Zimski športi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 33 glasov Ocenite to novico!
Jernej Damjan je z zmago utišal kritike, ki so dvignili glas po slabem začetku sezone v Wisli. Foto: Reuters
VIDEO
Damjan poskrbel za presen...
VIDEO
Podelitev nagrad najboljš...
VIDEO
Zaključek tekme v Ruki

Dodaj v

Damjanova sproščenost smerokaz za druge slovenske skakalce

Po presenetljivi zmagi Jerneja Damjana na Finskem
27. november 2017 ob 09:45
Ruka - MMC RTV SLO

Tako kot pred tednom dni po slabem uvodu slovenskih smučarskih skakalcev v olimpijsko sezono še ni bil čas za preplah, tudi po zmagi, sicer že 45. pod vodstvom Gorana Janusa, še ni čas za evforijo. Bo pa zmaga Jerneja Damjana prinesla prepotrebno mirnost.

Vsaj tako živčno, kot je bilo pričakovanje zadnjega skoka na tekmi v slovenski reprezentanci, Jernej Damjan je vodil že po prvi seriji, je bilo ob zelo izenačeni konkurenci živčno tudi čakanje na končne rezultate. Veselje je bilo veliko in iskreno, Damjan pa je v izteku tekmo končal na ramenih moštvenih kolegov. Kako je zadnji skok po vodstvu po prvi seriji pričakoval 34-letnik? "Enkrat sem s tega mesta pristal na drugem mestu, v bistvu dvakrat, če štejemo še poletno veliko nagrado. Še nikoli pa nisem zmagal. Rekel sem si, po domače povedano, 'kaj čmo', še en skok. Treba se je sprostiti in čim bolj uživati v samem skoku."

Trener Goran Janus je že pred sezono naredil načrt, kako do novoletne turneje preizkusiti čim več skakalcev. Ob tem, ko ni želel tvegati z najmlajšim Timijem Zajcem, ki se v karavano vrača za naslednje tekme v Nižnem Tagilu, je v dogovoru s trenerjem B-reprezentance za tekmi v Ruki vpoklical Damjana in dobil ravno to, kar je pogrešal v reprezentanci – sproščenost. "Zelo sem vesel Jernejeve zmage. Ta trenutek skače res sproščeno, vse mu gre. Zmagati v Ruki ni lahko. Malo nervoze je bilo, vendar je opravil odlično. Res super."

Recept, s katerim je na severu Finske skakal Damjan, bodo skušali prevzeti tudi drugi v reprezentanci. Peter Prevc je bil ves konec tedna in še v poizkusni seriji korak pred Damjanom. S serijo skokov ob bok najboljšim je vlival optimizem, a na tekmi znova zaostal za pričakovanji na 23. mestu. In s kakšnim receptom se je letošnje sezone lotil Jernej Damjan? "Dolgo sem že v svetovnem pokalu, ampak pred letošnjo sezono sem si rekel, da je treba nekaj spremeniti. V zadnjih sezonah so me vedno spremljale neke poškodbe, tako da sem si poletje vzel zase. Sem vseskozi treniral, vendar ni bilo nobenih tekem, nobenega pritiska. Na prvem mestu je bila družina. Zdaj sem željan skokov, sproščen in res uživam v tem. Najslabše je, ko si enkrat zasičen. Ko si lačen skokov, vedno bolje skačeš."

Slovenski skakalci so željni dokazovanja. Morda je pri članih A-reprezentance želja po rezultatski potrditvi celo prevelika in morda bo tudi zaradi uspeha Jerneja Damjana, ki bo v Rusijo odpotoval kot drugi v skupnem seštevku svetovnega pokala, nadaljevanje sezone lažje. Ali misli Jerneja Damjana ob zmagi v Ruki že uhajajo tudi k OI? "Zdaj malo že. Prejšnji teden sem bil še doma, vse skupaj sem si ogledal na televiziji ... Ampak pustimo zdaj to. Pred nami je še toliko tekem. Razmišljam z danes na jutri in raje uživam vsak trenutek posebej."

