEL
# 17.10.2017 ob 11:41
jaz osebno tudi ne razumem kako nekdo uživa v teku. jaz tečem občasno, ampak užival - nisem nikoli :)
el CARTEL
# 17.10.2017 ob 11:40
tek ljudje sovražijo ker:
1. je prenaporen zanje (večina kavčarjen ne zmore)
2. je preveč monoton (dolgčas)
3. ker imajo nerealne cilje (teči sem začel prejšnji teden, rad bi pretekel maraton, ki bo čez par dni)
4. ker enostavno niso vsi za tek. pač konstitucija telesa nekoga je manj primerna za dolge tekaške razdalje
5. ostalo
2px_orbitala
# 17.10.2017 ob 10:35
Jaz pa ne razumem ljudi, ki radi tečejo. Po moje večina ljudi, ki teče, teče zato, ker želijo shujšati oz. ohranit lepo postavo, ne pa zato, ker bi v tem uživali. Ko vidim tekače, ki so čisto rdeči v obraz in zadihani, si ravno ne mislim, da v tem uživajo. Po moje gre za mazohizem, če rečeš, da v tem uživaš, razen če gre za res počasen tek, ki je na meji sprehajanja.

Raje se odločam za igre z žogo, ki so dejansko zabavne in spodbujajo tudi druženje. Toliko o teku in o “uživanju” v njem.
mend055
# 17.10.2017 ob 09:10
1. Ali tečemo zato da živimo ali živimo zato da tečemo?

2. Zdi se, da ob prihajajočem se ljubljanskem maratonu mnogi živijo zato in tako, da bodo tekli. Pa naj.

3. Tek kot tekmovanje postaja religija tudi na Slovenskem. Le na spoved in pomoč zaradi poškodb greš k fizioterapevtu, če pretiravaš... In mnogi pretiravajo.

4. Vsekakor pa ne siliti otrok na tekmovalni maraton. Za njih je tek(anje) sestavni del življenja, odraščanja in naj tako tudi ostane.
NNNP
# 01.11.2017 ob 18:19
Tek je zelo pozitivna zadeva. Vsak si lahko izbere tak način teka, ki mu ustreza. V družbi ali sam, na stadionu ali v naravi, tekmovalno ali rekreativno, krajše ali daljše razdalje, redno ali občasno. Potrebno je le napraviti preklop v glavi in s tekom poskusiti ter vztrajati vsaj toliko časa, da minejo začetne neprijetnosti. Z izboljšanjem kondicije je tek prijetna stvar, ki pozitivno vpliva na splošno počutje. Za tek se mora odločiti vsak sam. Moji učitelji telovadbe so bili, kar se teka tiče, žal bolj demotivatorji. Šele mnogo kasneje mi je tek postal všeč. Večinoma tečem sam, občasno pa grem tudi na kak maraton. Všeč mi je pozitivno vzdušje med tekači in navijači. Razumem tudi tiste, ki jim tek ni všeč. S tem ni nič narobe, ne razumem pa tega, da jih moti, da je tek všeč mnogim. Ni pomembno s kakšnim motivom greš na maraton, pomembno je, da si sploh sposoben zbrati voljo in se pripraviti do tega, da tečeš.
Prismuknjen
# 18.10.2017 ob 08:22
Ne razumem ljudi, ki ne razumejo, da nekaterim tek pač ni všeč.
tuhtam
# 17.10.2017 ob 17:21
Nekoč (pred 15 leti) sem si želel, da bi postal redni tekač. Večkrat sem poskusil in obupal, ker je bilo prenaporno zaradi pomanjkanja kondicije in nepripravljenosti telesa ter premalo discipline. Ko sem ugotovil, da imam premalo kondicije sem preučitil teorijo, tehnike teka, opremo itd. Za cilj sem si izbral preteči 10k na LJ maratonu. Na začetku, leta 2013 sem komaj pretekel 20 min teka. Noge niso zdržale. Telo na začetku preprosto ni bilo pripravljeno. Leta 2015 sem pretekel 10k v času pod 45 min. Če je želja po kondiciji in telesni pripravljenosti, potem napor in bolečine niso nepremostljiva ovira. Brez bolečin v jolenih, kolkih ali hrbtu, na začetku ne gre. Važno je, da bolečine upoštevaš in se ustaviš, počakaš, da se vnetja pozdravijo. Popolnoma razumljivo, da niso vsi za tek. So pa vsaj za en šport, ki krepu telo.
Navijac
# 17.10.2017 ob 16:56
Tek sovrazijo zato ker je dolgocasen,monoton in se pri njem tezko zabavas,veliko raje se ukvarjamo s sporti z zogo ker se poleg teka in igre tudi zabavas
hepan
# 17.10.2017 ob 12:04
Tudi tek je odvisnost
čofotalček
# 17.10.2017 ob 12:00
6. vsiljevanje teka v mladosti. (večina fuzbalerjev nerado teče, ker to vidijo kot ene vrste mučenje)
čofotalček
# 17.10.2017 ob 11:32
@2px_orbitala

Poglej si film "forrest gump" pa ti bo morda bolj jasno zakaj večina tekačev teče.
čofotalček
# 17.10.2017 ob 09:58
Meni se tek niti približno ne zdi tolk naporen kot plavanje ali kolesarjenje na daljše rezdalje.
Sicer pa se mi zdi, da moraš imeti rez oske poglede, da ne razumeš zakaj posamezniki nimajo radi teka, vzrokov je res lahko ogromno.
bojanko
# 17.10.2017 ob 09:28
"Tekmovati v teku je nevarno. Kot bi se igrali z nožem. Na koncu smo vsi ranjeni, manj pripravljeni toliko bolj," je prepričan tekaški trener Urban Praprotnik.
Čemu so ti stavki navedeni kot napovednik oziroma povzetek prispevka? Pravi pomen imajo le skupaj s celotnim srednjim odstavkom.
Koledar rekreacije
Kam na vadbo
RTV oddaje
Med dopustom ne opustite gibanja 00:06:30, 20.07.2018
Znamo otroke spodbujati h gibanju? 00:06:11, 29.06.2018
Kaj je zdravo staranje? 00:06:28, 06.04.2018