Maraton v Ljubljani postaja vse bolj množičen. Foto: BoBo
Maraton v Ljubljani postaja vse bolj množičen. Foto: BoBo

Lanska trasa v enem samem krogu se je izkazala za zadetek v polno, tako da letošnja ne bo doživela nobenih bistvenih sprememb. Mogoče so le manjše spremembe v primeru gradbenih del na posameznih kratkih odsekih trase, tako da imajo organizatorji že pripravljene morebitne alternativne spremembe pretežno ravninsko naravnane proge. V vsakem primeru bo start na Slovenski cesti, cilj pa na Kongresnem trgu.

Osrednji tekaški dogodek bo v nedeljo, 25. oktobra, ko bodo na veliki sceni nastopili dolgo- in srednjeprogaši, sobota, 24. oktobra, pa je namenjena tekom predšolskih otrok, osnovnošolcev in srednješolcev.

Prireditelji na letošnjem jubilejnem maratonu največ stavijo na najdaljšo preizkušnjo, nadejajo se, da bo padel rekord - v moški konkurenci si ga lastita Kenijca Daniel Too in Shimael Bushendich (2:08,25), v ženski pa njuna rojakinja Caroline Cheptonui Kilel (2:25:24) - v vsakem primeru pa pričakujejo, da bo čas zmagovalca, ob ugodnih vremenskih razmerah, znašal med 2:04 in 2:06 ure.

Zaradi lepega jubileja bo program vsebinsko veliko bogatejši: v sodelovanju z RTV-jem bodo predvidoma novembra predstavili dokumentarni film o zgodovini Ljubljanskega maratona, luč sveta bo zagledala tudi knjiga dveh avtorjev, ki sta velika ljubitelja teka, Branka Gradišnika in Marjana Žiberne, na Krakovskem nasipu bo med 15. septembrom in 15. novembrom na ogled razstava fotografij, za to priložnost bo izdan tudi almanah.