Rokomet
Tone Tiselj je rokometašice Krime popeljal na vrh Evrope, zdaj pa se spoprijema s precej okrnjenim proračunom in z igralkami, ki ne želijo trenirati toliko, kot on zahteva. Foto: Aleš Fevžer
       Trenerji oziroma menedžerji bi se morali bolj zavedati, da so igralci združljivi. Zanimajo jih le igralske odlike. Če daš skupaj Messija in Ronalda, lahko sesuješ klub, ker se nihče ne bo drugemu podrejal.       
 Matej Tušak
Matej Tušak
Matej Tušak: "Trener ženskih kolektivov mora biti predvsem pozoren, da bolj kot za rezultat skrbi za medsebojne odnose. Zelo dobro mora razumeti komunikacijo, se veliko pogovarjati in biti previden, kaj reče." Foto: MMC RTV SLO
       Včasih smo trenirali ogromno, zdaj pa obstaja nekakšen "upor", da so takšne količine treninga prevelike. Gre tudi za družbo, ki se spreminja in nam prek medijev sporoča, kako uspeti na lahek način.       
 Tone Tiselj
Trener mora upoštevati, iz kakšnega okolja prihajajo igralke. Foto: Aleš Fevžer
       Tudi Ante Kostelić s katerim sva se veliko družila, je dejal, da je skrivnost uspeha v trdem delu. Rekel je: če tekmeci naredijo 200 sklec, jih bomo mi 400.       
Krim Mercator
V svojem drugem obdobju pri Krimu je Tone Tiselj doživel to, česar si nikdar ni mogel predstavljati - da po minuti odmora organizatorki igre nista upoštevali navodil in sta odigrali po svoje. Foto: Aleš Fevžer

Dodaj v

Če daš skupaj Messija in Ronalda, lahko sesuješ klub

Pred dnevom žena: kako voditi ženske ekipe?
7. marec 2014 ob 08:29,
zadnji poseg: 7. marec 2014 ob 08:54
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Lažje je voditi moško ekipo. Kdor je uspel z ženskami, bo verjetno tudi z moškimi. Obratno je težje," o vodenju športnih ekip razmišlja Tone Tiselj. Matej Tušak: "Ženske prej priznajo avtoriteto."

Pred dnevom žena nas je zanimalo, ali je v športu lažje voditi žensko ali moško ekipo in na kaj morajo biti trenerji pri vodenju še posebej pozorni. Naša sogovornika sta bila trener rokometašic Krima Mercatorja Tone Tiselj in športni psiholog Matej Tušak.

Moški bolj tekmovalni
Po mnenju Tušaka razlike izhajajo že v dojemanju športa. "Motivi v športu so pri ženskah malenkost drugačni. Pri moških je tekmovalnost večja. Želja, biti številka ena, je močneje izražena, večji motiv pa je povezan tudi z materialnimi dobrobitmi, ki spremljajo uspeh. Pri ženskah je za ukvarjanje s športom več drugih motivov, na primer, da so v prijetni družbi, da se nekaj naučijo. Že v mlajših kategorijah je pri moških vadba precej usmerjena v rezultat."

Ena napačna beseda lahko povzroči vihar
"Trener ženskih kolektivov mora biti predvsem pozoren, da bolj kot za rezultat skrbi za medsebojne odnose. Zelo dobro mora razumeti komunikacijo, se veliko pogovarjati in biti previden, kaj reče," je prepričan Tušak in dodaja, da avtoritativno vodenje ženske sprejemajo bolje kot moški. "Moški, sploh odrasli, so nepripravljeni sprejemati veliko avtoriteto in s tega vidika je lahko delo z ženskami uspešnejše, je pa res, da lahko tudi prej skrhaš odnos z napačno besedo. Ženske svoje narave ne bodo spremenile in je treba biti res previden pri komunikaciji."

Sagadin v ženskem kolektivu? Morda bi šlo.
Kako bi Zmago Sagadin, ki je vedno veljal za trenerja s trdo roko, pri katerem ni popuščanja, deloval v vlogi trenerja ženske ekipe? "Uspešen bi bil le, če bi imel kombinacijo igralk, ki bi takšno avtoriteto sprejemale in ki bi bile iz svojih družin navajene takšnih vedenjskih vzorcev. Če izbereš nekaj igralk, ki prihajajo iz avtoritativnih družin, bi znale dobro funkcionirati, a bi bilo dovolj, da je le ena igralka na drugi strani, pa se vse poruši. Prav to trenerji oziroma menedžerji pogosto spregledajo. Bolj bi se morali zavedati, da so igralci združljivi. Zanimajo jih le igralske odlike. Če daš skupaj Messija in Ronalda, lahko sesuješ klub, ker se nihče ne bo drugemu podrejal."

