V beograjski Areni se bo v petek nagnetlo več kot 20 tisoč navijačev, kar bo nov rekord evropskih prvenstev. Foto: EPA
V beograjski Areni se bo v petek nagnetlo več kot 20 tisoč navijačev, kar bo nov rekord evropskih prvenstev. Foto: EPA
Bad Blue Boysi so zloglasna navijaška skupina zagrebškega Dinama. Foto: EPA

Hrvaška rokometna zveza in turistične agencije so se za tako potezo seveda odločile zaradi varnostnih razlogov. "Poskušali smo narediti vse, ampak organizator je v tej položaju brez moči. Morali bi angažirati 50.000 policistov. Tako se moramo temu prilagoditi. Priporočam navijačem, da se ne odpravljajo v Srbijo na lastno pest. To je najbolj pametno," je za index.hr povedal alfa in omega hrvaškega rokometa Zoran Gobac.

Hrvaška rokometna zveza je že prej organizatorjem vrnila vstopnice. "Tri mesece smo prodajali karte, ki smo jih dobili 1.500, prodali pa le 50. Zato smo jih poslali nazaj v Beograd. To ni nogomet, zveze ne dobivajo kart, mi smo jih le zaradi odličnih odnosov z Beogradom," je še dodal Gobac.

Kaj pripravljajo Bad Blue Boysi?
Hrvaška in srbska policija sta prepričani, da je v Beograd namenjenih okoli 200 pripadnikov skrajne navijaške skupine Bad Blue Boys (BBB). Nekaj so jih identificirali že med neredi v Novem Sadu, poročajo srbski mediji.

V različnih incidentih v Novem Sadu je bilo poškodovanih 10 hrvaških državljanov. Hrvate je na tekmah spobujalo kakih 1.500 navijačev.

Iz vozila RTV Slovenija ukradli navigacijo
Ponoči so neznanci na javnem, a varovanem parkirišču, vdrli v eno izmed označenih vozil RTV Slovenija, mu razbili steklo in ukradli navigacijsko napravo. Dogodek, ki bi ga lahko opisali kot vandalizem, policija preiskuje. Huligani pa so pred hotelom Vigor v Novem Sadu več vozil polili z bencinom ter jih zažgali. Zgorela so štiri, tri s hrvaškimi registrskimi tablicami in eno z beograjsko. Zgorelo vozilo z reško registrsko tablico pripada hrvaškemu rokometnemu funkcionarju iz Reke Vladu Lipoviću, z ogulinskimi pa nekdanjemu rokometašu Miru Kojčinu.

Napad, ki ga je posnela hotelska varnostna kamera, se je zgodil malo pred peto uro, po tekmi Hrvaške z Madžarsko, po kateri je jasno, da se bo hrvaška reprezentanca v petek v polfinalu pomerila s srbsko. Po neredih v torek zvečer je srbska policija privedla 13 napadalcev na hrvaška vozila in navijače, vendar jih je po zaslišanju izpustila, tri pa še išče. Med organizatorji napada so bili po podatkih policije eden od vodij navijačev beograjske Crvene zvezde, pa tudi več članov skrajno desničarske skupine Obraz.