Tamara Zidanšek je izkoristila peto žogo za osvojitev niza proti favorizirani drugi nosilki OP Avstralije Ons Jabeur. Po odmoru pred tretjim nizom je pobuda iz rok Slovenke popolnoma prešla v roke Tunizijke. Foto: Reuters
Tamara Zidanšek je izkoristila peto žogo za osvojitev niza proti favorizirani drugi nosilki OP Avstralije Ons Jabeur. Po odmoru pred tretjim nizom je pobuda iz rok Slovenke popolnoma prešla v roke Tunizijke. Foto: Reuters
Zidanšek dva niza mučila drugo tenisačico sveta

Tamara Zidanšek je začela dvoboj prvega kroga OP Avstralije z brejkom, a nato je Ons Jabeur nanizala štiri igre za 4:1. Konjičanka se je zbrala in po odvzetem servisu izenačila na 4:4, v deseti igri pa je nato še ubranila zaključno žogo Tunizijki. O prvem nizu je odločala podaljšana igra, v kateri je Tamara Zidanšek povedla s 6:4, a je Ons Jabeur ohranila mirno kri in izničila kar tri žogice Slovenke za uvodni niz. Na koncu je druga teniška igralka na svetu po več kot uri igre dobila podaljšano igro z 10:8 in prvi niz s 7:6.

Po razočaranju izenačila

V drugem nizu ni bilo brejka vse od osme igre, ko je Tamara Zidanšek povedla s 5:3. Ons Jabeur je takoj odgovorila z rebrejkom, pri tem pa je ubranila žogico za niz. Vendar se je 98. igralka sveta zbrala in vendarle izkoristila težave Tunizijke z začetnim udarcem ter po 40:15 prišla do nove zaključne žogice, ki jo je takoj pograbila in s 6:4 po 41 minutah igre v drugem nizu izenačila dvoboj.

Tamara Zidanšek je na tretjem srečanju drugič izgubila z Ons Jabeur, ki je bila prvič boljša na trdni podlagi. Foto: Reuters
Tamara Zidanšek je na tretjem srečanju drugič izgubila z Ons Jabeur, ki je bila prvič boljša na trdni podlagi. Foto: Reuters

Po 1:0 igrala le še druga nosilka

Tretji niz se je začel z igro v korist Tamare Zidanšek, ki pa se je nato zaletela v zid. Igrala je samo še druga nosilka Melbourna, ki je hitro nanizala šest iger in se po dveh urah in 17 minutah le prebila v drugi krog uvodnega turnirja za grand slam. Tretji niz je trajal le 28 minut, med drugo in četrto igro je trenutno najboljša slovenska igralka osvojila zgolj dve točki!

"Ustvarjala je izjemen pritisk. Vem, da je igralka, ki se ne predaja. Bila sem živčna, kar sem pokazala v drugem nizu, nato pa sem pograbila lopar in si rekla: 'Moram biti druga igralka sveta in dobiti dvoboj'," je 28-letnica v prvem intervjuju na igrišču potrdila, da ji je koristilo kazanje jeze in metanja loparja ob tla, ko je izgubljala drugi niz.

Po izenačenju si je Tamara Zidanšek vzela predah, v tem času pa se je Ons Jabeur zbrala in prikazala tak tenis, zaradi kakršnega je trenutno druga igralka na WTA-lestvici, na kateri Slovenka zaseda šele 98. mesto.

"Mojega moža čaka dolga noč z ogromno masaže," je za konec izdala Ons Jabeur, katere mož je tudi njen kondicijski trener, in s tem nasmejala Rod Laver Areno.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Andy Murray je bil tik pred tem, da bi po 18 letih doživel poraz v dvoboju, v katerem je povedel z 2:0 v nizih. Foto: Reuters
Andy Murray je bil tik pred tem, da bi po 18 letih doživel poraz v dvoboju, v katerem je povedel z 2:0 v nizih. Foto: Reuters

Štiri ure in 49 minut je trajal najtežje pričakovani moški dvoboj drugega dne OP Avstralije 2023. Ljubljenec navijačev Andy Murray je izzival 13. nosilca Mattea Berrettinija, kar je pomenilo polne tribune Rod Laver Arene in soj žarometov.

