Na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici je na ogled razstava fotografij o zgodovini Ljubljanskega maratona. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici je na ogled razstava fotografij o zgodovini Ljubljanskega maratona. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Takšnih (govorimo o pravem maratonskem teku, dolgem 42,195 km) je šest, med njimi Peter Macuh. "Zanimiv gospod, star 53 let, ki živi za tek. Ravno zdaj se je vrnil s 175 km dolgega gorskega teka v Chamonixu, okrog Mount Blanca. Na prvem Ljubljanskem maratonu leta 1996 je tekel spoštljivih 3:06:03," nam je povedal avtor dokumentarca Toni Cahunek, ki ga predvsem zanima, koliko je Ljubljanski maraton pripomogel k tekaški evforiji, ki se je v Sloveniji razplamtela zlasti v zadnjem desetletju.

Poleg pogovorov z legendami Ljubljanskega maratona, kot je Peter Macuh, se je Cahunek lotil tudi intervjujev z vsemi, ki so zaznamovali zgodovino največje tekaške preizkušnje v Sloveniji. "Intervjujev je 19, med njimi so poleg glavnih organizatorjev oziroma "očetov" prireditve (Gojko Zalokar, Branko Gradišnik in Andrej Razdrih) prostor dobili nekdanji zmagovalci (Roman Kejžar, Helena Javornik ...) in strokovnjaki za tek oziroma prehrano (Nada Rotovnik)."
Film bo na TV Slovenija prišel po maratonu, prvič pa ga bodo predvajali na slavnostni akademiji, ki jo pripravljajo v sklopu 20-letnice Ljubljanskega maratona. Takrat bo izšla tudi posebna knjiga Marjana Žiberne v sodelovanju s pisateljem Brankom Gradišnikom, ki je prav tako sodeloval na vseh Ljubljanskih maratonih, vendar ne vedno na najdaljši razdalji. Vsi ljubitelji teka so že zdaj vabljeni na ogled razstave fotografij velikega formata na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici.

Letošnji Ljubljanski maraton bo v nedeljo, 25. oktobra. Organizatorji so sporočili, da je za vse tri teke (42 km, 21 km in 10 km) prijavljenih že več kot 20 tisoč tekačev, kar je seveda nov rekord. Prijavite se lahko le še do konca septembra!