Priložnosti za dokazovanje bo še veliko, nekaj prepotrebne mirnosti je nedeljska zmaga zanesljivo prinesla, in če bo slovenska reprezentanca v celoti tudi na naslednji postaji svetovnega pokala naredila še korak naprej, bo rasla samozavest z njo pa tudi rezultati za novo uspešno sezono slovenskih skakalcev.

Iz Ruke, Boštjan Reberšak
Prijavi napako
Komentarji
Borut1974
# 27.11.2017 ob 10:00
Pa še zmagal je s smučmi, ki že zdaleč niso več aktualne.
Toliko o nujnih novih smučeh vsako leto... ;)
Druid
# 27.11.2017 ob 09:50
Kak ne bo Jajc zmagal, če ma pa veze z rumenjačkom
caree
# 27.11.2017 ob 10:12
Bom še jaz malo komentiral. Skoke letošnjo sezono nisem, sem pa bral komentarje.
Zadnja leta so nas preveč razvadili, tako da imamo vsi visoka pričaakovanja. S slabšimi rezultati je prišla tudi napetost in manjša sproščentost. Prav sproščensot pa je bila adut v prejšnjih eltih. Sedaj upam, da bo šla krivulja le na gor.
Še glede Janusa. Sam misnim, da ga po npotrebnem krvimo (vsaj zaenkrat). Lahko bi rekli, da si je sam najbolj kriv, ker si je v preteklosti lestvico postavil tako visoko. Dokler mu tekmovalci zaupajo ne vidim potrebe po zamenjavi!
levkup
# 27.11.2017 ob 11:10
Tisti ki bi danes ( ali pač že par dni
prej ) menjali Janusa, ste v prvi vrsti
že davno odpisali Damjana in če bi bilo
po vaše on že lansko sezono ne bi skakal.
Tako da hvala bogu vas nihče ne jemlje resno !
lookaaa
# 27.11.2017 ob 11:02
Ma dajte nehat ze s tem, zakaj je Jajc treniral v B. Sam si je vzel cas za pocitek, nato se je prikljucil ekipi B in v miru iskal formo. Na treningih, ki so bili skupni se ni bil na nivoju ostalih, sicer so pa vsi nihali v formi, tako A kot B.... Forma se vsem pocasi dviguje, potrebno je se pa nastelat glave. Dejstvo je, da je vsaj Peter na treningih konkurencen, ostali pa upam, da se tufdi prebujajo.

Če se bo se kak vrhunski rezultat npr. Prevca ali Jajca, bo tudi ostalim lazje, saj ne bodo pod pritiskom rezultata...

Gremo nasi!
Ricky Gervais
# 27.11.2017 ob 10:14
Skratka, formula za uspeh je ležerno, brezskrbno uživanje poleti, potem pa sproščeno na tekmo, brez kakšnih posebnih pričakovanj.
Avokado
# 27.11.2017 ob 11:03
Mater ste ze zoprni s to A in B reprezentanco. Kot da se je prvic zgodilo, da je nekdo iz B prisel in naedil dober skok.
To glede Janusa je pa itak bolezen slovenskih kavcarjev.
Cestitke fantom in Janusu.
Wasabi
# 27.11.2017 ob 10:20
Ne moremo zdaj kopirati ležerne formule od Jajca na vse tekmovalce, potem ko je dobil eno tekmo. Zakaj ne bi kopirali formule Prevc izpred dveh sezon, ko ni bilo nobene ležernosti? Treba je vedeti, da je Jajc že zelo izkušen tekmovalec in logično je, da se njegovi treningi razlikujejo od treningov mladine.
bistri08
# 27.11.2017 ob 11:43
Lahko si sproščen, če nihče od tebe nič ne pričakuje.

Ko pa ti novinarji ves čas molijo pod nos mikrofon in te sprašujejo, kdaj bo nova zmaga, pa sproščenosti ni več.