Zapravil vodstvo z 2:0 v nizih

Murray po skoraj petih urah ugnal Berrettinija

Škot je dobil uvodna dva niza, a nato se je Italijan prebudil in izenačil. Peti niz je Berrettini izsilil šele v podaljšani igri, v kateri je Murray ubranil dve žogici za niz, a sam ni prišel niti do ene priložnosti za zmago in napredovanje. Na koncu je Berrettini z 9:7 izenačil dvoboj na 2:2 v nizih.

Peti niz je bil prav tako neverjetno izenačen. V deseti igri si je 26-letni Rimljan priigral zaključno žogico, a jo je 35-letni Glasgowčan ubranil in izenačil na 5:5. Ob suverenem serviranju je o zmagovalcu odločala podaljšana igra na 10 točk, kot smo je vajeni pri igrah dvojic.

Lanski polfinalist Melbourna je moral priznati premoč Murrayju, ki je lani na OP Avstralije izpadel v drugem krogu. Foto: Reuters
Lanski polfinalist Melbourna je moral priznati premoč Murrayju, ki je lani na OP Avstralije izpadel v drugem krogu. Foto: Reuters

V podaljšani igri povedel s 5:0

Murray je začel silovito in povedel s 5:0, vendar se Berrettini ni predal in uspelo mu je znižati na 8:6, nato pa je Škot le dokončal delo in se po skoraj petih urah razveselil napredovanja v drugi krog Melbourna.

"Presrečen. Ponosen nase. Zadnje mesece je bilo vloženega veliko dela. Hvala ekipi, da sem bil sposoben takšne predstave proti Matteu," je bil po dvoboju vidno utrujen, a nasmejan Andy Murray, ki je na peturnem dvoboju dokazal tudi izredno fizično pripravljenost. Pri tem je končal Berrettinijev niz uspehov v podaljšanih igrah –predtem je v Melbournu dobil devet tie-breakov.

"Nisem poznal njegove statistike, kar je bržkone pomagalo. Prvič sem igral podaljšano igro na 10 točk, kar je precej drugače kot na sedem. Vseeno mislim, da se je na koncu igral kar dober tenis," je še povedal Murray.

Pet nizov v dobrih štirih urah je moral odigrati tudi Sasha Zverev, ki se vrača po operaciji gležnja. Proti Perujci Juanu Pablu Varillasu je zaostala z 1:2 v nizih, izenačil s pomočjo podaljšane igre, odločilni peti niz pa dobil s 6:4.

Đoković v zadnjem nizu izgubil le štiri točke

Đoković ob navdušenju navijačev do gladke zmage

Novak Đoković je pohod na desti grand slam naslov v Avstraliji začel s prepričljivo zmago nad Špancem Robertom Carballesom Baeno. Za 35. zaporedno zmago v Avstraliji je porabil dve uri. V zadnjem nizu je izgubil le štiri točke.

Že pred začetkom dvoboja so Srba s stoječimi ovacijami pozdravili na Rod Laver areni, potem ko je moral izpustiti lanski turnir po posredovanju avstralskih oblasti in deportacije po neveljavni zdravniški izjemi v zvezi z novim koronavirusom.

"Izjemno vzdušje, hvala za takšen sprejem, o tem sem lahko le sanjal. Srečen sem, da sem spet nazaj na igrišču, kjer sem imel največ uspeha v karieri. To je najbolj poseben kraj v mojem življenju, boljšega dvoboja za začetek pa si ne bi mogel želeti," je ob bučni podpori dejal Đoković v intervjuju po koncu dvoboja.

Andrej Rubljov je na sedmem medsebojnem srečanju še petič premagal Dominica Thiema, s katerim sicer pogosto trenira. Foto: Reuters
Andrej Rubljov je na sedmem medsebojnem srečanju še petič premagal Dominica Thiema, s katerim sicer pogosto trenira. Foto: Reuters

Za začetek izločil prijatelja

Peti nosilec Andrej Rubljov je v treh nizih s 6:3, 6:4 in 6:2 v prvem krogu Melbourna gladko odpravil Dominica Thiema, kar je bil eden osrednjih torkovih obračunih na OP Avstralije. Rus je Avstrijca pri 35 stopinjah Celzija premagal v dveh urah in 10 minutah. Rubljov si je priigral kar 16 brejk priložnosti, izkoristil pa je zgolj štiri.