Slovenke je treba nenehno spodbujati
Tone Tiselj, ki je vodil ženske klube v različnih državah (ob Krimu še Budućnost in danski KIF Vejen), pravi, da moraš kot trener vedeti, v kakšnem okolju so odraščale igralke. "Moje vodenje v Ljubljani, Podgorici ali na Danskem se je moralo prilagajati okolju. Igralke iz nekdanjega vzhodnega bloka so bile navajene, da je trener absolutna avtoriteta in praktično nezmotljiv. V Sloveniji se prepleta razmišljanje med nekdanjim vzhodnim blokom in zahodom. Športnice so rahlo navezane na balkanski prostor in potrebujejo nekoga, da jih spodbuja, nadzira in žene naprej. Manj je samoiniciative. Skandinavija je popolnoma druga zgodba. Tam je tako, da te igralka, če jo preveč nadzoruješ, vpraša, ali ji ne zaupaš. Same skrbijo tudi za telesno pripravo in so v tem pogledu zelo samostojne. Odnosi v športu izhajajo iz družbenega sistema, v katerem živiš, vendar so se te meje po padcu berlinskega zidu začele spreminjati."


Igralki nista upoštevali navodil
Ali mora trener za uspeh uveljavljati predvsem svojo avtoriteto ali pa bolj staviti na zaupanje in upoštevati mnenja vseh igralk? "V mojem prvem obdobju v Krimu sem bil prvo leto absolutna avtoriteta, saj nisem dopuščal drugih možnosti, ampak to je nemogoče, da bi trajalo daljše obdobje. V naslednjih letih smo gradili na zaupanju in smo v vseh pogledih upoštevali tudi želje in ideje deklet. Moje drugo obdobje na Krimu je bilo v pogledu vodenja neprimerno težje, igralke v ekipi so prihajale iz zelo različnih okolij in jih je bilo zelo težko povezati. V teh treh letih se je tudi zgodilo to, kar se prej nikoli ni, da igralki, ki sta vodili našo igro, po minuti odmora nista upoštevali navodil in sta odigrali svojo igro."

V športu bližnjic ni
Je Tiselj kdaj doživel še kakšen "upor" igralk? "Za največjo borbo, ki jo bijem, gre pri količini treninga. Včasih smo trenirali ogromno, zdaj pa obstaja nekakšen "upor", da so takšne količine treninga prevelike. Gre tudi za družbo, ki se spreminja in nam prek medijev sporoča, kako uspeti na lahek način. Pri športu pač velja, da te samo dolgotrajno in trdo delo pripelje do uspeha. Bližnjice ni."

Tina Maze se ne zadovolji z eno zmago
Lep primer je Tina Maze. "Izjavila je, kako so bili včasih vsi zadovoljni, če je enkrat zmagala, ko pa je šla v svojo ekipo, so razmišljali drugače. Ena zmaga je tu, še 35 tekem imamo, gremo na trening. Skratka, s povprečnega okolja je šla v zmagovalnega in postala najboljša na svetu. V nasprotnem primeru bi najbrž vsi govorili, da še ena športnica ni izkoristila svojih potencialov in nima zmagovalne mentalitete, ker je Slovenka."

Kostelić stavi samo na delo
"Zelo pomembno je, da se s tem ne rodiš, ampak to zmagovalno miselnosti pridobiš ob težkih treningih. Tina trenira zagotovo neprimerno več kot včasih, in to v vsakršnih razmerah. Tudi Ante Kostelić, s katerim sva se veliko družila, ko je bil on trener Celja, jaz pa Velenja, je dejal, da je skrivnost uspeha v trdem delu. Rekel je: če tekmeci naredijo 200 sklec, jih bomo mi 400, če gredo desetkrat po progi, gremo mi dvajsetkrat. Treba je torej vložiti več, moraš pa imeti pri tem optimalne pogoje, sicer težko zahtevaš zmage."

