Serena Williams v Melbournu naskakuje 10. grand slam. Foto: EPA
Serena Williams v Melbournu naskakuje 10. grand slam. Foto: EPA
Med dvobojem Williamsove in Kuznecove se je temperatura povzpela na 43 stopinj Celzija, zato so organizatorji prekinili dvoboje na vseh igriščih in Rod Laver Areno prekrili s streho. Foto: EPA
Fernando Verdasco se je prvič v karieri uvrstil v polfinale turnirja za grand slam. Foto: EPA

Rafael Nadal je v nočnem obračunu s 6:2, 7:5, 7:5 izločil Gillesa Simona in je na prvem letošnjem turnirju za grand slam še edini brez izgubljenega niza. Francoz je imel svoje priložnosti, a je v drugem nizu zapravil zaključno žogo, v tretjem pa pri vodstvu 4:3 ni izkoristil prednosti 0:40 na Špančev servis.

Verdascu še skalp Tsonge
Pred tem si je polfinale kot tretji zagotovil Fernando Verdasco, ki je s 7:6, 3:6, 6:3, 6:2 odpravil lanskega finalista Joa-Wilfrieda Tsongo. Špancu se ni poznala utrujenost po napornih petih nizih v prejšnjem krogu proti Andyju Murrayju. Dvoboj je odločil izkoristek priložnosti za brejk. Verdasco je vnovčil vse štiri priložnosti za odvzem servisa, Tsonga pa le 2 od 13.

"Ni bilo lahko, prav nasprotno. Veliko bolje sem se počutil v tretjem in četrtem nizu kot v prvih dveh. Imel sem tudi več sreče, predvsem v podaljšani igri," je po dvoboju, ki je kljub večeru zaradi vročine potekal pod zaprto streho, povedal 25-letni Verdasco.

Serena preprečila "vseruski" polfinale
Veliko bolj so zaradi vročine trpela dekleta. V prvem sredinem dvoboju je letos še neporažena olimpijska prvakinja Jelena Dementjeva v nemogočih razmerah (40 stopinj Celzija) s 6:2, 6:2 končala pot Španke Carle Suarez Navarro. Serena Williams je s 5:7, 7:5, 6:1 ugnala Svetlano Kuznecovo, vprašanje pa je, kaj bi bilo, če organizatorji ne bi zaradi hude vročine, ki se je povzpela celo na 43 stopinj Celzija, po prvem nizu Rod Laver Areno pokrili s streho.

Kuznecova servirala za zmago
Dvoboj je bil prekinjen za pol ure, Serena pa je v znosnejših razmerah zaigrala bolje. Kuznecova je v drugem nizu servirala za zmago, vendar ji je druga nosilka dvakrat odvzela začetni udarec in nato v 29 minutah gladko dobila tretji niz.

S. Williams: Zunajtelesno doživetje
"To je bilo res zunajtelesno doživetje. Počutila sem se, kot da gledam nekoga igrati v modri obleki, in to nisem bila jaz. Skušala sem si dopovedati, da ni vroče, z vsako minuto pa je bilo še huje. Bilo je tako vroče, da so moji loparji izgubili vso napetost," je ekstremne razmere opisala Williamsova.

Jezna Dementjeva
Dementjeva, ki je morala igrati na "odprtem", je bila ogorčena: "Res sem presenečena. Vedeli so, da bo vroče. Vremenska napoved je bila čez 40 stopinj Celzija. Če imaš streho, zakaj je ne uporabiš. Ne gre samo za igralce, ampak tudi za gledalce." Mnogi navijači na tribunah niso zdržali in so si dvoboje ogledali v klimatiziranih lokalih ob igrišču. Zmaga Rusinje ni bila tako gladka, kot kaže izid. Reševati je morala 10 brejk žog, servirala pa je 10 dvojnih napak. Dvoboj je trajal 93 minut.

Četrtfinale (M):
NADAL (ŠPA/1) - SIMON (FRA/6)
6:2, 7:5, 7:5
VERDASCO (ŠPA/14) - TSONGA (FRA/5)
7:6 (2), 3:6, 6:3, 6:2
RODDICK (ZDA/7) - DJOKOVIĆ (SRB/3)
6:7 (3), 6:4, 6:2, 2:1, b.b.
FEDERER (ŠVI/2) - DEL POTRO (ARG/8)
6:3, 6:0, 6:0

Četrtfinale (Ž):
ZVONARJOVA (RUS/7) - BARTOLI (FRA/16)
6:3, 6:0
SAFINA (RUS/3) - DOKIC (AVS)
6:4, 4:6, 6:4
DEMENTJEVA (RUS/4) - SUAREZ NAVAR./ŠPA
6:2, 6:2
S. WILLIAMS (ZDA/2) - KUZNECOVA (RUS/8)
5:7, 7:5, 6:1

R. K.