"Vedno je težko igrati proti Dominicu, zlasti ker sva res dobra prijatelja. Tokrat je bil resnično vroče, zato sem srečen, da sem lahko napredoval v treh nizih in sem tako lahko prihranil nekaj energije za naslednje dvoboje," je po zmagi povedal šesti igralec sveta, ki upa, da bo v Melbournu le prišel do svojega prvega polfinala na turnirjih za grand slam.

Po vročini tenis prekinil še dež

Drugi dan OP Avstralije 2023 je zaznamovala visoka vročina, zaradi česar so sredi dneva za 90 minut tudi prekinili vse dvoboje. A zvečer se je nad igrišči Melbourna razbesnela nevihta, ki je prav tako prekinila dvoboje, z izjemo na osrednji areni, ki ima premično streho.


MEDNARODNI TURNIR - GRAND SLAM

MELBOURNE (18.718.600 am. dolarjev, trda podlaga)


1. krog (M), spodnji del tabele

RUBLJOV (RUS/5) - THIEM (AVT)
6:3, 6:4, 6:2
RUUSUVUORI (FIN) - PURCELL (AVS)
* 4:6, 6:4, 6,6, 6:6 - dež
CHARDY (FRA) - GALAN (KOL)
1:6, 7:5, 6:1, 6:4
EVANS (VB/25) - BAGNIS (ARG)
6:4, 3:6, 6:4, 6:4
KUDLA (ZDA) - SAFIULIN (RUS)
GASQUET (FRA) - HUMBERT (FRA)
* 1:2 - dež
CRESSY (ZDA) - RAMOS VINOLAS (ŠPA)
* 7:6 (2), 7:5, 3:6, 2:2 - dež
RUNE (DAN/9) - KRAJINOVIĆ (SRB)
6:2, 6:3, 6:4

CARRENO BUSTA (ŠPA/14) - CACHIN (ARG)
7:6 (4), 6:1, 7:6 (3)
BONZI (FRA) - BELLUCCI (ITA)
4:6, 6:3, 7:6 (5), 6:4
ISNER (ZDA) - MANNARINO (FRA)
* 7:6 (5), 3:4 - dež
DE MINAUR (AVS/22) - HSU (TJV)
6:2, 6:2, 6:3
DIMITROV (BLG/27) - KARACEV (RUS)
7:6 (3), 7:5, 6:2
ĐERE (SRB) - BERGS (BEL)
6:4, 1:6, 6:4, 6:1
DELLIEN (BOL) - COUACAUD (FRA)
ĐOKOVIĆ (SRB/4) - CARBALLES BAENA (ŠPA)
6:3, 6:4, 6:0

FRITZ (ZDA/8) - BASILAŠVILI (GRU)
6:4, 6:2, 4:6, 7:5
POPYRIN (AVS) - CENG (TJV)
4:6, 7:6 (5), 6:7 (5), 7:6 (4), 6:1
SHELTON (ZDA) - DŽANG (KIT)
4:6, 6:3, 6:2, 2:6, 7:6 (4)
JARRY (ČIL) - KECMANOVIĆ (SRB/26)
6:3, 6:4, 7:6 (3)
SCHWARTZMAN (ARG/23) - KRUTIH (UKR)
6:4, 4:7 (6), 6:3, 7:6 (5)
WOLF (ZDA) - THOMPSON (AVS)
6:3, 3:6, 6:4, 7:5
LOKOLI (FRA) - MMOH (ZDA)
* 6:4, 6:2, 6:7 (7), 4:6, 1:3 - dež
A. ZVEREV (NEM/12) - VARILLAS (PER)
4:6, 6:1, 5:7, 7:6 (3), 6:4