Z dekleti je mogoče iti precej prek meja možnega
Tone Tiselj je prepričan, da je lažje voditi moške kot ženske. "Kdor je uspel z ženskami, bo verjetno tudi z moškimi. Obratno je težje. Razlog je preprost: na razpoloženje žensk vpliva veliko več dejavnikov kot pri moških. Obvladovati žensko skupino in jo narediti enotno je precej težje. Je pa res, da če je v ženski skupini vse urejeno, gredo lahko dekleta bolj prek svojih meja kot moški in so tudi sposobne zdržati veliko več."

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
musician
# 07.03.2014 ob 08:43
Saj ne gre za karakter ko sta izven igrišča.To nobenega ne moti .Na igrišču bi pa igral vsak zase.Vsaj večino časa!Tako je bilo to mišljeno in povedano.
Emsho
# 07.03.2014 ob 09:12
Popolnoma drži. Drži pa tudi tista o okolju iz katerega prihajaš. Lep primer je osrednje slovenska regija, kjer je povezanost med ljudmi precej slabša kot na periferiji. To vidiš šele, ko se iz periferije preseliš v center. In ni samo v normalnih odnosih tako.

Enako je v športu - zato pa ljubljanske (osrednjeslovenske) ekipe nimajo več tako dobrih rezultatov in to bo verjento iz leta v leto slabše. Rešitev s tujci pa je lahko dvorezen meč, ker v resnici tako dobiš legionarje in so uspehi prehodni (ala olimpija v hokeju in nogometu). Take legionarje domačini vedno potolčejo, če so domačini iz pravega (beri povezanega okolja).

Mariborčani so npr. čisto nasprotje - so eni taki ''ozziji'' v Sloveniji. Že v svojem kraju so močno povezani, če se srečajo izven, so pa ''ta boljš prjatli'' tudi če se prvič vidijo. In moštveni športi temu sledijo.
Igral sem tako za štajerske in ljubljanske ekipe in razlika je astronomska. Prazaprav sem imel s prihodov v centralno slovenijo nekaj časa kar težave, ker nisem mogel dojeti kako egoistično razmišljajo.
Sanmaranzano
# 07.03.2014 ob 10:18
Krim je pralnica denarja, ko pranja ne bo več, tudi Krima ne bo.
Tiselj je lahko pameten, ko so mu vsako leto pokupili vse živo, naredil je pa vemo koliko.
Koliko mladih rokometašic pa so vzgojili na Krimu v vseh teh letih?
karen77
# 07.03.2014 ob 09:14
Gre za to, da so v nogometu v povprecu pac bolj neumni ljudje :)
aaa
# 07.03.2014 ob 12:17
Če daš skupaj Messija in Ronalda, lahko sesuješ klub
Če daš 2 ženski v isto pisarno sesuješ kolektiv.
Emsho
# 07.03.2014 ob 09:14
Aja, pa drugače nisem mariborčan, da ne bo kdo spet kakšne regionalne bedarije začel uporabljat. Kar sem napisal ni lokalpatriotizem... V osnovi sem savinjčan, sedaj pa dolejnc :-)
stevieg8
# 07.03.2014 ob 08:51
Ne gre samo za to, da bi igrala samo zase, gre za to, da če imaš nosilca igre se igra tudi prilagaja njemu in ne moreš hkrati igrati na hitre akcije/kontre in na milijon hitrih kratkih podaj, da prideš mimo.
meho1a
# 07.03.2014 ob 13:47
Gremo po vrsti:
1. z vsem kar sta povedala se popolnoma strinjam

2. Napo 11:
Tiselj je uspel z moškimi (EP) in ženskami (Krim,...) +
Ženske niso bolj poslušne, razen če imaš res močno avtoriteto. Sploh pa ne, če je kolektiv polen žensk oz samo iz žensk. Si že kdaj delal v ženskem kolektivu? +
Govorila sta o odraslih moških in ne najstnikih, ki itak samo gledajo/razmišljajo o tem kje bi ga otresli (povsem naravno vedenje), kar ima v veliki meri veze s testosteronom in evolucijskim razvojem (če veš kaj je to).

3. buhtl75: Od ženskih kolektivnih športov je prav gotovo rokomet najbolj gledan
Emsho
# 08.03.2014 ob 00:02
@KIGr

Ne rabiš večine, rabiš kritično maso. Psihologija množic pač... In to maso maribor ima.

Nisem edini štajerc, ki je zaznal egoizem in nepovezanost posameznikov v ekupnih športih osrednje Slovenije... Podobno povejo tudi primorci. Tako pač je, ni bilo mišljeno kot kritika.