Skakalci so še posebej dovzetni za to. Pri skoku moraš biti maksimalno zbran. Pri košarki zgrešiš en koš, drugega, a na koncu si še vedno lahko odličen. Tukaj pa en odriv slab in si zaključil tekmo.
sivi gandalf
# 27.11.2017 ob 10:30
ni to noben smerokaz, vsak mora pri sebi razčistiti pa se rešit demonov v glavi, isto kot prvi zmenek, če prideš živčen, se lahko spremeni v katastrofo, če si pa samozavestn pa te čaka nagrada :)
Fleaa
# 27.11.2017 ob 10:22
se človek vpraša kje je folk v zadnjih 20ih letih zgrešil pri vzgoji otrok, da v vseh športih prevladujejo veterani.....
Našaraketa
# 27.11.2017 ob 09:58
Res je kralj Jajc, rumenjakec mu dobr dela.
Voly
# 27.11.2017 ob 12:56
No, Damjan je prišel na Finsko z dobro formo (kot prejšnji teden J.Kobajaši), od njega se ni nič pričakovalo in fant je to debelo izkoristil. Treba pa mu je priznati, da je po vodstvu v drugi seriji res imel "jajca" in se ni ustrašil, kot se to zgodi veliki večini nefavoritom, ko so po prvi seriji uvrščeni visoko pri vrhu.
Ne vem, toda jaz imam občutek, da ima Prevc v nogah stopničke in da je le še vprašanje časa, kdaj se bo to zgodilo.
Semenič, Bartol in Zajc so zelo blizu najboljšim, za Kranjca bi bilo mogoče res boljše, da bi kakšen vikend izpustil, skače na silo, rad bi bil zraven že jeseni, no zanj je glavno, da bi ujel formo po novem letu, ko bo na sporedu veliko poletov s svetovnim prvenstvom, enako velja za Tepeša, ki pa je še bolj "razštelan" kot Kranjec. Velika uganka pa je zame Lanišek. Enostavno se mi zdi, da je veliko boljši, kot kažejo rezultati , verjetno je pri njem kriva psiha po odličnem poletju.
To je to, prav nihče se tu gor ne vpraša, če je za slabše rezultate A ekipe morda kriv Jani Grilc, Janusov pomočnik, ki je odgovoren za tehnično plat skakalcev, vsi krivite Janusa. Morda bi pa tu morali narediti spremembo s kakšnim Bertoncljem. Osebno Janusu zamerim le premajhno fleksibilnost, tako pri sestavi ekipe, kot pri sestavi strokovnega štaba!
levak
# 27.11.2017 ob 11:03
wisan
Ko skakalcem ( letalcem ) ne gre, ne znajo nikdar povedati zakaj jim ne gre. In tudi trenerji ne !
Ali to pomeni, da tudi kadar jim gre, ne vejo zakaj jim gre ?
----
Kot v marsikaterem športu je tudi v skokih glava tista ki loči najboljše od dobrih. Samozavest je nekaj kar se da hitro izgubiti in težko nazaj pridobiti. Prevc sigurno ni pozabil skakati, le samozavest in s tem zaupanje vase si mora povrniti.
alah
# 27.11.2017 ob 11:42
Kak ne bo Jajc zmagal, če ma pa veze z rumenjačkom

Jaz sem prvič slišal tega "rumenjakca" iz ust Stareta, ko je skočil Noriaki Kasai. Rekel je, "pa poglejmo, do kam bo zlezel tale rumenjakec" - jaz sem mislil, da govori o Japoncu in sem že mislil, da se mu je do konca strgalo... XD
mend055
# 27.11.2017 ob 10:12
Ja, verjeti je, da ko si zasičen ne gre dobro. Tudi skoki s smučmi niso izjema. Očitno gre za pretreniranost - olimpijska sezona narekuje veliko/preveč treninga! Tudi meni po pravilu ni šlo v rekreativnih igrah, če sem se veliko pripravljal... Bolje mi je šlo, če sem kak trening ali dva izpusti, da sem SI ZAŽELEL IGRANJA.
Morda bi kdo sledil temu receptu? Če se že pri skakalcu Damjanu kaže kot recept!
peroaroma
# 27.11.2017 ob 12:19
danes bi morala biti panika v strokovnem vodstvu tako pa so se skrili za Damjanom s katerim niso imeli nič. Če odmislimo Damjana so bili rezultati katastrofalni
mend055
# 27.11.2017 ob 12:00
Kot Terminator je tudi Damjan Jernjejev v petek rekel: I Will be back!
wisan
# 27.11.2017 ob 10:52
Ko skakalcem ( letalcem ) ne gre, ne znajo nikdar povedati zakaj jim ne gre. In tudi trenerji ne !
Ali to pomeni, da tudi kadar jim gre, ne vejo zakaj jim gre ?
lookaaa
# 27.11.2017 ob 14:36
balrog

