Nastavitev kolesa je osnova za varno rekreacijo ali trening. Foto: www.s2p-cycling.si
Nastavitev kolesa je osnova za varno rekreacijo ali trening. Foto: www.s2p-cycling.si

"Sedež je najpogosteje prenizko, s tem pa so pogosto povezane bolečine v kolenih," nam je povedal kineziolog Aleksej Dolinšek iz podjetja S2P Cycling Science, ki v tehnološkem parku na Brdu v Ljubljani kolesarjem nudi biomehanske meritve, fizioterapevtski pregled in kinezioterapevtsko vadbo.

Ena od storitev je biomehanska obravnava in nastavitev kolesa (bike fitting). "Nastavitev kolesa je osnova za varno rekreacijo ali trening, hkrati pa izredno pomembna za izboljšanje fizične zmogljivosti med kolesarjenjem. Opažamo, da so nastavitve pogosto napačne predvsem pri višini sedeža in izbiri okvirja. Dogaja se tudi, da je krmilo predaleč in so zato na kolesu preveč iztegnjeni. Vse to lahko povzroča bolečine v kolenih in hrbtu."

K njim večinoma prihaja rekreativni kolesarji, pa tudi profesionalci, kot so Luka Mezgec, ki je v nedeljo dobil zadnjo etapo na Dirki po Italiji, Marko Kump in Tanja Žakelj.

Za paket "Rekreativec" je treba odšteti 143 evrov. Kaj vključuje ta storitev? "Osnovni fizični pregled kolesarja, kontrola in popravek položaja na kolesu in meritev učinkovitosti poganjanja pedal s posebnimi pedali, ki imajo senzorje sile. Tako lahko merimo učinkovitost za vsako nogo posebej, kar je glavno vodilo pri nastavitvah in priporočilih za nadaljnji trening."