JE pa zanimivo, da trenerji ne dojamejo, da brez kolektiva ni rezultatov.... In tu je vseeno lažje v moških kolektivih. Ženske se prej gledajo kot konkurenco, kot bi stopile skupaj. Najboljši način, da povežeš moške, je to, da jih pošlješ slupaj skozi nek hudo stresen dogodek. Zato pa so prjatli za zmeraj vsi ki so dali JNA in zajebavanje oficirjev skupaj, pa gasilci, ki so sočasno na kraju hude prometne nesreče, kjer so vsi razlimani, pa vsi obredi iniciacije pri nekaterih ljudstvih (in bratovščinah v modernem svetu) imajo enak namen - povezati posameznike z večno nerazdružljivo vezjo.

V modernem športu lahko takšno povezanost moških dosežeš z kretenskim trenerjem (samo to no najboljša taktika, ker potem ne sledijo navodilom in se prej ali slej obrnejo proti njemu) ali pa npr. s tem, da nasprotnika prepričaš, da tvoje igralce grobo zaustavlja in se potev igracli tvoje ekipe stepejo za enega soigralca. Idiotsko, pa vendar primitiven refleks, ki obstaja iz pradavnine. Npr. Murinho je mojster teh prijemov, ni mi pa jasno, kako ga strokovni štabi nasprotnikov ne spregledajo. On vleče ukrepe iz učbenika, tolk je očiten. Ustvari vzdušje, kot da so vsi proti njegovi ekipi in njegovi igralci to popadejo in nato igrajo vsi za enega, eden za vse, Ves čas pri realu je to uporabljal. Tip je res mojster psihologije... ne rečem pa, da mi je ravno všeč :-) Imamo tudi v sloveniji nekoga, ki ga zelo dobro posnema, zadnja leta sicer manj, ker mu ni treba...
Pri ženskah je drugače, kar je ugotovil že Tiselj in ima tu prav. Ženske imajo že v vrtcih vgrajene psihološke igrice, katera je boljša in katera je kateri konkurenca, kar vam bodo potrdili vsi mladi starši. Zares povezan ženski kolektiv je skoraj nemogoče najti, razen, kadar se uperijo proti globalnim krivicam. Takrat so ponavadi na drugi strani prejemniki besa moški :-)
Evo, šnel kurz psihologije :-)
Fleaa
# 07.03.2014 ob 13:49
Če daš skupaj Messija in Ronalda, lahko sesuješ klub
Če daš 2 ženski v isto pisarno sesuješ kolektiv.


tole pa drži kot pribito! Živel 8.marec!
visoki
# 07.03.2014 ob 12:27
že išče izgovore za neuseh in se ponuja klubom
kingstone
# 07.03.2014 ob 12:19
napo11, ti si tak loj da glava peče. tiselj da ni uspel na EU z moškimi?
poleg tega vidim da nimaš pojma o življenju; ker očitno še nisi nikoli videl niti ženski kolektiv niti moškega, da bi videl finte obeh...
sLoVaN
# 08.03.2014 ob 04:04
Ja, moški in ženske.Razlika. To bo že res.

A je večja razlika med npr. Zdovcem in Tisljem, kot med Tejo Doler in Urošem Zormanom.
Tiselj in Kostelič funkcionirata na tem, da lastne varovanke izzoveta, provocirata in razdražita, kar pa ne funkcionira vedno, smo že videli. Pa zdravje tudi fajn trpi.

Skratka, ni mogoče reči, da so Tiselj, Sagadin, Fabijan in Kostelič boljši trenerji, ko Zdovc, Tomo Mahorič, Darko Milanič, ipd.
slomujo
# 07.03.2014 ob 13:48
Tigerček, vse kar velja za moški je enako kot za ženski. Mislim na šport in na gledalce in ne na finančne ter marketing zadeve oz. vložke. Številčno razlika med gledalci recimo ŽRK Celje In ŽKK Celje ali odbojka pa tudi NK Celje je na strani ženskega rokometa. Rokomet gleda povprečno če smo realni 100-200 , košarko 50, odbojko 25, hokej 15, a nogomet moški 100-300. Moške RK Celje ne štejem., ker imajo gledalcev več kot vse panoge skupaj v enem mestu. Pa nisem Celjan.
gr
# 07.03.2014 ob 12:41
@karen77

Kako to misliš. A zato ker jih je v nogrmetu 11, v rokometu 7, v odbojki 6, in v košarki 5 istočasno v eni ekipi na igrišču.