# 27.11.2017 ob 10:40
... V bistvu ne razumem, kako se sestavljajo ekipe in zakaj je Damjan degradiran v B ekipo...

_______

Damjan se je po vseh poskodbah in slabsi lanski formi sam odlocil, da se distancira od skokov in da gre z druzino na poitnice. Seveda je vmes treniral, a kot sam pravi, skoki niso bili na prvem mestu, ampak druzina. Tako se je neobremenjen vrnil nazaj in logicno je, da ni bil takoj vpoklican v A ekipo. Navsezadnje baje tudi na treningih na zacetku ni blestel. In prav neobremenjenost in cista glava sta mu dala zaleta, zato se je po povetu Medveda in Janusu vrnil kot menjava v A! Tudi zato, ker mu ta skakalnica zelo lezi...

Upam, da se Pero ponovi skoke s treningov na tekmi. Ocitno je njegova ovira za boljsa mesta le še glava.

Gremo orli !!!!
zabowski
# 27.11.2017 ob 12:47
Jernej Damjan je z zmago utišal kritike, ki so dvignili glas po slabem začetku sezone v Wisli.

Če obstajajo res taki, ki so zaradi Damjanove zmage zdaj utišali, so včeraj po juhi priplavali.
Ravno ta naključna Damjanova zmaga kaže, kako se pri nas v skokih bluzi 100 na uro. Rezultati A reprezentance so ekipno gledano porazni!
kristt
# 27.11.2017 ob 10:23
"Jernej Damjan je z zmago utišal kritike, ki so dvignili glas po slabem začetku sezone "

Glih nasprotno, zmaga Damjana je še dodatna zaušnica za Janusa... očitno nekaj ne deluje vredu v A reprezentanci... žal
raknac navi
# 27.11.2017 ob 10:18
Vceraj so se eni na vse pretege ukvarjali z dokazovanjem o tem kako je trener B ekipe odgovoren, zasluzen, za tole zmago...
Hijena
# 27.11.2017 ob 09:53
Bravo Damjan...očitno je ta veteran v dobri formi in ni mi jasno, zakaj trenira v B ekipi, Kranjec pa je takoj v A
petr144
# 27.11.2017 ob 13:46
Je pa konstanta nekaj, na čemer lahko gradimo. Redna uvrščanja v drugo serijo, oz. tam okoli 20. mesta, z minimalnimi nihanji, nam dajejo upanje za naprej.
jakosol
# 27.11.2017 ob 13:16
Bravo za Damjana! Praktično od nikjer do zmage. Upam, da bo držal formo skozi sezono. Kar se tiče ostalih, je slika nekoliko boljša kot v Wisli. Peter že kaže obrise zmagovalnih skokov, vendar preveč niha. Še vedno preveč izsiljuje rezultat in želi na hitro priti na vrh, posledica so napake. Morda bo prav Nizhny Tagil prelomnica, kot je bila tudi pred dvema letoma, ko je Peter na drugi tekmi z odličnim finalnim skokom začel nepozabno zmagovalno serijo, ki je trajala prek novoletne turneje, SP v poletih do konca rekordne sezone.
Tu so še Semenič, Bartol in Lanišek, ki pa trenutno še preveč nihajo. Kranjec in posebej Tepeš sta povsem izven forme. Slednji se bo umaknil na trening. Najbolje, da se v primeru dviga forme priključi ekipi po novem letu, ko prihajajo poleti in večje naprave. Kranjcu bi tudi bolje del trening kot pa dolgo potovanje v Rusijo, toda očitno Domen še ni pravi, zato ostaja v ekipi.
peroaroma
# 27.11.2017 ob 13:05
dunbar

kaj pa je tisto najhujše? ah če spijeta kakšnega kratkega pa tud ni problem, verjemi da ni lahko stati 3 ure tam na tistem prepihu v mrazu na trenerski tribuni
peroaroma
# 27.11.2017 ob 13:02
Voly

