Kapetan Uroš Zorman je bil znova med boljšimi v slovenski reprezentanci. Dosegel je štiri gole ob metu iz igre 4/4, ob tem pa je še organiziral napad. Foto: BoBo
Kapetan Uroš Zorman je bil znova med boljšimi v slovenski reprezentanci. Dosegel je štiri gole ob metu iz igre 4/4, ob tem pa je še organiziral napad. Foto: BoBo
Matej Gaber
Slovenija je z goloma Mateja Gabra dobro odprla tekmo. V nadaljevanju se je krožni napadalec nekoliko poškodoval, tako da ni več stopil na parket. Odsotnost robustnega Škofjeločana se je Sloveniji še kako poznala. Foto: BoBo
Dean Bombač
Slovenci so se ob agresivni obrambi Švicarjev v prvem polčasu precej mučili. Foto: www.alesfevzer.com
Nikola Portner
V vratih Švice je zelo dobro branil Nikola Portner. Foto: BoBo
Matevž Skok
Pomemben delež k preobratu je prispeval vratar Matevž Skok. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija še vedno išče visokega levega zunanjega
Rokometaši v boju za EP osvojili prvi par točk
Slovenija pričakovano ugnala Švico

Slovenija je tekmo odprla v postavi Gorazd Škof, Matej Gaber, Uroš Zorman, Jure Dolenec, Nik Henigman, Gašper Marguč in Darko Cingesar. Slovenci so povedli s 3:1. Odlično je delovala naveza na krožnega napadalca Gabra, ki je dosegel dva gola in izsilil še sedemmetrovko.

A Švicarji so hitro vrnili udarec. Po nekaj zapravljenih slovenskih napadih so izenačili in celo povedli s 4:3. V vratih Švice je dobro branil Nikola Portner. Za novo slovensko vodstvo je poskrbel Henigman (6:5).

Švica pokazala zobe bledim Slovencem
Slovenci so imeli v nadaljevanju precej težav v napadu, kjer igra nikakor ni stekla. Švicarji so bili uspešnejši, z zadetkom Marvina Lierja na prazna vrata so v 18. minuti povedli z 9:7, tako da je moral Vujović vzeti minuto odmora. Po njej je Cedrie Tynowski povišal na 10:7. Malo pozneje je Dean Bombač zapravil še sedemmetrovko, na drugi strani pa je Roman Sidorowicz povišal na 11:7. A to še ni bilo vse, Tynowski je v 24. minuti zabil za 13:8. Slovenija je delovala bledo, utrujeno, brezidejno, s preveč napakami, na drugi strani pa so mladi in motivirani Švicarji "grizli" tako v obrambi kot tudi v napadu. Ron Delhees je v 27. minuti ob igralu manj znova poskrbel za +5 (14:9), nato pa se je Slovencem do polčasa vendarle uspelo nekoliko približati (12:15).

Švica povedla s +5; rdeči karton Blagotinšku
Drugi del je z zadetkom odprl Delhees, nato pa je Lukas van Deschwanden zabil dva zaporedna gola za 18:13 v 33. minuti. Slovenci so dodaten udarec doživeli malo pozneje, ko je bil Blaž Blagotinšek še tretjič izključen in prejel rdeči karton.

Slovenci so se le prebudili
Slab začetek je vendarle predramil Slovence. Matevž Skok, ki je zamenjal Škofa, je v vratih nanizal nekaj obramb, na drugi strani pa so njegovi soigralci topili prednost gostov. Po golu Vida Poteka za 20:21 v 40. minuti je gostujoči selektor Michael Suter vzel minuto odmora. Po njej je Skok znova ustavil napad Švicarjev, Tilen Kodrin pa je poskrbel za izenačenje na 21:21. Malo pozneje je Bombač Slovenijo povedel v vodstvo (23:22). Isti igralec je v 47. minuti zadel prazna vrata za 25:22. Dihalo se je lažje. Bombač se je razigral. V nadaljevanju je zabil še dva gola, tako da je semafor v 52. minuti kazal 29:24. Odpor Švicarjev je bil zlomljen, Slovenci so tekmo mirno pripeljali do konca.


Blaž Janc: "V prvih štiridesetih minutah nismo igrali po željah občinstva in našega selektorja, v zadnjih dvajsetih minutah pa smo vendarle uveljavili naše izkušnje in z veliko bojevitejšo predstavo zasluženo osvojili obe točki."

Tilen Kodrin: "Predvsem sem zadovoljne, da je Slovenija vknjižila prvi točki, vesel pa, da sem izpolnil svoje naloge na igrišču. Predvsem tu mislim na igro v obrambi, v napadu pa sem izkoristil priložnost in dosegel nekaj golov. V prvem polčasu smo prejeli preveč golov, naša igra nikakor ni stekla, v prelomnih trenutkih pa smo stisnili v obrambi, dosegli nekaj lahkih golov, pa tudi zaigrali bolj sproščeno."

Jure Dolenec: "Prvi polčas je bil zelo slab, podoben tistemu pred leti, ko smo izgubili v Ukrajini. Švicarjev nismo podcenjevali, po dobrem začetku smo močno popustili in naredili preveč tehničnih napak. Ob polčasu smo se pogovorili in dvignili raven naše igre. Potek tekme in popoln preobrat pa je tudi dokaz naše kakovosti."


Na Hrvaško peljeta prvi dve mesti
V kvalifikacijski skupini 5 nastopata še Portugalska in Nemčija. Slovenija bo v nedeljo (16.00) gostovala v Lizboni. Na evropsko prvenstvo se bosta prebili prvo in drugouvrščena izbrana vrsta iz skupine 5. Maja prihodnje leto Slovenijo čakata še dve tekmi z Nemčijo, junija pa še povratna obračuna s Švico in Portugalsko.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2018

SKUPINA 5
SLOVENIJA - ŠVICA 32:27 (12:15)

Slovenija: Skok, Škof, Blagotinšek 1, Henigman 1, Marguč 4 (3), Kavtičnik 2, Janc 6 (3), Dolenec 2, Cingesar 1, Poteko 2, Cehte, Kodrin 3, Gaber 2, Zorman 4, Grebenc, Bombač 4.

Švica: Wick, Portner, Meister 1, Liniger 6 (3), Tynowski 3, Vernier, Svajlen, Lier, Alili 3, Sidorowicz 2, Delhees 3, Von Deschwanden 3, Küttel 1, Marković, Maros 5, Huwyler.

Sedemmetrovke: 6/8; 3/3

Izključitve: 14 min; 14 min
: Blagotinšek 34./Slovenia

NEMČIJA - PORTUGALSKA 35:24 (16:10)




Sobota ob 17.45:
ŠVICA - NEMČIJA

Nedelja ob 16.00 (Lizbona):
PORTUGALSKA - SLOVENIJA
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

Na evropsko prvenstvo, ki bo januarja 2018 na Hrvaškem, se uvrstita najboljši dve reprezentanci iz vsake skupine in najboljša tretja iz sedmih skupin.

Slovenija še vedno išče visokega levega zunanjega
Rokometaši v boju za EP osvojili prvi par točk
Slovenija pričakovano ugnala Švico