Ne znaš računati povprečje je pri vseh enako.
tigerček
# 07.03.2014 ob 12:26
slomujo - buhtl je izjavil "kdo sploh gleda ŽENSKI rokomet"? Kakšne veze ima tu moški rokomet?
slomujo
# 07.03.2014 ob 11:51
E moj Buhtl, rokomet je bolj gledan kot marsikateri drugi šport v SLO. Redke izjeme kot npr. NK Mb, Prekmurje .. v nogometu, ali euro košarka. Kot pr. mislim , da je RK pok.Cimos imel več gledalcev povprečno po tekmi kot FC Koper ko je bil državni prvak. Da ne omenjam , Celje, Gorenje, Maribor, Krim....So izjeme tudi lokalni derbiji v fuzbalu kot je NK Zagorje in NK Trbovlje. Smučanje in hokej ne štejem ker tam tekmuje 3-5 klubov in skupno število tekmovalcev ne presga število članov enega r.kluba in imamo dve tekmi na leto kot so Planica in Kr.Gora oz Zlata lisica. S tem da so ti dogodki prazniki pijancev. Edino NK Mb se lahko ponaša z navijači, kapo dol čeprav nisem Štajerc in ne navijam za njih.
A g. Tiselj in njegove filo misli..hahha. Pa na danskem in in v ČG ga niso držali niti eno leto.
napo11
# 07.03.2014 ob 10:55
hahahaha in potem TISELJ izjavi: "Kdor je uspel z ženskami, bo verjetno tudi z moškimi!

in potem te jaz vprasam gospod Tiselj: zakaj ti nisi uspel z moskimi, ce si sposoben uspeti z zenskami. Pri zenskah imas morda avtoriteto, pri moskih je zal nisi nikoli imel. Bil si samo lutka, ki je imel previsoko odskodnino, da bi te ze po par tekmah zbrcali iz Celja. ŽBistveno tezje je brzdati moske kot zenske. zenske so bolj poslusne kot moski, to je dejstvo. to se pozna ze od mlajsih generacij. Ko puncam nekaj poves, bodo o tem se nekaj casa razmisljala, fantom kar hitro misli uidejo drugam. Zal ta hvalospev na svoj racun ni bil ravno na mestu. Ce bi bil tako dober, bi tudi z moskimi kaj naredil, ne pa da je takoj zbezal nazaj na klop zensk.
matedolenc
# 07.03.2014 ob 15:48
Kje pa. Alain Prost je bil na posameznih dirkah (F1) raje drugi, kot pa bi se prepiral za prvo mesto, in je zaradi tega zmagoval na dolgi rok. Messi mu je podoben. Ne bi se prepiral, a bi vseeno blestel. Imel bi več asistenc in enako število golov. Pri Ronaldu je morda problem, da so ostali preveč v njegovi senci, a to je problem tudi zaradi medij, ki ne vidijo vsega ozadja, da do realizacije pride.
napo11
# 07.03.2014 ob 15:02
eno je trenirati reprezentanco, ko jih vodis samo na turnirju in imas na razpolago najboljse, nekaj drugega je pa voditi klub, ko imas vsak teden tekmo in je vse odvisno od tega, kako si ekipo pripravil. ne mi enaciti reprezentance in ekipe. s katero mosko ekipo, ki jo je treniral, pa je uspel Tiselj?
gesan
# 07.03.2014 ob 14:28
Če daš skupaj Messija in Ronalda, lahko sesuješ klub
-----------------

To je glih tak kot, da bi dve pretrgani žici nabito polni elektrike držal v dveh rokah in stopil pod tuš.
KlGr
# 07.03.2014 ob 14:10
Emsho, to kar si ti napisal ni lokalna bedarija ampak samo bedarija. Tvoja teza bi stala ob predpostavki, da bi npr. za Maribor igrali le Mariborčani, kar pa je daleč od realnosti.
semaino
# 07.03.2014 ob 08:34
Če daš skupaj Messija in Ronalda, lahko sesuješ klub!

Bedarija. Oba imata dober karakter, tudi Ronaldo ni tako napihnjen, ko so kamere ugasnjene.
anze82
# 07.03.2014 ob 14:24
sori tiselj,ti z moškimi nisi uspel...
buhtl75
# 07.03.2014 ob 09:16
Pa kdo sploh še gleda ženski rokomet. Ne rečem odbojko...
Kazalo