ja zadel si bistvo, ni edini in glavni krivec Janus, ampak tehnika je pri Grilcu in tu imajo naši problem. Žal pa Janus tega ne zna presekati in je bolje da pride do zamenjave. Je pa tako da za Perota pride v poštev samo avtoriteta, kar pa bertoncelj še ni. Za mlade je Bertoncelj rešitev, ne verjamem pa da lahko v kratkem kaj spremeni pri Prevcu, Kranjcu in Tepešu. Najbolje da jih trenira Damjan :)
enajstica
# 27.11.2017 ob 10:27
Bravo care! Samo se mi zdi, da je bil včasih še preveč sproščen, kar pa tudi ni bilo ok...
don_draper
# 27.11.2017 ob 10:01
haha druid :D dobra
mend055
# 27.11.2017 ob 11:41
Nekdo pravi: Skratka, formula za uspeh je ležerno, brezskrbno uživanje poleti, potem pa sproščeno na tekmo, brez kakšnih posebnih pričakovanj.

Mi pa (ne glede na podton zgoraj zapisanega): Brez temeljnih bazičnih priprav - praviloma poleti - , in to vsako leto, skakalec nima prav nobenih možnosti za dobre rezultate konstantne vrednosti. Morda kakšen preblisk zaradi stare slave in izkušenj...
Sam sem v svojem zapisu zgoraj bolj mislil na pretreniranje v času tekmovalne sezone (ko se skače...). Sem pa tja se mora malce popustiti in dati druge vsebine. Morda kdaj celo ekipo v muzej, na koncert itd....
Saj ni preprosto, res ne...
seba goričan
# 27.11.2017 ob 10:30
super
despi
# 27.11.2017 ob 10:16
Damjanova sproščenost smerokaz za druge slovenske skakalcev. To bi bilo zalo priporočljivo.
nevem
# 27.11.2017 ob 17:50
Brez dvoma so skoki kompliciran šport, odvisen od fizične pripravljenosti, opreme, trenutne forme... in trenutnega "stanja v glavi".
Za vrhunsko soglasje vseh elementov sta odgovorna trener in tekmovalec. Če naveza deluje kvalitetno, sta v stanju pravo formo tempirati tudi na točno določen dogodek. V tem primeru OI.
Da gre v tem primeru za to, seveda ne verjamem.
Iz svojih izkušenj pa vem, da je dober trener smučarskih skokov tisti, ki ne samo da pove, kakšno napako si pri samem skoku storil, temveč ti poda tudi metodologijo, s katero boš napako v določenem času najlaže odpravil. Ob optimalni siceršnji predpripravi, seveda.
miha01
# 27.11.2017 ob 15:29
Upam da to ni vse kar so naredili naši skakalci letos, je pa res da je treba zamenjati trenerja, pa ne zaradi rezultatov ampak zaradi zasičenosti med njim in tekmovalci, mislim da bi nov strokovni štab lahko prevetril reprezentanco in bi se uspehi lahko vrnili, da pa hodita na tekme Jurij Tepeš in Robi Kranjec je pa po svoje logično, oba krvavo potrebujemo za velikanko, tako da bi jaz na Janusovem mestu ravnal enako. Kar se pa mladih tiče, naj pa zmagujejo v Celinskem pokalu in naj jih potem pokliče v A selekcijo, poznamo pa primer Justin, Kjer Rok zmaguje v Celinskem pokalu ( ima največ zmag od naših), ko pa pride v Svetovni pokal pa se komaj uvrsti na tekmo, mislim da ima samo enkrat točke v SV. pokalu mogoče dvakrat.
pazi_mina
# 27.11.2017 ob 10:27
Že drugo leto zapored vam tle gor nabijam da bi moral Pero namesto trebningov poleti obiskovat gostilne !
petr144
# 27.11.2017 ob 10:04
Smerokaz kaže na B ekipo...smerokaz kaže, da trener A ekipe nima rezultatov.
veza
# 27.11.2017 ob 19:45
vombat98
# 27.11.2017 ob 18:02