Razočarani pogled Andyja Murrayja po izgubljeni podaljšani igri ob koncu četrtega niza, v katerem sicer ni vodil niti enkrat, a je bil v igri za zmago vse do 16. točke. Foto: Reuters
Razočarani pogled Andyja Murrayja po izgubljeni podaljšani igri ob koncu četrtega niza, v katerem sicer ni vodil niti enkrat, a je bil v igri za zmago vse do 16. točke. Foto: Reuters

MURRAY (VB) - BERRETTINI (ITA/13)
6:3, 6:3, 4:6, 6:7 (7), 7:6 (6)
KOKKINAKIS (AVS) - FOGNINI (ITA)
* 6:1, 6:2, 4:2
VUKIC (AVS) - HOLT (ZDA)
* 4:6, 6:1, 2:4 - dež
BAUTISTA AGUT (ŠPA/24) - J. SOUSA (POR)
* 6:3, 1:0 - dež
DAVIDOVICH FOKINA (ŠPA/30) - BUBLIK/KAZ
6:0, 6:7 (3), 3:6, 6:4, 6:3
PAUL (ZDA) - STRUFF (NEM)
6:1, 7:6 (6), 6:2
BROOKSBY (ZDA) - O'CONNELL (AVS)
3:6, 6:2, 6:3, 6:2
RUUD (NOR/2) - MACHAČ (ČEŠ)
6:3, 7:6 (6), 6:7 (5), 6:3

1. krog (Ž), spodnji del tabele

KASATKINA (RUS/8) - GRAČEVA (RUS)
MARIA (NEM) - STEFANINI (ITA)
CIRSTEA (ROM) - PUTINCEVA (KAZ)
PLIŠKOVA (ČEŠ/30) - Š. VANG (KIT)
6:1, 6:3
DŽANG (KIT/23) - TIG (ROM)
MARTIĆ (HRV) - GOLUBIC (ŠVI)
6:3, 6:4
VOLYNETS (ZDA) - RODINA (RUS)
6:3, 6:2
KUDERMETOVA (RUS/9) - ZANEVSKA (BEL)
6:2, 7:6 (4)

KONTAVEIT (EST/16) - GRABHER (AVT)
6:2, 6:3
SHERIF (EGI) - LINETTE (POL)
TOWNSEND (ZDA) - PARRY (FRA)
6:1, 6:1
ALEKSANDROVA (RUS/19) - BONAVENTURE/BEL
6:2, 6:1
BEGU (ROM/27) - DŽENG (KIT)
BRONZETTI (ITA) - SIEGEMUND (NEM)
FERNANDEZ (KAN) - CORNET (FRA)
7:5, 6:2
GARCIA (FRA/4) - SEBOV (KAN)
6:3, 6:0

SABALENKA (BLR/5) - MARTINCOVA (ČEŠ)
6:1, 6:4
ROGERS (ZDA) - HARTONO (NIZ)
6:4, 6:3
DAVIS (ZDA) - KOVINIĆ (ČG)
* 1:6, 7:5, 4:1
MERTENS (BEL/26) - MUGURUZA (ŠPA)
3:6, 7:6 (3), 6:1
SCHMIEDLOVA (SLK) - TREVISAN (ITA/21)
6:3, 6:2
GIORGI (ITA) - PAVLJUČENKOVA (RUS)
6:0, 6:1
LIU (ZDA) - BRENGLE (ZDA)
* 4:2 - dež
BENCIC (ŠVI/12) - TOMOVA (BLG)
6:1, 6:2

HADDAD MAIA BRA/14 - PARRIZAS DIAZ/ŠPA
STEPHENS (ZDA) - POTAPOVA (RUS)
VEKIĆ (HRV) - SELEHMETEVA (RUS)
* 6:2, 2:6, 6:6
SAMSONOVA (RUS/18) - PAOLINI (ITA)
6:2, 6:4
BIRRELL (AVS) - KANEPI (EST/31)
3:6, 7:6 (4), 6:1
L. FRUHVIRTOVA (ČEŠ) - FOURLIS (AVS)
6:0, 6:4
RISKE AMRITRAJ (ZDA) - VONDROUŠOVA(ČEŠ)
* 4:1
JABEUR (TUN/2) - ZIDANŠEK (SLO)
7:6 (8), 4:6, 6:1