53-letni Ivica Rimanić gradi novo reprezentanco, ki meri na olimpijske igre 2012 v Londonu. Foto: MMC RTV SLO
53-letni Ivica Rimanić gradi novo reprezentanco, ki meri na olimpijske igre 2012 v Londonu. Foto: MMC RTV SLO
Vesna Puš
Kapetanka Vesna Puš je poleg Sergeje Stefanišin najizkušenejša slovenska reprezentantka. Foto: MMC RTV SLO
Tamara Mavsar
Tamara Mavsar je prva slovenska izbira na mestu organizatorke igre. Foto: MMC RTV SLO
Še teden dni do evropskega prvenstva

Slovenke bodo namreč v olimpijskem Lillehammerju igrale v skupini D skupaj z branilkami naslova in domačinkami Norvežankami, s svetovnimi podprvakinjami Francozinjami in s četrto reprezentanco z zadnjih olimpijskih iger Madžarsko. "Žreb ne bi mogel biti težji, a zato je izziv napraviti presenečenje še toliko večji. Vsi boste dejali, da bi bil dober rezultat napredovanje, a sam se s tem ne strinjam. Zadovoljni bi bili, če bi na prvenstvu pokazali vse, kar zmoremo, pa čeprav to na koncu ne bi zadostovalo za drugi del. Seveda pa moramo razmišljati tudi o tem, da lahko premagamo Madžarsko ali Francijo, zakaj ne," pravi hrvaški strokovnjak za krmilom reprezentance Ivica Rimanić.

Šonova kljub poškodbi na prvenstvo
Povrhu vsega Rimanić ne more računati na vrsto igralk, ki so odpovedale nastop iz različnih razlogov: Majo Šon, Barbaro Varlec, Anjo Argenti, Aljo Koren, Majo Breznik in Urško Vidic. Poškodovana Šonova bo kot namestnica kapetanke in ena izmed nosilk igre v prihodnosti vseeno potovala na Norveško. Številne odpovedi pomenijo, da Slovenija nima dovolj kakovostnih igralk za 60 minut igre na visokem nivoju, kar je pogoj za uspeh na takšnem tekmovanju.

Turnir v Španiji pokazal, da zmorejo
Nekaj optimizma vlivajo pripravljalne tekme na turnirju v Španiji, kjer so Slovenke po visokem porazu z Rusijo (41:19) premagale Brazilijo (27:23), ki je bila pred tem boljša od Rusije (28:27), in še B-reprezentanco Črne gore (35:24). "Izkušnja v Španiji nam je pokazala, da lahko igramo z najboljšimi. Po zmagi nad Brazilijo so nam vsi čestitali. Resda smo spričo vseh dogajanj v težki situaciji, a jaz pravim, da se v mukah pokažejo junaki," razmišlja Rimanić..

Puš: Predale se ne bomo
Kapetanka Vesna Puš zagotavlja, da na prvenstvo ne gredo z belo zastavo: "Želimo pokazati najboljše, kar premoremo, predale se zagotovo ne bomo. Tihi cilji so, da pridemo čez prvi del, in upam, da se nam to tudi uresniči."

Ena najmlajših v reprezentanci, 19-letna Tamara Mavsar, pa z nestrpnostjo pričakuje prvenstvo, saj se "proti tako velikim reprezentancam ne igra vsak dan". "Na Norveško lahko potujemo sproščene, ob pravi igri bi znale presenetiti."

Najvišja uvrstitev do zdaj 9. mesto
Reprezentanca bo v sredo in četrtek odigrala dve pripravljalni tekmi s Črno goro v gosteh, nato pa bo zadnje tri dni pred odhodom na Norveško, kamor leti v ponedeljek, 6. decembra, trenirala v Laškem. Slovenija je do zdaj nastopila na evropskih prvenstvih leta 2002 (10. mesto), 2004 (9. mesto) in 2006 (16. mesto).

Slovenska reprezentanca
Vratarke: Sergeja Stefanišin (Krim), Branka Zec (Olimpija) in Amra Pandžič (Cergy);
Levi krili: Maja Zrnec (Krim Mercator) in Teja Djurović (Zagorje GEN-I);
Desni krili: Neli Irman (Olimpija) in Nives Ahlin (Celje Celjske mesnine);
Desni zunanji: Ana Gros (Györ) in Vesna Puš (Olimpija);
Srednje zunanje: Nina Jeriček (Olimpija), Tamara Mavsar (Krim Mercator) in Neža Mitruševska (Zaječar);
Levi zunanji: Teja Ferfolja in Špela Okleščen (obe Olimpija);
Krožni napadalki: Urša Oven (Zagorje GEN-I) in Sanja Gregorc (Krim Mercator).

9. EVROPSKO PRVENSTVO

SKUPINA D, Lillehammer

Torek, 7. decembra, ob 18.15:
MADŽARSKA - SLOVENIJA
Ob 20.15:
NORVEŠKA - FRANCIJA

Sreda, 8. decembra, ob 18.15:
FRANCIJA - MADŽARSKA
Ob 20.15:
SLOVENIJA - NORVEŠKA

Petek, 10. decembra, ob 18.15:
FRANCIJA - SLOVENIJA
Ob 20.15:
NORVEŠKA - MADŽARSKA

V drugi del se uvrstijo prve tri reprezentance.

Še teden dni do evropskega prvenstva