glej, včeraj so tudi Poljaki in Avstrijci imeli slabe skoke, recimo Kraft v prvi seriji, ni kaj, ta sezona bo zanimiva in nepredvidljiva, mi smo vsi navijači naših, meni je osebno zelo hudo, ko vidim Petra , kako mu gre na jok, ker ne najde poti iz krize.
vombat98
# 27.11.2017 ob 18:02
kdor hoče doktorat iz smučarskih skokov, potrebuje naslednje čtivo - vsi komentarji zadnjih 10 dni pod rubriko skoki, tu je skoncentrirano vso znanje in modrost smučarskih skokov. Zaželjeno je da se tega gradiva poslužijo tudi poljski in avstrijski strokovnjaki
peroaroma
# 27.11.2017 ob 15:54
Na SZS videna Jasnič in Janus?!
peroaroma
# 27.11.2017 ob 14:17
Desus že zaseda zaradi Janusa?
peroaroma
# 27.11.2017 ob 13:50
še vedno sem optimist in čakam da danes Jasnič zamenja Janusa
peroaroma
# 27.11.2017 ob 13:16
Slo_v_k

No tega se pri Damjanu ni bati, ker je precej samosvoj. Tudi sam je izjavil da se je pripravljal sa in delno z B ekipo in sam našel tisti položaj , ki mu ustreza. In glede na njegov karakter se ne bojim da bi se pustil kaj dosti motiti Janusu. Vseskozi sem imel že prej občutek da onadva sploh nista na isti valovni dolžini
Slo_v_k
# 27.11.2017 ob 13:12
zadnji dobri rezultat damjana v tej sezoni. Sedaj ga bo namrec prevzel stab reprezenrance :)
wisan
# 27.11.2017 ob 12:59
levak - ja, sigurno imaš prav, psiha je pomemben del celega sistema. PP, ki je bil dve leti nazaj sinonim za super telemark, ima sedaj s tem težave kot kak Aman !!??
Ciljal sem bolj na to, kar pač povejo, ko so vprašani. In to je zmeraj nič, oz. ne vejo. Pričakoval bi odgovor: težave imam s položajem na zaletišču, sem prepočasen ( je PP sedaj kaj hitrejši ? ), pri odskoku mi ena noga gre malo naprej, zato odskočim nesimetrično ( Hvala ? ), pri prehodu v let ( v tej fazi je mogoče še največ možnosti ??? ) grem preveč dol, preveč gor, prepozno, sem skrčen, nekaj cuknem z levo stranjo riti, vstrašim se in gledam da čim prej spet pristanem, pogled mi uide na lušno poljakinjo med gledalci pa nastane pritisk na napačnem mestu,..., .
Če se nekdo od malega ukvarja z neko stvarjo, pač po moje mora vedeti kaj se mu dogaja.
nevem
# 27.11.2017 ob 10:36
Glavni trenerji A ekipe, bi potrebovali nekaj samokritičnih misli... ko na tekmovanjih daleč najboljše rezultate dosegajo veterani B ekipe... in mladinci.
DeepBlue
# 29.11.2017 ob 14:55
@ wowoo

Ravno v soboto sem ujel Norvežane, ki so po ekipni tekmi Slatnarjeve smuči ob sebi imeli. Baje, da so celo zmagali, ekipno ... ;-)
Nick Nack
# 27.11.2017 ob 16:08
Potrebujemo navezo Jasnić - Kocjančić
schawlly
# 27.11.2017 ob 13:43
"Damjanova sproščenost smerokaz za druge naše skakalce"@ Hahaha - saj on je zmeraj sproščen in se smeji, kadar je prvi in skoči 142m, ali pa ko skoči 88m in je zadnji!
Nick Nack
# 27.11.2017 ob 13:16
A tukaj na rtv se mora samo hvaliti naše šampijone, da te ne zbrišejo ?
Potem pa samo lahko rečem bravo Janus + ostali stručkoti kar tako naprej.
Upam, da me chefe tokrat ne zbriše....
Izbor
Svetovni pokal v nordijskem sm ...
link
Bine Norčič
7
26. marec 2018 ob 09:03 Na začetku mojega delovanja z ekipo ZDA smo imeli kar velike težave. Niso bili popolni profesionalci, le redko so se v kvalifikacijah uvrstili na tekmo.
Več novic ...
Kazalo